Afrikai sertéspestist (ASP) diagnosztizált a magyar-román határtól mintegy 4 kilométerre a Román Állategészségügyi Szolgálat.

Már a magyar határ közvetlen közelében is felütötte fejét az afrikai sertéspestis

A kitörés miatt néhány újabb magyarországi, határ menti településen is állategészségügyi korlátozó intézkedéseket kellett bevezetni – tette közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján szerdán.

Közölték: az afrikai sertéspestis gyanúja a romániai Újbereken (Bercu Nou; Szatmár megye), egy háztáji állományban merült fel, amit március 12-én az előzetes laboratóriumi vizsgálatok is megerősítettek. A román állategészségügyi hatóság haladéktalanul meghozta a jogszabályokban előírt intézkedéseket, a járványügyi nyomozás folyamatban van.

A 2018 januárjában, Mikolán megállapított afrikai sertéspestis kitörés miatt elrendelt 3 kilométeres védőkörzet, valamint 10 kilométeres megfigyelési körzet területe módosult, ezáltal a megfigyelési körzet Magyarország területére átnyúló része is.

A magyar állategészségügyi szolgálat haladéktalanul kibővítette az állategészségügyi megfigyelési körzetet: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Garbolc, Nagyhódos, Kishódos, Méhtelek, Zajta, Rozsály és Tisztaberek teljes közigazgatási területe, illetve Kispalád külterületének egy része került korlátozás alá.

Az állatorvosok a korlátozás alá vont területen hamarosan felkeresik a sertéstartókat, hogy számba vegyék és megvizsgálják a sertéseket. Az érintett területen belül tilos a sertések bármilyen célú szállítása. A sertéstartóknak a gazdaságaikban észlelt minden megbetegedett, vagy elhullott sertésről értesíteniük kell a hatósági állatorvost, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat – hívta fel a figyelmet a Nébih.

A betegségről, annak európai terjedéséről és a védekezési lehetőségekről további információk olvashatók a Nébih honlapján. Ugyanitt megtalálható a korlátozás alá eső magyarországi települések listája, valamint interaktív térképen megtekinthetők az ország különböző kockázati besorolású területei, és elérhető az országos főállatorvos nemrég megjelent, az afrikai sertéspestis elleni védekezést, és a korai felderítést célzó intézkedésekről szóló határozata.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
legalabb a sok roman vendeg at tudja hozni a cipojen a fertozest, mikor jonnek eltetni orban viktort a bekameneten meg a marcius 15-i unnepelyeken...
Ugy kell ez nekunk, mint egy falat kenyer... Ugyis olyan reg volt mar a madarflu, H1N1 fertose, hogy mar szinte hianyzik...
karma1
@Pegero: Te nagyon hulye! Gondolkozz mar! MUSZLIMOK A DISZNOT???

Basic knowledge: muszlimok NEM esznek es nem is erinthetnek disznot.
Pálinkás Pál
@karma1: Most nem kukacoskodni akarok...de nem román pestisnek hívják,hanem afrikainak...ergo ez a kórság is onnan ered...mint minden ilyesmi az elmúlt évtizedekben...de azért jó dolog a migráció,igaz...árasszuk el afrikaiakkal Európát..
karma1
@Pálinkás Pál: Valahol olvastad tolem ezt? Mondtam valaha, hogy telepitsenek be Magyarorszagra BARHONNAN menekulteket?

Ha talalsz ilyen bejegyzest tolem, lecci, tedd mar ide,...
Eddig az volt a baj, hogy Romania es Szerbia felol SZIRIAI meg arab muszlimok "aradnak " az orszagba...Na, most ezek nem jonnek...

