Az MTI szerint mintegy húszezer nagyrészt afrikai bevándorló vett részt a Róma belvárosában szombaton rendezett tüntetésen, amelyen jogokat, tartózkodási engedélyt és anyagi segítséget követeltek maguknak az olasz államtól.

Migránsok vonultak végig Róma belvárosában
Illusztráció: Pixabay

A migrációpárti megmozdulás élén a Határ nélküli jogokat – feliratú transzparens haladt. A szervezők szerint több mint 25 ezren, a hatóságok szerint 15 ezren vettek részt a meneten, amely a Termini pályaudvartól indult és a központi Popolo térre érkezett.

A tüntetést az olaszországi baloldali ifjúsági szervezetek, szakszervezetek, valamint a rasszizmus és diszkrimináció ellenes mozgalmak rendezték. A menetet többségében afrikai bevándorlók alkották Szenegálból, Elefántcsontpartról, Maliból és Ghanából; menedékkérők és Olaszországban dokumentumok nélkül tartózkodók.

A tüntetők olaszországi tartózkodási engedélyt, a megélhetéshez szükséges minimális szociális segélyt, otthont szorgalmaztak maguknak.

"Sem gumibot, sem tenger, sem falak, sem Minniti (az olasz belügyminiszter) nem állít meg bennünket! Nem vagyunk postai csomagok! Mindannyian egy csónakban evezünk!"

- szóltak a magasba tartott feliratok. A tüntetést rendkívüli biztonsági készültség kísérte: a hatóságok a résztvevők táskáit tüzetesen átvizsgálták. A menet békésen zajlott, a migránsok táncoltak és énekeltek is.

A tüntetésre alakult Határok nélküli jogok szervezet afrikai vezetője elmondta, hogy találkozót kértek Marco Minniti belügyminisztertől. Hozzátette, hogy a migránsok "a globalizáció áldozatai", és nem maradhatnak "láthatatlanok".

Giulio Macron a tüntetést támogató Olasz Baloldal (SI) frakcióvezetője kijelentette, "a szegénység illegális, nem a migránsok, a hajóblokád és a falak számítanak bűncselekménynek, nem az éhezés és háború előli menekülés". Macron humanitárius migrációs csatornák kialakítását és az olaszországi migránstáborok bezárását szorgalmazta.

A római tüntetés a Modenában péntek este tartott tüntetést követte. Az Emilia-Romagna tartománybeli városban szélsőjobboldali megmozdulás zajlott, amely az Olaszországban élő bevándorlógyerekek tervezett állampolgársága ellen tiltakozott. A tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, hat rendőr és több tüntető is megsérült.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

peterkelemen
Forrás: MTI = Orbán egyik hazug szócsöve.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
teuton
@wagabund: Irni nem tudsz, az nyilvanvalo... "nidermüller" De olvasni sem, meg a kiralyi mediat sem! Olvastal arrol, hany rendör serült meg a rendkivüli biztonsagi intezkedesek ellenere, több 10ezer tüntetönel? Bezzeg a nehany 100 naci összecsapott a rendörökkel es 6 megserült. Abba mar nem is megyek bele, hogy az MTI következetesen összekeveri a migrans, illegalis bevandorlo es menekült fogalmakat, mert a magyar birka ugysem tud különbseget tenni... Egybekent pedig figyelmedbe ajanlanam a törtenelemkönyv lapozgatasat! Nezz utana, hany millio aldozata volt a vilagban az europai civilizacio, kultura es keresztenyseg terjesztesenek! Egesz nepcsoportok lettek kiirtva!
kokopelli
@teuton: valamelyik fórumnyalonc írt az USA konzervativizmusáról,ill. az indiánírtásról!
Egyike a meztelenseggü kosztümöt viselő két észkombájnak! Érdekes,hogy az Euró-
pából áthajózó migráncsok ezrei tették azt!Írországtól a Balkánig menekültek a civili-
zált migráncsok,de ezt úgy sminkelik,hogy a ß@r amerikaiak voltak!Afrikában is a fe-
hér "afrikai négerek" gyarmatosították magukat!Lehet a bevándorlás ellen tiltakozni,de
ha lehet egy kis logikáával! ;-)
teuton
@kokopelli: A gond a birkak fejeben van, mert nem tudnak különbseget tenni a bevandorlo es menekült között. Pont ez a fidesz taktikaja, a buta emberek tovabbi butitasa es gyülöletkeltes minden es mindenki ellen, aki idegen. Korabban Moszkva ellen kellett szitkozodni, most ott ül a barat-diktator es Europa az ellenseg.
kokopelli
@teuton: ..hát ez az! El kellene olvasniok,hogy azok a magyarok,akik most
nyugatra mentek a családdal,azok emigránsok (még a WIKI szerint is,és a
másik csoport az "menekült"! Már írtam,de falra rókázott hüvelyesfőzelék! ;-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.