Soros György több mint 18 milliárd dollárt utalt át az általa létrehozott Nyílt Társadalom Alapítványnak. Ezzel az alapítvány a második leggazdagabb lett a Egyesült Államokban.

Soros György több mint 18 milliárd dollárt (4716 milliárd forint) utalt át a vagyonából az általa létrehozott Nyílt Társadalom Alapítványnak – írta a The Wall Street Journal című napilap kedden internetes kiadásában.

Belső átalakítás

A lap az alapítvány meg nem nevezett tisztségviselőire hivatkozva közölte, hogy a magyar befektető ezzel a vagyonának nagy részét az alapítványhoz utalta, átalakítva magát az alapítványt és a befektetési cégét is. A döntéssel a Nyílt Társadalom Alapítvány az Egyesült Államok jótékonysági szervezetei között – a Bill és Melinda Gates Alapítvány mögött – a rendelkezésére álló pénzeszközök nagyságát tekintve a második lett.

A Soros Fund Management befektetési alapkezelő 87 éves alapítója egyúttal megosztotta a vállalat fölött gyakorolt befolyását a Nyílt Társadalom Alapítvány beruházási bizottságával, amelyet most hívott életre. A bizottság elnöke ő maga, de – mint a The Wall Street Journal írta – a konstrukciót úgy alakították ki, hogy "túlélje őt". Több mint 18 milliárd dollárt utalt át Soros az alapítványának

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0/Niccolo Caranti

A Soros-cég új beruházási vezetője elsődlegesen nem kereskedelemmel foglalkozik majd, hanem belső és külső vagyonkezelőkhöz történő tőkekihelyezéssel. A korábbi beruházási vezetőkkel ellentétben az új tisztségviselő, Dawn Fitzpatrick nem Sorosnak vagy a cég más vezetőinek tartozik beszámolási kötelezettséggel, hanem az alapítvány beruházási bizottságának. A The Wall Street Journal idézi az egyik bizottsági tagot, Bill Fordot – a növekedési potenciállal bíró vállalkozások számára tőkét biztosító globális befektető cég, a General Atlantic vezérigazgatóját –, aki szerint "egy kockázati tőkealapból történő tőkeátutalások folyamatáról van szó, melynek célja egy alapítvány hosszú távú támogatásának megteremtése".

Világméretű hálózat az alapítvány

Az üzleti-politikai napilap megemlíti, hogy Soros 1979-ben "kezdett el adakozni" és szerte Kelet-Európában fellépett a kommunizmus elleni küzdelemben. A The Wall Street Journal emlékeztetett: "Soros abban reménykedett, hogy 'nyílt társadalmakat' segíthet életre olyan helyeken, ahol korábban tekintélyelvű kormányzatoké volt a hatalom.

Alapítványának nevét a liberális demokráciák filozófusa, Karl Popper egyik könyvéről kölcsönözte". A lap leszögezi: ma Afganisztántól Dél-Afrikáig több mint 40 Nyílt Társadalom Alapítvány működik, amely támogat menekülteket, finanszíroz közegészségügy javítását szolgáló erőfeszítéseket, vagy például a Kongói Demokratikus Köztársaságban nők ellen elkövetett erőszakos bűncselekményeket tárgyaló, mozgó bíróságokat. A lap szerint: "a Nyílt Társadalom aktivitása időnként felbőszített nacionalista kormányokat, mint amilyen a jelenlegi magyar kormányzat, amelynek célpontja volt a Soros alapította egyetem, és amely plakátkampányt folytat, kiemelve (Soros) szerepét a menekültek támogatásában".

A The Wall Street Journal leszögezi: Soros sürgette a fejlett európai és más térségbeli államokat, hogy osszák meg a konfliktusok sújtotta országokból érkező, megnövekedett migráció terheit. "Soros-ellenes politikusok Macedóniában, Lengyelországban és néhány más országban támadást intéztek külföldről finanszírozott csoportok, köztük a Nyílt Társadalom Alapítvány ellen, mert úgy tartják, hogy kívülről beavatkoznak a belügyeikbe" – állapította meg a lap.

Amerikában is sokat próbált segíteni Soros

A The Wall Street Journal hosszas cikke kitér Sorosnak az amerikai politikában játszott szerepére is. Hangsúlyozza, hogy a befektető a liberális és demokrata párti ügyek egyik nagy anyagi támogatója, alapítványa támogatta a bevándorlási politika és az igazságügyi rendszer (demokraták elképzelései szerinti) átalakítását, mentorprogramokat finanszírozott fekete és spanyolajkú férfiak számára, és támogatta a Black Lives Matter nevű fekete mozgalmat.

A lap felidézi, hogy Soros a tavalyi amerikai elnökválasztási kampányban mindent megtett, hogy a spanyolajkú szavazók az urnákhoz járuljanak, nagy adományokkal támogatta a demokraták kerületi ügyészjelöltjeit. Támogatta a demokraták elnökjelöltjét, Hillary Clintont és nyíltan bírálta a republikánus jelöltet, Donald Trumpot, akinek egyik kampányreklámja "a globális hatalmi struktúra" részeként említette Sorost, aki kárt okoz a dolgozó rétegeknek. A választások után Soros alapítványa – saját állítása szerint – 10 millió dollárt költött arra, amit "gyűlöletből elkövetett bűncselekmények elleni harcnak" minősített. Soros azt állította, hogy ezt a gyűlölethullámot a Trump-kampány lobbantotta lángra. A The Wall Street Journal interjúra kérte Soros Györgyöt is, aki azonban elhárította a lehetőséget.

