Viorica Dancila román miniszterelnök a magyarok nemzeti ünnepe alkalmából megfogalmazott üzenetében kijelentette: elérkezett a hangsúlyváltás pillanata, és ideje azokra a dolgokra fektetni a hangsúlyt, amelyek összekötik a románokat és a magyarokat, amelyek segítik az emberi és kulturális kapcsolatokat, a közös európai perspektívát, a két népet jellemző hagyományok és szokások felmutatását.

Itt a román miniszterelnök március 15-ei üzenete a magyarokhoz
Fotó: Facebook

A miniszterelnök üzenetét a kormány sajtóosztálya juttatta el az MTI-hez.

Viorica Dancila úgy vélte, a világ magyarságának az ünnepe

jó alkalom a romániai magyarságnak, és annak a jó együttélésnek a megünneplésére, amelyet az utóbbi évtizedekben sikerült kialakítani Romániában.

A miniszterelnök szívélyes üdvözletét küldte magyar honfitársainak, és köszöntötte őket annak a történelmi pillanatnak a 170. évfordulóján, amikor a magyar forradalmárok csatlakoztak az európai nemzeti felszabadulási mozgalmakhoz.

Nyomatékosította: a mai Európában az etnikumok és a kultúrák közötti különbségek a kölcsönös megértés és tisztelet forrásai kell, hogy legyenek. Ezért Románia az "egység a sokszínűségben" európai elvet vallja, és

elkötelezetten támogatja mind az etnikai identitás szabad kinyilvánítását, mind a nyelvi, kulturális örökségi önazonossági elemek ápolását. Ebbéli igyekezetében pedig a magyar társadalmi és kulturális szervezetekre alapoz.

A miniszterelnök megemlítette: a román centenáriumi év az egész romániai társadalom számára rendkívül fontos. Hangsúlyozta, hogy a nemzeti kisebbségek hozzájárultak az ország közös kulturális örökségéhez, valamint a modern román állam megerősödéséhez.

"A román kormány számít az ország minden állampolgára közös erőfeszítésére, hogy együtt sikerüljön felépíteni azt az országot, amelyben élni szeretnénk"

- fogalmazott március 15-i üzenetében Viorica Dancila, Románia miniszterelnöke, aki egyben kellemes ünnepet kívánt a romániai magyaroknak.

33 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Shikari
@papa.49: Nem kételkedem benne, hogy azt írtad le, amit tapasztalsz és az a tapasztalat alapos is. Ettől függetlenül kérdezem: a székely románnak, vagy magyarnak tartja magát? Tudom, hogy székelynek, de azon belül!
papa.49
@Shikari: Azon belül is SZÉKELYNEK igen akaratos, makacs emberek, mit gondolsz miért nem akartak a magyar király alá se tartozni hát pont ezért !!!
Shikari
@papa.49: Ez teljesen világos előttem. Viszont mégis magyarul beszélnek és a Magyar Királysághoz tartoztak és onnan nem önszántukból kerültek el. Meg se fordulna a fejemben, hogy magyarok, ha franciául beszélnének és Belgiumban élnének!
papa.49
@Shikari: Ez se teljesen igaz, ha nem ismered a szavaikat eladnak sóért !!!
Használnak sok szót a magyarból de vannak székely szavak is amik egész mást jelentenek mint a magyarban, pedig magyarnak hangzanak !!!
A székelyek soha nem olvadtak be egyik államba se ezt te is tudod, csak a Csau tette meg velük ezt !!! Nagyon sokáig fejedelemség voltak miért mert NEM AKARTAK MÉG A MAGYAR KIRÁLY ALÁ SE TARTOZNI !!!
Shikari
@papa.49: Akartak, nem akartak, tartoztak.
durbincs
@papa.49: választékos modorát kitől örökölte jómunkásember @papa.49: vagy csak belülről ?
ide okád-fenyegetni próbál guggolós ? csak ennyire egyenes ? mások megé bújik ? Ripacs ?
...
"Ilyent még nem láttam itt a portálon mint te vagy,de mint már mondtam az IP cím meg van,és ki is füstölünk téged a szerkesztőségből hamarosan, mert onnan osztod a piszkálódásaidat !!!
time március 17., 15:09"...
@papa.49: @papa.49: az emberek gondolja szeretik ha az IP-iket törvénytelenül megszerzik ?
Azt még betörne még, a családok életébe ? is ? na de milyen ember maga : @papa.49: ...
Magát ilyenért, hivatalból feljelentik ám,meg hajkurásszák a Titkos Szolgálatok @papa.49: ?
Ráfázhat-/nak/ ? belegondolt ebbe komolyabban ? maga le-guggolós ember ,@papa.49: ...
Lehet maga egy közismert bűnöző?mert sokszor ráutal, a törvénytelenkedésére ?@papa.49

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.