A brit miniszterelnök szerint az Egyesült Királyság EU-tagságának megszűnése (Brexit) után az uniós tagországokból érkező munkavállalók nem állhatnak majd be mások elé "a sor elejére".

Kemény szavak – Theresa May szerint a Brexit után az EU-munkavállalók nem állhatnak be csak úgy a sor elejére "a Sydneyből érkező mérnökök elé"

Theresa May brit miniszterelnök sajtóértekezlete a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2018 november 15-én. Kormánya az előző nap jóváhagyta a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréről szóló megállapodás-tervezetet, ám ez elleni tiltakozásul két miniszter és több államtitkár lemondott. Fotó: MTI/EPA/BLOOMBERG/DAVID LEVENSON

Theresa May a Brit Iparszövetség (CBI) hétfőn Londonban rendezett éves kongresszusán felszólalva kijelentette: az Egyesült Királyság értékeli azt a hozzájárulást, amelyet a bevándorlás nyújt hosszú évek óta a brit gazdaság fejlődéséhez.

A kormányfő szerint a külföldről érkezők a jövőben, a Brexit után is kedvező hatást gyakorolnak majd az ország életére.

Hozzátette ugyanakkor:

az EU-tagság megszűnése után teljes mértékben a brit kormány hatáskörébe tartozik majd annak ellenőrzése, hogy ki utazhat be az Egyesült Királyságba.

Ennek megfelelően megszűnik az a helyzet is, hogy

az Európai Unióból érkezők szakképzettségüktől vagy szakmai tapasztalataiktól függetlenül "beállhatnak a sor elejére, a Sydneyből érkező mérnökök vagy a Delhiből érkező szoftverfejlesztők elé".

A brit kormányfő szerint

a majdani új bevándorlási rendszer nem azt veszi majd figyelembe, hogy ki honnan jött, hanem azt, hogy miben tehetséges, milyen szakképesítést tud felmutatni.

Theresa May szerint ez szolgálja a brit üzleti szektor érdekeit is, mivel

egy ilyen bevándorlási rendszer alapján az Egyesült Királyság az egész világon vonzó helyszínné válhat "a legragyogóbb elmék" számára.

A brit kormányfő által hétfőn felvázolt majdani bevándorlási rendszer gyakorlatilag megfelel a brit belügyminisztérium mellett működő, de hivatalosan független bevándorlási tanácsadó szervezet (Migration Advisory Committee – MAC) nemrégiben ismertetett ajánlásainak.

A MAC javaslatcsomagja szerint a Brexit után alapesetben már nem lenne indokolt az EU-ból és a máshonnan érkezők nagy-britanniai letelepedésének és foglalkoztatásának egymástól eltérő szabályozása, mivel a migráció gazdasági hatása nem alapvetően a külföldi munkavállalók nemzetiségétől, hanem szakképzettségüktől, koruktól, foglalkoztatottsági rátájuktól és az általuk igénybe vett közszolgáltatásoktól függ.

A MAC jelentése hangsúlyozta azonban azt is, hogy

a Nagy-Britanniában dolgozó külföldi EU-munkavállalók a brit költségvetés és a szociális ellátórendszer jelentős nettó befizetői: a 2016-2017-es pénzügyi évben 4,7 milliárd fonttal (1700 milliárd forinttal) több adót fizettek az általuk igénybevett jóléti ellátások és közszolgáltatások költségénél.

A brit üzleti szektor szakmai szervezetei jó ideje folyamatosan figyelmeztetik a brit kormányt arra, hogy a külföldi EU-munkaerő alkalmazása a Brexit után is alapvető fontosságú lesz a brit gazdaság és a közszolgáltatások számára, a munkavállalók szakképesítésétől függetlenül.

A Brit Vendéglátóipari Szövetség (BHA) legutóbbi felhívásában közölte:

a brit éttermekben dolgozó felszolgálók 75 százaléka, a szakácsok 25 százaléka, a szállodák takarítási és egyéb fenntartási feladatokat ellátó személyzetének 37 százaléka más EU-tagállamokból érkezett.

A hét legnagyobb brit építőipari szakmai szervezet nemrégiben közzétett közös felhívásában hangsúlyozta, hogy országos átlagban 12,6 százalék,

Londonban viszont csaknem 50 százalék a külföldi EU-munkavállalók aránya a súlyos munkaerőhiánnyal küszködő építési ágazatban.