(MTI)

(Címlapi kép: wikipedia CC BY-SA 3.0/Niccolo Caranti)

76 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Akkor Lőrincnek bele kell húzni a lopással.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
teuton
@division: Aha... te mindekit kioktathatsz itt a nevtelenseg homalyaban, dicserheted es mentegetheted Orbancod, fenyesre nyalog szavaidban a fidesz segget, dicsekedhetsz havi 5000 euro jövedelemmel, de masnak semmit sem szabad, meg kerdezni sem? Ugye ezt hivjak illib demokracianak? Mindent szabad NEKED, masnak semmit! Tudod, en nem keresek havi 5ezer eurot, de annyit igen, hogy nem kell a lelkiismeretem eladasabol, trollkodasbol eljek, mint te! Ugyanis vettem magamnak a faradtsagot es utananeztem a kommentjeidnek! Egyedül itt, naponta neha több mint 20x osztod az eszt, több oraban, hajnali 2 es ejfel között. Biztosan azert keresel olyan sokat, mert több müszakban trollkodsz. Vagy a csaladod is besegit es ezt "dolgozzak" az alkalmazottaid is? Miert nem mersz fent, valos nevvel es fenykeppel trollkodni? En mar 2 eve ott vagyok, itt lent csak a nevteleneknek irok...
division
@teuton: Nem unod még? Én már nem vagyok annyira fiatal, és tudod trollkodással nem lehet ennyi pénzt keresni. A másik meg hogy éjjel és kettő között érek rá főleg az ilyen okosoknak is írni mint te, mert többgyerekes apaként meg cégvezetőként napközben nem lenne egyszerű. Ha az általam csak szennynek nevezett facebook - ra gondoltál azzal a "fent vagyok" kifejezéssel akkor arra ne legyél nagyon büszke, akik ott acsarkodnak azok mind agyalágyult emberek:-)
Nekem nincs face oldalam és nem is lesz, és tudod aki ma ott kiadja magát nyilvánosan az meg is érdemli a sorsát. Ha viszont nem a face - re gondoltál akkor nem tudom mire. Ellenben szerintem későn kapcsolódtál ehhez az oldalhoz, itt a fél propi tudja ki vagyok.
teuton
@division: Nem unod meg a hazudozast? Utananeztem es szamoltam! Egyedül okt. 23.-an 48 db kommentet irtal, ejfel es 23:30 között!!! Te akarsz egy csaladapa es cegvezetö lenni, aki pihenes nelkül 23 orat irogat naponta??? Röhögögörcsöt kapok az ilyen bunko hazudotozol, aki meg azt sem tudja, hogy a neten sokmindennek utana lehet nezni! Persze szep peldak vannak elötted a fidesz.kdnp-ben... Egyebkent pedig mitöl felsz a valos szemelyedet es fenykepedet közölni a velemenyed melle??? Becsületes emberernek nincs mitöl felnie, de te felsz. Vagyis csak kibuvot keresel a nevtelenre...
division
@teuton: Neked hol a neved meg a képed te faszkalap? Egyébként meg gyanúsítgasd hazudozással azt aki a világra hozott, bár felesleges volt neki de nagyon. Nagyon keveset alszok, így van beállva a szervezetem te majom. Húzz vissza a híd alá, unalmas vagy.
teuton
@division: Majd ha megtanulsz olvasni, nem csak hazugsagokat troollkodni, akkor okvasd vissta, mint irtam. Vagyis FENT valos nevvek es fenykeppel vagyok, de ha valaki itt lent trollkodik nevtelenül, annak nem tudok fent valaszolni! Egyebkent pedig en a temahoz irom a velemenyem, nem a masik szemelyhez. Te is? Akkor miert nem fent? Egyebkent pedig olvasd vissza a sajat vakarmanyaid! Cegvezetö es csaladapa... Aki napi 23 oraban itt irogat, mert keves alvasra van beallva... Jobb vicced nincs???
division
@teuton: A vicc az te vagy. Fogalmad nincs mit csinálok, de bírálsz, vádaskodsz. A cégben jelentős a tulajdoni részem, szóval ha nem megyek be egész nap akkor is jön a pénz, ill. miután megtervezem az éppen adott munkához szükséges dolgokat onnantól a kis főnök is el tudja látni az irányítást, azaz akkor megyek be amikor akarok, a lényeg mindig a végeredmény. Lehet te ezt nem ismered eléggé, de ez van, akinek kevés a szellemi munkához az kénytelen napi 12 órában gürizni. Azzal a szemét face - el meg már mondtam hogy hagyjál, főleg az ilyen valós a képem meg a nevem blődségekkel. Ha felmegyek mint Mészáros Lőrinc akkor szerinted én az lennék? Még az is lehet...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.