Magyar állampolgár lett az amerikai Andrew Brunson tiszteletes – tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a washingtoni magyar nagykövetség.

Magyar állampolgár lett az amerikai Andrew Brunson tiszteletes

A tiszteletes, akinek nevét akkor ismerte meg a világ, amikor 2016 őszén Törökországban letartóztatták, ünnepélyes keretek között tette le az állampolgársági esküt a washingtoni magyar nagykövetségen.

Az észak-karolinai presbiteriánus lelkész feleségének a dédapja volt magyar: Csopják Attila pénzügyminisztériumi tisztviselőként dolgozott, és a magyarországi baptista egyház első elöljárója volt 1906 és 1908 között.

Andrew Brunson többször járt már Magyarországon, és gyermekei is magukénak vallják a magyar örökséget.

A lelkipásztor évtizedeken keresztül a törökországi Izmirben élt, ahol kis protestáns templomot is létrehozott. 2016 októberében, a Recep Tayyip Erdogan elnök elleni törökországi puccskísérletet követően tartóztatták le. Azzal vádolták meg, hogy az Egyesült Államok javára kémkedett, és segítette a puccskísérlet hátterében sejtett, amerikai száműzetésben élő Fethullah Gülen prédikátor mozgalmát.

2017-ben a török államfő azt javasolta, hogy szabadon bocsátja a tiszteletest, ha Washington kiadja Ankarának a Pennsylvaniában élő Fethullah Gülent. Az amerikai kormány ezt visszautasította, és Donald Trump az amerikai-török viszony egyik sarkalatos kérdésévé tette a lelkipásztor szabadon bocsátását. Washington Törökország elleni szankciókkal elérte, hogy 2018 októberében szabadon engedték Andrew Brunsont.

A tiszteletest és feleségét akkor Donald Trump elnök is fogadta a Fehér Házban.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/EPApool/Olivier Douliery

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
Ez igen, ez tényleg 1 tiszta fajú "magyar árja", a felesége dédapja ágán... zorbán biztos nagyon büszke rád.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
DR PRÉDlKÁTOR
lelkész feleségének a dédapja volt magyar... No comment!
lampa laz
@RonaGyuri: végre valami kiverte a biztosítékot a néppárton belül, h egyre, másra jelennek meg a kritikus megszólalások részükről. Félő, h kimegy hozzájuk ez a barom és megmagyarázza nekik, h ez a híveiknek szól, h rájuk szavazva a néppártot tudja erősíteni majd a fidesz a legújabb győzelmével. Szerintem le fogják nyelni tőle ezt a békát is.
RonaGyuri
@lampa laz: pedig talán az egyetlen értelmes esélyünk a kilábalásra, bár én még azon sem lepődnék meg, ha azt is túlélnék!
Jozefina
"rendszerint a párbeszéd pártján állok. Nem akarunk senki sem elűzni az Európai Néppárt családjából. De világossá kell tenni, hogy mit szabad, és mit nem."
Ezen már röhög orbán!!! Minden alkalommal ezt mondják. Tényleg nevetséges, ahelyett, hogy számúznék a Néppárt soraiból!!!
lampa laz
@RonaGyuri: (7:22) ...túl fogja élni, sajnos mert olyan baktérium, kiírathatatlan.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.