Az Iránnal és Oroszországgal kapcsolatos álláspontjáról faggatták szenátusi meghallgatásán Mike Pompeo külügyminiszter-jelöltet csütörtökön.

A szenátus külügyi bizottságában tartott meghallgatás kezdetén felolvasott írásos nyilatkozatában Mike Pompeo – aki jelenleg a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetője – leszögezte, hogy elkötelezett a külügyminisztérium újbóli megerősítésében, s azt ígérte, hogy "jó szakaszvezetőként" rövid időn belül feltölti a létszámot és hatékonnyá teszi a diplomáciai testületet.

Nem sok mindenre válaszolt Trump új külügyminiszter-jelöltje a szenátusi meghallgatáson

Fotó: wikipedia CC BY-SA 3.0/Gage Skidmore

A meghallgatás elején kivezettek egy volt minisztériumi alkalmazottat aki bekiáltott: "ez az ember nem diplomata".

A kínos közjáték után Ben Cardin marylandi demokrata párti szenátor arról kérdezte Pompeót: szerinte Donald Trumpnak mit kellene tennie május 12-e után, amikor lejár az iráni atomalku felülvizsgálatára adott határidő, és az Egyesült Államok valamint európai szövetségesei képtelenek megoldást találni a hathatalmi megállapodás módosítására. "Nem tudok erre válaszolni" – fogalmazott a külügyminiszter-jelölt, hipotetikusnak nevezve a kérdésfeltevést. Bob Corker, a külügyi bizottság republikánus elnöke szintén az Iránnal kapcsolatos álláspontjáról kérdezte Pompeót, aki jelezte: megvárja, amíg Donald Trump elnök ígéretéhez híven felmondja a megállapodást, és utána megkezdik egy jobb egyezség kimunkálását.

Bob Menendez demokrata párti szenátor Pompeo és Trump elnök Oroszországról folytatott magánbeszélgetéseire volt kíváncsi. Pompeo elzárkózott a válaszadástól, s a 2016-os amerikai elnökválasztásba történt állítólagos orosz beavatkozásra utalva leszögezte: ezzel kapcsolatban Donald Trump soha nem kért tőle "bármit, ami helytelen volna". Az amerikai-orosz kapcsolatokról szólva hangsúlyozta "még sok tennivaló van" az Oroszország ellen hozandó szankciók ügyében, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök "még nem kapott elegendő üzenetet". Észak-Koreáról pedig kijelentette: soha nem volt szószólója a rezsimváltásnak az ázsiai országban.

A külügyi bizottság demokrata párti és republikánus tagjai egyaránt arra ösztökölték a külügyminiszter-jelöltet, hogy próbálja meg féken tartani Donald Trump heves természetét, és külügyminiszterként segítsen helyreállítani az Egyesült Államok szerintük megtépázott hírnevét. Corker szenátor például kiemelte, hogy Donald Trumpnak "jóval óvatosabban kell megválogatnia szavait" és azt javasolta Mike Pompeónak, hogy "olyan tanácsokkal lássa el az elnököt, amelyek segítenek egy-egy helyzet teljességének felmérésében".

Pompeo igyekezett jelentékteleníteni azt a róla kialakult képet, mely szerint "háborús héja" politikus volna. Már a felolvasott írásos nyilatkozatában is úgy fogalmazott: a diplomáciai eszközök erőteljes híve, és a háborút csakis mint "utolsó megoldást" tartja elképzelhetőnek.

Kansasi republikánus törvényhozóként Pompeo hosszú éveken keresztül vívta ki magának a politikusi "héja" minősítést. Korábban az előző elnök, Barack Obama egyik legkeményebb kritikusai közé tartozott, kivált az Iránnal kötött hathatalmi megállapodás aláírása miatt. Az atomalkut "katasztrofálisnak" tartotta, Iránt pedig "a terrorizmus legnagyobb állami szponzorának" minősítette. A CIA igazgatójává történt kinevezés előtti szenátusi meghallgatáson Oroszországról úgy fogalmazott: fenyegetést jelent az Egyesült Államokra.

A szenátusi meghallgatás előtt Donald Trump Twitter-bejegyzésben kívánt minden jót, s azt írta: Pompeo "nagyszerű külügyminiszter lesz".

(MTI)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.