Megválasztotta negyedik alkalommal kancellárnak a német szövetségi parlament (Bundestag) szerdán Angela Merkelt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke 364 szavazatot kapott, megválasztásához legalább 355 voksra volt szükség.

Megválasztották német kancellárnak Angela Merkelt

Angela Merkel német kancellár kilép a szavazófülkéből a parlament 2018. március 14-i ülésén Berlinben. Az ülésen választják meg Merkelt negyedik alkalommal kancellárrá. (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A CDU-nak, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Uniónak (CSU) és a koalíciós társ Német Szociáldemokrata Pártnak (SPD) együtt 399 képviselője van a 709 fős Bundestagban, vagyis akár 35 kormánypárti képviselő is lehet, aki nemmel szavazott, tartózkodott, érvénytelenül voksolt vagy nem vett részt a titkos szavazáson, amelyen 688 érvényes szavazatot adtak le.

Nem szavazatot 315 képviselő adott le, és 9 képviselő tartózkodott. Angela Merkelt így 52,9 százalékos támogatottsággal választották meg. Jobban szerepelt, mint például a néhai Helmut Kohl, akit 1994-ben – ugyancsak negyedik alkalommal – a szükségesnél csupán eggyel több szavazattal választottak meg kormányfőnek.

A szavazás után Frank-Walter Steinmeier államfő fogadta a hivatalában Angela Merkelt, és kinevezte kancellárnak. Ezután a 63 éves politikus a Bundestagban leteszi hivatali esküjét, majd az államfő kinevezi a kormány tagjait, akik szintén esküt tesznek a Bundestagban.

Ezzel a tavalyi Bundestag-választás utáni 171. napon véget ér az eddigi leghosszabb német kormányalakítási folyamat. Az előző csúcs 86 nap volt, 2013-ban állította fel a CDU/CSU és az SPD.

A kormányban a CDU-nak és az SPD-nek hat-hat minisztere lesz, a CSU-nak három. A nők aránya minden korábbinál magasabb, 43,75 százalékos. A CDU és az SPD is fele-fele arányban jelölt nőket és férfiakat tárcavezetőnek, a CSU viszont csak férfiakat jelölt miniszternek.

Az első kormányülést még szerdán megtartják, és rövidesen többnapos ülést tartanak, amelyen kidolgozzák az első néhány hónapra szóló munkatervet. A kancellár első hivatalos külföldi útja várhatóan Párizsba vezet, Emmanuel Macron francia elnökhöz, még a március 22-én kezdődő uniós csúcs előtt.

Forrás: MTI

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Majd legfeljebb más is árul Letelepedési kötvényt jó pénzért!
Esetleg magyar mintára befogad 1300 poltergeistet! ( Kopogó szellemet)
F_Viktor
@verőce21: Látom nagyon keserű a szőlő, de az van, amit nem mersz kimondani, mert akkor igazság hagyná el a szádat, Németországban is, ahogyan Hollandiában, Franciaországban, a nép döntött, nem kérnek a bevándorlásellenes, szélső jobbos, rasszista kormányból.

Mert ne felejtsd el:
Hazugságokra ne lehet nemzetet, jövőt építeni! Bukni fogtok!
verőce21
@F_Viktor: Fél év múlva mindegyik kérdésben látványosan igazam lesz. Már ma is így van, de adok neked még egy fél évet!
ferii
@F_Viktor: Ennyire hülye nem lehetsz ! Vagy mégis?
durbincs
@ferii: nem hüle? Csek CEU_s alkalmazott érettségi nélkül 1,8,- 2 miliö netto havi pénz +a jutik ?
itt meg röfög ? igaz nem itt lakik, nem itt nőt fel ? hanem Csökött-falván a Kárpátok permén ?
Romány TV-1 nézve ?
durbincs
Hüha? Békemenet ? Csak 3,7 milliő ? Koszpeko számolta , elébb ? a tíz ujján ? 7. számolása ?
tagadja-é ezt @koszpeko: ? Meg hogy lopja a kocatápot ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél