A két legradikálisabb szakszervezet szervezésében 130 városban voltak tüntetések a kormány ellen csütörtökön Franciaországban.

A két legradikálisabb francia szakszervezet, a CGT és a Solidaires több mint 130 városban hirdetett tüntetéseket csütörtökön a kormány reformjai ellen. Utcára hívták a sztrájkoló vasutasokat, az egészségügyi dolgozókat, az energiaszektorban és általában a közszférában dolgozókat, valamint az egyetemeken a felvételi rendszer bevezetése ellen tiltakozó diákokat is, de a részvétel francia viszonylatban mérsékeltnek bizonyult.

Több mint 130 városban tüntettek a kormány ellen Franciaországban

Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

"Mindannyian együtt, általános sztrájkot!" – skandálták Párizsban a menet élén vonuló diákok, akik "Közszféra + magánszektor + diákok együtt mondunk nemet a szociális hanyatlásra" feliratot tartottak magasba.

A fővárosban 15 ezren, Marseille-ben 6 ezren vonultak utcára, ami arra utal, hogy a sztrájkokat szervező CGT-nek egyelőre nem sikerül nagy tömegeket maga mögé állítania.

A párizsi menetbe egyébként arcukat eltakaró kapucnis, magukat antikapitalistának mondó rendbontók is belekeveredtek és különböző tárgyakkal dobálták meg a rendőröket, akik könnygázzal válaszolták. A rendbontók kirakatokat is betörtek és azt kiabálták, hogy "mindenki utálja a rendőrséget". Emiatt egy időre a tüntetést a CGT félbe is szakította, amíg nem állt helyre a rend.

A baloldali szakszervezetek azt remélik, hogy az Emmanuel Macron államfő által meghirdetett, neoliberálisnak tartott reformokkal szemben hetek óta tartó ágazati tiltakozások egy közös országos mozgalommá szervezhetők.

A vasutasok április eleje óta, három hónapon át minden öt napból két napon át tartanak munkabeszüntetéseket az állami vasúttársaság (SNCF) átalakítása ellen, amelyet a kormány a vasúti liberalizáció előkészítése miatt tart szükségesnek. Elisabeth Borne közlekedési miniszter csütörtökön megerősítette, hogy a kormány végigviszi a reformot, miközben a szakszervezetek felfüggesztették a miniszterrel az egyeztetéseket, s azt követelik, hogy közvetlenül Édouard Philippe miniszterelnökkel tárgyalhassanak.

A közalkalmazottakat érintő reformok ellen az energiaszektorban, a bölcsődékben és az iskolában is tiltakoznak, a diákok egy része pedig az kifogásolja, hogy a francia állami felsőoktatásban a kormányzat bevezetné a felvételi rendszert. A hetven francia egyetemből tíz intézményben szünetel az oktatás a diákok blokádja miatt, s szerdán a megmozduláshoz csatlakozott a nagy presztízsű párizsi Politikatudományi Egyetem is, ahol Emmanuel Macron diplomázott.

A közalkalmazottak egyébként május 22-re terveznek újabb országos tiltakozónapot, idén a harmadikat. A kormány ugyanis a ciklus végéig 120 ezer munkahely megszüntetését tervezi az 5,4 millió főt foglalkoztató közszférában.

Az államfő és a kormány több tagja is jelezte csütörtökön, hogy nem tart attól, hogy az "elégedetlenkedések" egy mozgalomban olvadhatnak össze, miután nem sok közük van egymáshoz. Elemzők szerint a CGT felhívása elsősorban azért talál süket fülekre, mert a többi szakszervezet nem csatlakozott az országos tüntetéssorozathoz, s a megmozdulásoknak és a sztrájkoknak elsősorban nem a reformok sorsa, hanem a CGT jövőbeni ereje a tétje.

Egy szerdán nyilvánosságra hozott felmérés szerint a franciák 57 százalékuk szerint a köztársasági elnök a választási ígéreteit hajtja végre, de szinte ugyanennyien elégedetlenek a politikájával. Ugyanez a felmérés arra is rávilágított, hogy a tavalyi elnökválasztás első fordulójában 24 százalékot kapott Emmanuel Macron most 33 százalékkal nyerné meg az első fordulót ugyanazokkal a jelöltekkel szemben, mint tavaly.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

JAJMÁR
Ezek aztán nem filóznak rajta, hogy van-e értelme, hogy meg majd megunják... csinálják! oszt kész! Élnek a jogaikkal :)
(Időnként kapnak kis vizet a nyakukba, de annál érdekesebb, gondolom)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.