Egy kurd aktivista Szerbiától kért menedéket, miután Törökországban 15 éves börtönbüntetéssel nézett szembe. A szerbek kiadták a törököknek az aktivisták.

Belgrád kiadta Ankarának azt a kurd aktivistát, aki Belgrádtól kért menedéket, mert Törökországban 15 évnyi börtönbüntetésre ítélték az alkotmányos rend elleni tevékenység – adta hírül az N1 regionális hírtelevízió kedden.

Ana Trkulja, Cevdet Ayaz kurd aktivista ügyvédje kijelentette: ügyfelét hétfő délután vitték el egy befogadóközpontból, ahol menedékkérelmének elbírálását várta. Miután a szerb hatóságok elutasították a kérelmet, a férfit azonnal kiadták Törökországnak.

Szerbiától kért menedéket egy kurd aktivista, erre kiadták a törököknek

Fotó: wikipedia CC BY 3.0 cl/Gobierno de Chile

Nela Kuburovic szerb igazságügyi miniszter az üggyel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy miután megszületett a kiadatásról szóló jogerős döntés, már nem lehetett jogorvoslatot benyújtani, azaz nem lehetett semmissé nyilvánítani azt.

Cevdet Ayaz kiadatása ellen az ENSZ kínzás elleni bizottsága is felszólalt, mert szerintük fennáll annak a veszélye, hogy a férfit Törökországban megkínozzák. Nela Kuburovic elmondása szerint az ENSZ-bizottság ajánlása már a döntés meghozatala után érkezett, ezért szerinte Szerbia nem vonható felelősségre. Hozzátette: nem politikai, hanem jogi döntés született.

A szerb kormány és az államfő az utóbbi időben többször is a Törökországgal fenntartott viszony javítását és erősítését hangsúlyozta, a jó kapcsolatok bizonyítékaként pedig Recep Tayyip Erdogan török elnök októberben Szerbiába látogatott.

(MTI)

(Címlapi kép: wikipedia CC BY 3.0 cl/Gobierno de Chile)

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Szabadkán Balog Zoltán átadta a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- Kulturális Központ új épületét. És nem a magyarországi fiataloknak szól, hanem a külhoniaknak.  A műemlékvédelem alatt álló egykori polgári ház, a Donát Mór-bérház képzőközponttá alakítását 400 millió forinttal támogatta a magyar kormány. Ennek én szívből örülök. De komolyan. Jó tudni, hogy ennyi pénzünk van és még a szerb költségvetést is tudjuk támogatni. Meg a románt. És a szlovákot (bár oda mintha szűkebben jutna a jóból) és persze az ukránt. Az ilyen beruházások ugyanis az adott ország gazdaságát élénkítik, vagy – mint ez esetben – feladatokat vesznek át a kormánytól és megtámogatják a költségvetést. Mármint az ottani költségvetést. Az itteni adófizetők pénzéből. Kinek a barátja ez a török kormány és ez a török államelnök Putyin-pincsi Orbán Viktoron kívül? Mint látjuk Szerbiának is. Szeretett, példaképnek tartott Erdogan, aki mutatja az utat és világít az éjszakában ugyanúgy él vissza a hatalmával, ahogy Orbán Viktor. És fordítva.
Eladott Ország
@durbincs: Pukkantgatott, mert megette a hagymás babot. Ha Bud Spencer ehetett hagymás babot, neki is jár.
nezelodo
A fene érti miért nem Magyarországot tekintette barátjának ez az üldözött szabadságharcos, hiszen a kormányunk is szabadságharcol! Vagy ismerte a nagy magyar szabadságharcos történetét, aki Amerikában a rabszolgatartó államoktól várt segítséget az 1948-as szabadságharc (!) folytatásához, esetleg a saját zsebéhez?
Nincs új a nap alatt, az újkori szabadságharcunkhoz is az ilyenfajta "demokraták" segítségét várja a politikai zsenink.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.