Viorica Dancila román miniszterelnök a magyarok nemzeti ünnepe alkalmából megfogalmazott üzenetében kijelentette: elérkezett a hangsúlyváltás pillanata, és ideje azokra a dolgokra fektetni a hangsúlyt, amelyek összekötik a románokat és a magyarokat, amelyek segítik az emberi és kulturális kapcsolatokat, a közös európai perspektívát, a két népet jellemző hagyományok és szokások felmutatását.

Itt a román miniszterelnök március 15-ei üzenete a magyarokhoz
Fotó: Facebook

A miniszterelnök üzenetét a kormány sajtóosztálya juttatta el az MTI-hez.

Viorica Dancila úgy vélte, a világ magyarságának az ünnepe

jó alkalom a romániai magyarságnak, és annak a jó együttélésnek a megünneplésére, amelyet az utóbbi évtizedekben sikerült kialakítani Romániában.

A miniszterelnök szívélyes üdvözletét küldte magyar honfitársainak, és köszöntötte őket annak a történelmi pillanatnak a 170. évfordulóján, amikor a magyar forradalmárok csatlakoztak az európai nemzeti felszabadulási mozgalmakhoz.

Nyomatékosította: a mai Európában az etnikumok és a kultúrák közötti különbségek a kölcsönös megértés és tisztelet forrásai kell, hogy legyenek. Ezért Románia az "egység a sokszínűségben" európai elvet vallja, és

elkötelezetten támogatja mind az etnikai identitás szabad kinyilvánítását, mind a nyelvi, kulturális örökségi önazonossági elemek ápolását. Ebbéli igyekezetében pedig a magyar társadalmi és kulturális szervezetekre alapoz.

A miniszterelnök megemlítette: a román centenáriumi év az egész romániai társadalom számára rendkívül fontos. Hangsúlyozta, hogy a nemzeti kisebbségek hozzájárultak az ország közös kulturális örökségéhez, valamint a modern román állam megerősödéséhez.

"A román kormány számít az ország minden állampolgára közös erőfeszítésére, hogy együtt sikerüljön felépíteni azt az országot, amelyben élni szeretnénk"

- fogalmazott március 15-i üzenetében Viorica Dancila, Románia miniszterelnöke, aki egyben kellemes ünnepet kívánt a romániai magyaroknak.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Commenter
@papa.49: mit csináljunk ez van. Olvass bele a hibbant reinkarnációs kormányzás c. topikba, ott meg fogsz lepődni úgy gondolom-hol is van az a bizonyos lista? Nézd csak meg!
Commenter
@nyanya001: papa 49-nek is mondtam, olvasson bele a hibbant reinkarnációs kormányzás topicba ott is pont erről írtam meg egy listáról ami volt de eltűnt, és félő már nem is lesz meg...
papa.49
@Shikari: Már ne haragudj de olyan hogy ,,székely magyar,, NINCS !!!
Próbáld meg egy székely embernek ezt a megszólítást mondani, ki fogjakérni magának ők SZÉKELYEK !!!
Persze én előnybe vagyok mert az egyik fiam felesége ERDÉLYI MAGYAR LÁNY , de nem székely !!!
papa.49
@Shikari: Nézd én évente többször megyek ki Erdélybe a nászomékhoz, vagy ők jönnek ide hozzánk, sok embert ismerek ott kint még dolgozni is kiszoktam járni de ez az egy amit leírtam így van az biztos !!!
papa.49
@Shikari: Azon belül is SZÉKELYNEK igen akaratos, makacs emberek, mit gondolsz miért nem akartak a magyar király alá se tartozni hát pont ezért !!!
papa.49
@Shikari: Ez se teljesen igaz, ha nem ismered a szavaikat eladnak sóért !!!
Használnak sok szót a magyarból de vannak székely szavak is amik egész mást jelentenek mint a magyarban, pedig magyarnak hangzanak !!!
A székelyek soha nem olvadtak be egyik államba se ezt te is tudod, csak a Csau tette meg velük ezt !!! Nagyon sokáig fejedelemség voltak miért mert NEM AKARTAK MÉG A MAGYAR KIRÁLY ALÁ SE TARTOZNI !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.