Nem illegális kereskedelem útján kerülhettek a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezethez magyar fegyverek – mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Így kerülhettek magyar gyártmányú fegyverek az Iszlám Államhoz
Fotó: Pixabay

Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője csütörtökön közleményében kért magyarázatot az ügyben, hogy a Conflict Armament Research 2017-es jelentése szerint az Iszlám Állam harcosainál Irakban és Szíriában összesen 132 magyar gyártású fegyvert találtak.

Horváth József kiemelte: a médiában úgy tálalták, mintha ez valami "szörnyűséges dolog lenne", és hatalmas mennyiségről lenne szó, de 132 fegyvert találtak, amiből 111 olyan Kalasnyikov, amit a rendszerváltás előtti FÉG (Fegyver- és Gépgyár) gyártott.

A szakértő közölte, a talált fegyverek legális, szervezett rendszerben kerülhettek a térségbe. Magyarország a NATO tagjaként több hullámban adott át fegyvereket elfekvő készletéből, kapott például az újjáalakuló iraki hadsereg is. Később, az Iszlám Állam támadásai után az iraki hadsereg katonái ezeket a fegyvereket eladhatták, eldobálhatták, de lehettek, akik fegyvereikkel átálltak a terrorszervezethez – fejtette ki Horváth József.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

bluewhale
Tehát, ha jól értem, a FÉG által legyártott fegyverek egy részét megvette a PFSZ 1975 előtt, a maradék a Munkásőrség tulajdonába került, majd azt eladták rendszerváltáskor a Horvát Rendőrségnek, s kirobbant a Délszláv Háború I-II... Aztán a PFSZ is juttatott Iraknak, meg a horvátok is?!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Equus
200 db. Kalasnyikov nem tétel.Rugózni lehet rajta, de hány 10.000 harcos is volt ott?
peterkelemen
Egy illiberális állam valóban nem illegálisan adhatta a terroristák kezébe a fegyvert. Agyhalottak kilóg a lóláb és nem kicsit, de nagyon. Ehhez még adjuk hozzá, hogy Orbán csupa diktátorral haverkodik + ezidáig 20 000 migráns köztük bűnözőket és terrorizmust támogató személyeket telepített az Unióba a letelepedési kötvények segítségével.
kereső
@Equus: egy is sok, ha magyar gyártmány.
karma1
Arra leszek kivancsi, hogy mit mondanak majd akkor, amikor Iran eloallitja az elso atomfegyveret, mert hogy a magyarok egyuttmukodesi es tamogatasi szerzodest kotottek atomugyekben Irannal az iden.
Azt is le fogjak tagadni? Nem is ok voltak?
Allitolag nyaljuk erdogan segget, mint klasszikus peldakep-diktatoret, de azert tamogatjuk a kurd felkeloket is a regebbi tipusu magyar fegyverek eladasaval...
Es erdogan meg ezert sem rugta seggbe a kis magyar diktator- tanoncot

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.