A Geely kínai autógyártó anyacége, a Zhejiang Geely Holding Group tulajdonosa, Li Sufu mintegy 9 milliárd dollárért megszerezte a német Daimler járműgyártó közel 10 százalékát.

Tovább terjeszkedik a kínai Geely autógyár

Fotó: NICOLAS MAETERLINCK / Belga / AFP

A hírt kezdetben nem kívánta kommentálni sem a kínai, sem pedig a német cég, később ugyanakkor közölték, hogy a jövő héten a Geely autógyártó képviselői megbeszélést folytatnak a Daimler vezetőségével és kínai remények szerint német kormányzati illetékesekkel is tárgyalnak majd Berlinen. A Geely továbbá közleményben szögezte le, hogy egyelőre nincs napirenden a részesedés további növelése.

Li Sufu a csaknem 10 százalékos részesedéssel a Daimler legnagyobb egyéni részvényesévé vált. A Daimler november végén még elutasította a Geely autógyártó közeledését, és jelezte, hogy elégedett jelenlegi részvényesi struktúrájával. A Zhejiang Geely Holding Group akkor azt ajánlotta fel, hogy diszkontáron kibocsátott új részvények útján akár 5 százalékos tulajdoni hányadot vásárolna a stuttgarti székhelyű autógyártóban. Egy ilyen részvénypakett piaci ára 4,5 milliárd dollár körül lett volna. A visszautasított ajánlat után Li Sufu taktikát változtatott és szép csendesen elkezdte felvásárolni a Daimler részvényeket a piacon.

Kínában a Geely márkanév alatt személygépkocsikat forgalmazó Zhejiang Geely Holding a tíz legnagyobb kínai autógyártó egyike. A Geely tulajdonában van egyebek között a svéd Volvo Car Corp. autógyár és a London Taxi Co., de tulajdonosa a legnagyobb malajziai autógyártónak, a Protonnak, és hozzá tartozik például a brit Lotus Cars 51 százaléka is.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

parasutyo
hjjaaajjj, a kicike kisz szárga praclik beletúrnak az Angela mutti bugyingójába... és még élvezni is fogja! XD kénytelen lesz!
kokopelli
@parasutyo: olvass utána,hogy a Mercedes bővíti a beruházásait Kíná-
ban,amibe a "Gelly" is beszállna erősebben! Különben a politika sohasem
szólhat bele az üzletbe,hacsak nem törvénytelen valami! Olvass,mert a hír
fennt van a neten egy-két nap óta!! ;-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.