Nem illegális kereskedelem útján kerülhettek a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezethez magyar fegyverek – mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Így kerülhettek magyar gyártmányú fegyverek az Iszlám Államhoz
Fotó: Pixabay

Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője csütörtökön közleményében kért magyarázatot az ügyben, hogy a Conflict Armament Research 2017-es jelentése szerint az Iszlám Állam harcosainál Irakban és Szíriában összesen 132 magyar gyártású fegyvert találtak.

Horváth József kiemelte: a médiában úgy tálalták, mintha ez valami "szörnyűséges dolog lenne", és hatalmas mennyiségről lenne szó, de 132 fegyvert találtak, amiből 111 olyan Kalasnyikov, amit a rendszerváltás előtti FÉG (Fegyver- és Gépgyár) gyártott.

A szakértő közölte, a talált fegyverek legális, szervezett rendszerben kerülhettek a térségbe. Magyarország a NATO tagjaként több hullámban adott át fegyvereket elfekvő készletéből, kapott például az újjáalakuló iraki hadsereg is. Később, az Iszlám Állam támadásai után az iraki hadsereg katonái ezeket a fegyvereket eladhatták, eldobálhatták, de lehettek, akik fegyvereikkel átálltak a terrorszervezethez – fejtette ki Horváth József.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bluewhale
Tehát, ha jól értem, a FÉG által legyártott fegyverek egy részét megvette a PFSZ 1975 előtt, a maradék a Munkásőrség tulajdonába került, majd azt eladták rendszerváltáskor a Horvát Rendőrségnek, s kirobbant a Délszláv Háború I-II... Aztán a PFSZ is juttatott Iraknak, meg a horvátok is?!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
bluewhale
Tehát, ha jól értem, a FÉG által legyártott fegyverek egy részét megvette a PFSZ 1975 előtt, a maradék a Munkásőrség tulajdonába került, majd azt eladták rendszerváltáskor a Horvát Rendőrségnek, s kirobbant a Délszláv Háború I-II... Aztán a PFSZ is juttatott Iraknak, meg a horvátok is?!
Equus
200 db. Kalasnyikov nem tétel.Rugózni lehet rajta, de hány 10.000 harcos is volt ott?
peterkelemen
Egy illiberális állam valóban nem illegálisan adhatta a terroristák kezébe a fegyvert. Agyhalottak kilóg a lóláb és nem kicsit, de nagyon. Ehhez még adjuk hozzá, hogy Orbán csupa diktátorral haverkodik + ezidáig 20 000 migráns köztük bűnözőket és terrorizmust támogató személyeket telepített az Unióba a letelepedési kötvények segítségével.
kereső
@Equus: egy is sok, ha magyar gyártmány.
karma1
Arra leszek kivancsi, hogy mit mondanak majd akkor, amikor Iran eloallitja az elso atomfegyveret, mert hogy a magyarok egyuttmukodesi es tamogatasi szerzodest kotottek atomugyekben Irannal az iden.
Azt is le fogjak tagadni? Nem is ok voltak?
Allitolag nyaljuk erdogan segget, mint klasszikus peldakep-diktatoret, de azert tamogatjuk a kurd felkeloket is a regebbi tipusu magyar fegyverek eladasaval...
Es erdogan meg ezert sem rugta seggbe a kis magyar diktator- tanoncot

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.