A kormányzó brit Konzervatív Párt helyhatósági képviselőinek jelentős része saját pártja helyett Nigel Farage új Brexit Pártjára szavazna a májusi európai parlamenti választásokon, tiltakozásul az ellen, hogy Theresa May miniszterelnök a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) halasztásáról állapodott meg az Európai Unióval.

Újabb fokozatba kapcsolt a Brexit-bohózat

A Survation közvélemény-kutató által a Mail on Sunday című vasárnapi konzervatív brit tömeglap számára 781 tory önkormányzati tanácsnok bevonásával készített felmérés szerint a megkérdezettek 52 százaléka voksolna saját pártjára a májusi brit EP-választásokon, 40 százalék viszont Farage alig néhány napja bemutatott Brexit Pártjára adná szavazatát.

Farage, a brit belpolitika radikálisan EU-ellenes táborának veterán zászlóvivője, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) volt vezetője április 12-én jelentette be hivatalosan a Brexit Párt megalakulását, a brit politika arculatának teljes megváltoztatását, "politikai forradalmat" kitűzve elérendő célként.

Nigel Farage új pártja a teljes brit választói körben is vezeti az EP-választásra készülő pártok népszerűségi listáját.

A legnagyobb brit közvélemény-kutató cég, a YouGov e héten ismertetett, 1855 fős választói minta bevonásával elvégzett országos felmérésében kimutatta, hogy a Brexit Pártra 27 százaléknyian voksolnának, ha Nagy-Britannia részt vesz az EP-választásokon.

A második helyen a hagyományos brit parlamenti pártok közül a Munkáspárt – a legnagyobb ellenzéki erő – áll 22 százalékos támogatottsággal, a harmadik helyezett Konzervatív Párt a voksok mindössze 15 százalékára számíthatna az EP-választásokon.

A brit EU-tagság az eredeti menetrend alapján március 29-én szűnt volna meg. Theresa May kezdeményezésére azonban az EU ezt a határidőt eddig kétszer meghosszabbította, miután a londoni alsóház háromszor is elutasította a Brexit feltételrendszeréről novemberben elért megállapodást.

A múlt héten tartott soron kívüli EU-csúcs döntése alapján a jelenlegi haladék október 31-ig terjedhet, de ennek feltétele az, hogy Nagy-Britanniának részt kell vennie a májusi EP-választásokon, ha a brit parlament május 22-ig nem fogadja el a Brexit-megállapodást.

Ebben az esetben a brit EP-választásokat május 23-án rendeznék.

Az előző, 2014-ben tartott európai parlamenti választást Nagy-Britanniában az akkor még Farage vezette UKIP nyerte meg, a brit EP-mandátumok egyharmadát begyűjtve.

Nigel Farage a brit EU-tagságról 2016 júniusában tartott népszavazás után – amelyen a kilépésre voksolók kerültek szűk, 51,89 százalékos többségbe – távozott a UKIP éléről, majd a pártból is, és később össze is különbözött a UKIP új vezetésével.

A UKIP volt hosszú éveken át a legnagyobb olyan brit politikai erő, amelynek egyetlen programpontja Nagy-Britannia kilépése volt az Európai Unióból.

A Konzervatív Párt helyhatóságainak tanácsnokai körében elvégzett új felmérés szerint a tory önkormányzati képviselők 96 százaléka vélekedett úgy, hogy a Brexit-folyamatban kialakult patthelyzet károkat okoz a pártnak.

A Survation által megkérdezettek 76 százaléka kívánja Theresa May távozását, közülük 43 százalék azonnal, további 33 százalék akkor, ha sikerül elérni a Brexit-megállapodás elfogadását.

A legtöbben – 23 százaléknyian – Boris Johnson volt külügyminisztert, a Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-táborának frontemberét tartanák a legjobb tory vezetőnek, és ha ő kerülne a párt élére, a konzervatív tanácsnokoknak csak a 22 százaléka szavazna Farage Brexit Pártjára a brit EP-választáson, 65 százalékuk saját pártjának jelöltjeire voksolna.

A Survation szakértőinek elemzése szerint a felmérés jelentőségét az adja, hogy a tory helyhatósági képviselők véleménye fontos és befolyásos jelzőszáma a Konzervatív Párt általános támogatottságának.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@Eriksson: Benne van a pakliba. Bár most erős az unió ellenes párt.
Azt hiszem, a mezei választó már végleg nem tudja, hogy mit is akar egyáltalán a kormány. Sem azt, hogy minek milyen következménye lesz.
Eriksson
@Nessy: Ez valószínűleg így van. De az is igaz, hogy a nemzeti büszkeség berzenkedik az unió túlzott befolyásától.
Most gondolj bele. Nemrég még a fél világ az övéké volt, most meg megmondják nekik, hogy mit, mennyit, miként, mikor?
Nessy
@Eriksson: Nem értek hozzá, de gondolom a különböző vámok, a kedvezmények megszűnése, a korlátozottabb mozgás tér, az ír balhék sem lesz ideálisabb!
Eriksson
@Nessy: Biztos, hogy nem lesz ideálisabb. Bár ki tudja. Úgy még sose volt, hogy valahogy ne lett volna. Majd megszokják.
Ja, meg útlevél fog kelleni a ki és beutazáshoz.
terlasz
Úgy tippelem, hogy nem lesz itt semmiféle Brexit. Orbántól vette pávatánc órákat.
kokopelli
@Nessy: Az írek nem hagyják magukat,az észak-írek meg szeretnének leszakadni Angliától!
Pofára dobták az "öregasszonyt",mert nem sikerül neki a "vámmentes kilépés"! Én már rég ki-
léptettem (kibaxtam) volna az EU-ból!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok