Magyarországon a helyzet az utóbbi hónapokban nem javult, sőt újabb problémák merültek fel – mondta az Európai Bizottság első alelnöke, Frans Timmermans csütörtökön Brüsszelben.

Timmermans: a magyar emberek megérdemlik az igazságot

Frans Timmermans az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságának (LIBE) ülésén vett részt, amelyen a Magyarországgal szembeni, hetes cikk szerinti eljárás állása is téma volt.

Mint elmondta: a korábban azonosított aggályos kérdések mellett újabbak is felmerültek. Ilyen a Közép-európai Egyetem (CEU) részleges Bécsbe költözése, a munka törvénykönyvének módosítása, a közigazgatási bíróságok felállítása és a több mint 400 kormánypárti médiatermék összevonásával létrehozott Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány.

Kitért az újabb magyar kormányzati kampányra is, amelyben "rendkívül sötét képet festettek az európai intézményekről, mint ha egy titkos egyezség alapján minél több bevándorlót próbálnának behozni".

"Nincs semmiféle összeesküvés, a magyar emberek megérdemlik az igazságot, az Európai Bizottság pedig megpróbálja megvédeni az uniós vezetők becsületét."

Timmermans azt sem érti, hogyan lehet a keresztény értékek és Európa védelmére hivatkozva megtagadni az élelmet a magyarországi tranzitzónákban várakozó egyes menedékkérőktől.

Calin Stoika, az EU soros elnökségét betöltő Románia uniós nagykövete mindenekelőtt leszögezte, hogy a jogállamiság és a demokrácia védelme alapvető fontosságú, majd arról számolt be, hogy már kétszer napirendre került a magyar ügy a tanácsban, legközelebb pedig április 9-én fognak arról eszmecserét folytatni.

A magyar különjelentést összeállító zöldpárti Judith Sargentini sérelmezte, hogy az EU soros elnökségét betöltő Románia nem hajlandó lépni ebben az ügyben vagy legalább megfelelő tájékoztatást adni az állásról.

A képviselő nem találta kielégítőnek Stoika felszólalását, amely szerinte minden konkrétumot nélkülözött. Hangsúlyozta, napirendre kell venni a kérdést, pontos üzemtervet hozzáfűzve, ugyanis már fél év eltelt, lényegében eseménytelenül.

Gál Kinga, a LIBE fideszes alelnöke alaptalannak nevezte a magyar helyzettel kapcsolatos aggályokat, a felsoroltak szerinte mindössze néhány NGO híresztelésein alapulnak. Szerinte Timmermans teljes tévedésben van, messzemenően eltávolodott a feladatától, mivel nem egy újabb Magyarország-meghallgatásra hívta meg a LIBE, hanem azért, hogy szárazan, objektívan beszámoljon a magyar hetes cikk szerinti eljárás állásáról.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció képviselője szerint a helyzet lényegesen romlott az elmúlt időszakban Magyarországon. A kormány egyre agresszívabban gyalázza meg a demokráciát, az ellenzék egyetlen javaslatát sem hajlandóak megvitatni, az Országgyűlés elnöke pedig, mint valami rossz házmester, anyagi büntetésekkel próbálja elhallgattatni az ellenzéket.

Forrás: MTI

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cikicakk55
Engem az borzolt fel a cikkben,hogy a Románok így nyilatkoztak csak egy részt ragadtam ki belőle: " majd arról számolt be, hogy már kétszer napirendre került a magyar ügy a tanácsban, legközelebb pedig április 9-én fognak arról eszmecserét folytatni." Mikor is volt Sargentini jelentése? mennyi idő is telt el azóta? A Románok meg még csak ott tartanak,hogy áprilisban fognak eszmecserét folytatni. Nem dönteni,hanem eszmét cserélni!!! Több mint fél év kellett ahhoz,hogy eldöntsék mikor cserélnek eszmét. Ahhoz mennyi idő kell nekik akkor,hogy döntsenek is?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
1magyar
Bizony, jó ha tudjuk, hogy uniós tagállamnak annyit jelent, hogy a vezetői ránk akarják szabadítani a gyilkosainkat.
Ronin2
Tudom,hogy origós a cikk,de nem lenne itt az ideje a hollandoknak a saját problémájukkal foglalkozni?
Mert ha ennek a fele is igaz...van.lesz nekik.
Is.
www.origo.hu/nagyvilag/20190321-bevandorla
1magyar
Ők meg megérdemlik a muszlimokat a nyakukba.
csak úgy....
@durbincs: lárom ,itt vered egyedül a halfarkat? te mélytengeri ? kóma?
csak úgy....
@1magyar: benned az a figyelemre méltó és egyben nevetséges,hogy jobban fosol a "muszlimoktól" mit a havi 30.000 ft nyugdijadból éhenhalni...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.