Az EU úgy látja, azzal, hogy Putyin legnagyobb ellenfelét nem engedik elindulni a 2018-as elnökválasztáson, az eléggé megkérdőjelezi a választás demokratikus jellegét.

Mint ismert, Vlagyimir Putyin hivatalosan független jelöltként indul a 2018-as orosz elnökválasztáson, ám jelölését kedden megejtette egy hírességekből álló csoportosulás. 

Az EU szerint a választás demokratikussága sérült azzal, hogy Navalnijt kizárták

Fotó: Twitter/Alekszej Navalnij

Ugyanakkor legnagyobb ellenfelét, Alekszej Navalnijt a hatóságok eltiltották az indulástól, hiába szedett össze az ellenzéki vezető megfelelő számú aláírást. A központi választási bizottság azért utasította el a férfit, mert szerintük az súlyos bűncselekményt követett el, amiért el is ítélték. 

Navalnijt 2017-ben gazdasági bűncselekmény miatt 10 év felfüggesztett börtönre ítélték, ami miatt 10 évig nem indulhat semmilyen választáson. Navalnij ezután bojkottot hirdetett a választás ellen (plusz minden lehetséges helyen fellebbezett a döntés ellen), ami miatt megint büntetésre számíthat. 

Az Európai Unió keddi közleményben elítélte Navalnij kizárását, és arról írtak, hogy ezzel a választás demokratikus jellege kérdőjeleződik meg – olvasható a 444 cikkében.

Maja Kocijancic uniós külügyi szóvivő közleményében mindemellett felkérte az oroszokat, hogy a jövő évi választásra hívják meg az EBESZ képviselőit is megfigyelőként. 

"A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint Navalnijnak csorbultak jogai a tisztességes eljáráshoz, amikor 2013-ban perbe fogták, majd közpénzek elsikkasztása miatt elítélték. Hozzátette, hogy nem szabadna valakit politikailag motivált vádak miatt eltiltani a részvételtől a politikai életben" – olvasható a cikkben.

(Címlapi kép: Twitter/Alekszej Navalnij)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Rockxy
No igen, az biztos, hogy a zunióban a demokrácia mélyen a junkerbátyó véralkohol szintje alatt van és marad is, mert a céljuk egészen más mint a ruszkiknak.
peterkelemen
Az EU is menjen a picsába hisz pénzelik Orbán diktatúráját.
Grafix69
Na majd azt kell megnézni itt mit fognak művelni Magyarországon na az demokratikus lesz , nekik egy demó nekünk meg kuss.
wagabund
" Putyin legnagyobb ellenfelét nem engedik elindulni a 2018-as elnökválasztáson, az eléggé megkérdőjelezi a választás demokratikus jellegét."

ah, míly' lírai ez az eu...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.