Afrikabol szerinted Romanian keresztul van a legkozelebb Magyarorszag? Csak kerdem.
Tovabba kerdesem: szerinted hany malacot, sertest hoznak magukkal az afrikaiak? Ezt is csak ugy kerdem.
Te biztosan tudod a valaszt...
Pálinkás Pál
@karma1: Nos...akkor csak úgy barátilag..afrikában legalább annyi malacot esznek mint máshol,mert nem mindenki muszlim...és hol láttad azt hogy olyat írtam hogy a muszlimok hozzák magukkal...azt írtam hogy mint minden rossz az elmúlt évtizedekben,ez is Afrikából származik!!!Az is érdekes,hogy egyikőtök sem akar migránst,még is szidjátok a csútit mert ő ezt hivatalosan ki is mondja../most abba ne menjünk bele hogy azért fű alatt beengedi őket/ tehát kérdésem a következő..ha egy libsi sem akar migránst,akkor miért úgy áll a hivatalos álláspon ,ahogy../ENSZ,Unio/???
karma1
@Pálinkás Pál: De igenis belemegyek, hogy fu alatt meg 50 ezret, amiben benne van a kvotamennyiseges 1300 is, IGEN, BELESZAMOLOM, mert ez a kis harcolasa a kvota es a bevandorlas ellen mar tizen- milliard forint folott kerult a TE penzedbe is - ha otthon elsz - ,mert nem a sajatjabol harcol.! Az, hogy a szemetekbe hazudik, mar a te ingerkuszobodet sem eri el, ugy latom, es az sem, hogy ez mennyi penzebe es presztizsvesztesegebe kerul az egesz orszgnak...
Ha az orszag eelso embere hazudik - ez szamomra elfogadhatatlan!
Probalnad ezt itt elsutni. Nem lenne egy napod sem a miniszterelnoki szekben.
Az Isten aldjon mar meg, te barmekkora reszt fel tudsz vallalni orbanbol?
Az ellenzeki partok nagy resze ugyanazt mondja, mint orban, hogy nem kell befogadni menekulteket es nem is akarnak egyenlore a keriteshez sem hozzanyulni.
Csak ok ezt komolyan is gondolnak, es kozben nem engednek be egy rakas penzert a hatso ajton "kopogtatokat", mert ok az "udvarias" migransok...
Szoval te meg beszopod ezt a szoveget... Allatira sajnalom,...Az en moralomba ez a kettosbeszed nem elfogadhato - foleg nem ugy, hogy ezeket a dolgokat miniszterelnokkent koveti el.,
verőce21
@Pálinkás Pál: Nem írják a lipsik, hogy árasszuk el Magyarországot migránsokkal, csak azt, hogy úgysem akarnak ittmaradni, nyugodtan beereszthetjük őket.
Meg minek a kerítés, ha úgysem akarnak ittmaradni?
Nem érted a lipsi gondolatmenetet? :)
kokopelli
@karma1: Logika? A "spanyol-nátha" meg cca.100 ével ezelőtt az USÁ-ból a katonák
által jött át Európába,és több áldazatot követelt mint a háború maga! A vita olyan feles-
leges,mint a pápa fütyije és a férfiak mellbimbólja!" A "madárnáthán" is vitatkoznak a
mai napig! ..úgyhogy reménytelen,mert mindenki elővezeti a "tudós énjét",de mindenki
csak utánanéz valahol!Én is "csak" utánanéztem! ;-)...1914-ben még a Vater sem szüle-
tett meg!!! ;-)
karma1
@kokopelli: Az enyem 13-ban szuletett , a mamam 19-ben, de a mamam noveret a spanyolnatha vitte el. Mar felnottkent, 27 evesen...
A spanyol natha lett volna a kovetkezo megjegyzesem - de megeloztel...:)
karma1
@kokopelli: Ja, a masik az ausztral influenza lett volna,... Meg kell hogy mondjam, ez a flu csak Auziban es itt nem ismert. Pedig ha valahol, akkor Ausztraliaban kene pusztitania, nem?
Na, maradjunk ennel...:o)))
Pálinkás Pál
@karma1: Te valamit nagyon nem értesz...Tudod nagyon jól hogy orbán egy senki a szememben...és mint mondtam,most azt beszéljük meg mit mondott,nem azt hogy mit tett,ahogy írtam is...És a hivatalos "álláspontja" az,hogy nem kell egy migráns sem..amivel teljes mértékben egyet tudok érteni,az más kérdés hogy én másképp kezeltem volna a problémát... Én megoldottam volna hogy az unioban még a gondolat se merüljön fel hogy Magyarországra migránst küldjenek...
Jozefina
Szegény kósa mama retteghet, hogy mi lesz a disznócskákkal???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.