A Brit Iparszövetség vezérigazgatója a CBI hétfői kongresszusán, Theresa May előtt tartott beszédében súlyosan bírálta a kormány Brexit-stratégiáját.

Carolyn Fairbairn kijelentette: a Brexit "felemészti" a kormány minden adminisztratív kapacitását, és "felemészti a brit üzleti szektort is".

A CBI vezetője szerint a szervezet tagvállalatai több százmillió fontot költenek arra, hogy felkészüljenek a legrosszabb Brexit-forgatókönyvekre, és ebből egyetlen penny sem a munkahelyteremtést vagy az új termékek kifejlesztését szolgálja.

Más országok saját versenyképes jövőjüket formálják, miközben a londoni Westminster kormányzati negyede "él a maga beszűkült világában, amelyben szélsőséges álláspontok is dominánssá válhatnak".

Ez nagy tétekben űzött hazárdjáték, amelynek következményei között lehet az is, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül esik ki az EU-ból – fogalmazott a CBI vezetője.

Forrás: MTI

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A nagy kérdés csak az, hogy az EU tagság után is sorban fognak e állni az európai munkavállalók, hogy megzavarják Sydneyből érkezőket.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tulipan
@Gauntlet: Bocsi, minusz angol nyelvtudás!!!
Eladott Ország
@kokopelli: tegnap, 15:52; EU-n kívülről érkező szakmával rendelkező munkavállalókra, na erre befizetnék...
kokopelli
@Eladott Ország: Európában (az angolokkal együtt) még 10 állam van az EU-n
kívül! Jöhetnek Keletázsiából vagy akár az USA-ból ill. Canadából is! Nem kell mindig
az afrikaiakra gondolni!Az is lehet,hogy ez egy "retour-kocsi" az angoloknak,hogy az
ő munavállalóik is szóba jöhssenek? Ilyen a politika! (;-))
tulipan
@durbincs: Mi a hézag nálad, Te narancsos seggnyaló, félfarok Sügér? Aha, egyszóval, Te szórakoztatsz ezzel a HIRDETŐS SEX-el? az abnormal,pisi-kaka sexel?:látni téged, te málé, rettenet csipázod eme súlyos aberráciot, a Ploesti bányakecódban. az üveges asztalodon? azt hova ferdülnál má ,azzal a repedt kis bornyi agyaddal ? talán a papir alapú Kincses Kalendáriumokat-Lexikonokat ,kéne olvasgatnod?s ne a magad elé tápolt orbáni narancsos menüt ollózgasd ide ? s nem gondoljuk hogy,mostantól olyan nagyon falnád a könyveket ? de -néha -néha egyegy szótárt megprobálhatnád? javulna tán az a szűkös szókészleted? ha már a sors haverod,ilyen nívótlan,sex tivornyás? mán. meg reáizzadtál csak 102 éves Shakirára? nyálilag ,futószemölcsileg ?... @Durbincs: most már aztán hordj el magad, Te degenera gumbo? uncsi sötét fasz? egészen a Pokol 9. bugyrába, a többi narancsos sexhaver mellé, ahol aztán szakmányban irogathatjátok a mocskos sexhirdetéseiteket?
tulipan
@durbincs: Remek ez az újjtásod, Te narancsseggnyaló félfaroknyi Sügér! Egészen üdítő!
De jó kellenek neked azok a kannibálok, na akkor vigyed?s ne csak lökdösd ide a szóvirágot?
Nekünk ide NEM kellenek ?s ha ezt nem érti 1000km-ről,s szavazati jogról hadovál ide nekünk? ...még mondhatnánk hogy rontaná a magyar vért onnan ? direkt - ? ejnye @Durbincs, ugyan minek? azt azokban a Ploesti bányaszakiskoláidban ottan az...iskoláiban nem éppen a jó eredményeket elérő,s gyorsanreagálló, nebulok csapatát vezethetted ?
Eriksson
Igaza van May-nek, hogy ezután megválogatják az érkezni vágyó munkavállalókat. Eddig az Eu-s országokból kötelezően befogadtak mindenkit válogatás nélkül, akik közül rengetegen kizárólag a brit szociális háló áldásos jótéteményeit óhajtották élvezni.
Léhűtő van nélkülük is éppen elég.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.