Ezrek tüntettek hétfőn Prágában és néhány további cseh nagyvárosban Andrej Babis kormányfő ellen, akit a rendőrség az uniós pénzekkel való visszaéléssel gyanúsít, és már javasolta a vádemelést is.

"Nem akarunk hasonló forgatókönyvet, mint Magyarországon" – ezrek tüntettek a cseh kormányfő ellen
Fotó: Youtube

A főállamügyész azonban, aki ezt a lépést megteheti, egyelőre nem nyilatkozott.

A mostani tiltakozás konkrét oka, hogy a kedden távozik hivatalából Jan Knezínek igazságügyi miniszter, s helyére a kormányfő Marie Benesovát, a tárca egykori szociáldemokrata vezetőjét, Milos Zeman államfő tanácsadóját javasolta. Bár Knezínek azt nyilatkozta, hogy saját kérésére távozik a miniszteri bársonyszékből, az ellenzék és a cseh sajtó többsége attól tart, hogy ez nem így van. A sajtóban olyan eszmefuttatások láttak napvilágra, miszerint a változás legfőbb célja, hogy nyomást gyakoroljanak Pavel Zeman főállamügyészre, akinek döntenie kell a kormányfő elleni esetleges vádemelésről a Gólyafészek-ügyben.

Az ügy lényege:

a Gólyafészek szabadidőközpontot építtető cég korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt.

A szabadidőközpont építéskor, 2007-2008-ban azonban a cég ismeretlen tulajdonba került, és kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást. A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett. Az építtető cég utódja, az Imoba tavaly júniusban már visszafizette az államnak az 50 millió koronás (623 millió forint) támogatást. A rendőrség két hete vizsgálatait azzal zárta, hogy csalás történt az uniós támogatásokkal, s javasolta az érintettek – Babis, felesége, fia és sógora – elleni vádemelést.

"Nem akarjuk megengedni, hogy Andrej Babis a minisztercserével ellenőrzése alá vonja a bíróságokat, s Csehország ezzel arra az útra lépjen, amelyen Lengyelország és Magyarország halad"

- olvasható a tüntetéseket szerveztő Million chvílek pro demokracii (Millió pillanat a demokráciáért) nevű civil társulás meghívójában.

Míg a prágai Óvárosi téren mintegy 10-15 ezren gyűltek össze, Brünnben, Ostraván, Pilsenben és néhány más városban egy-kétezer, illetve több száz volt a tiltakozók száma. A tüntetők független bíróságokat és a kormányfő lemondását követelték.

"Magyarországon és Lengyelországban a bíróságok elleni támadásokkal kezdődött a demokrácia felbomlása. Nem akarunk hasonló forgatókönyvet Csehországban. Nem akarjuk, hogy a kormányfő elkerülje az igazságos bíróságot. Nem akarjuk, hogy a bíróságokat a kormányfő és az államfő tartsa kézben"

- áll abban a nyilatkozatban, amelyet a prágai tüntetésen olvastak fel.

Milos Zeman államfő jelezte: eleget tesz a kormányfő kérésének, és Marie Benesovát kedden kinevezi az új igazságügyi miniszternek.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Lepényleső
Nem minden sajt papsajt,a csehek még elkerülhetik a bajt? Babis-nak lesz hely Gruevszki
mellett majd?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tulipan
@durbincs: Mi a hézag, te narancsos seggnyaló, szaros pofájú Félfarok? Te csak csak 1 névtelen gyürüsféreg ? szörnyszülött vagy a román Ploesti, denevérszaros, bányakecód mélyéről?
tulipan
@durbincs: @durbincs: @durbincs: Te, szaros pofájú, narancsos seggnyaldosó Félfarok, a román Ploesti denevérszaros bányakecó lakója az agyagagyú, Al-Aksza bohóca vagy? Naarncsos vérfertözésre ? lehet a jó kis csoport-terápi is kell még nektek ? vizeletes. téged most mickelnek ? reád akttiválják a Janicsar cardot a nick-hez ? 850 euro/hó munka nékűl S csak 1 nick kő hozzá ? neked van 200 kb. az 850x200 de az rettenet sok lóvé ,s ebből veszitek a bányát ? ezért itt az a sok narancsnyik Picsogó fejenkint - 4-5 bankártyával ? na de majd az adóhatoság lecsap visszamenöleg ,s évekre ? S belegondoltál már ebbe, te szaros ? majd csak felébukkan egy kugli fejű narancsos, közelben aki majd megmentsen ? " S lecsapja a fejedet-megegye a kimetszett szívedet," Hisz neked az úgyis MINEK? úgyis csak egy szarkupac vagy!!!
tulipan
@durbincs: Te, szaros pofájú, narancsos seggnyaldosó Félfarok, a román Ploesti denevérszaros bányakecó lakója az agyagagyú, Al-Aksza bohóca vagy? Naarncsos vérfertözésre ? lehet a jó kis csoport-terápi is kell még nektek ? vizeletes. téged most mickelnek ? reád akttiválják a Janicsar cardot a nick-hez ? 850 euro/hó munka nékűl S csak 1 nick kő hozzá ? neked van 200 kb. az 850x200 de az rettenet sok lóvé ,s ebből veszitek a bányát ? ezért itt az a sok narancsnyik Picsogó fejenkint - 4-5 bankártyával ? na de majd az adóhatoság lecsap visszamenöleg ,s évekre ? S belegondoltál már ebbe, te szaros ? majd csak felébukkan egy kugli fejű narancsos, közelben aki majd megmentsen ? " S lecsapja a fejedet-megegye a kimetszett szívedet," Hisz neked az úgyis MINEK? úgyis csak egy szarkupac vagy!!!
tulipan
@durbincs: @durbincs: Te, szaros pofájú, kretén, narancsos seggnyaldosó Félfarok, a román Ploesti denevérszaros bányakecó lakója az agyagagyú, Al-Aksza bohóca vagy? vizeletes. téged most mickelnek ? reád akttiválják a Janicsar cardot a nick-hez ? 850 euro/hó munka nékűl S csak 1 nick kő hozzá ? neked van 200 kb. az 850x200 de az rettenet sok lóvé ,s ebből veszitek a bányákat ? ezért itt az a sok narancsnyik Picsogó fejenkint - 4-5 bankártyával ? na de majd az a narancsos adóhatoság lecsap Rátok visszamenöleg ,s évekre ? S belegondoltál már ebbe, te szaros ? majd csak felbukkan egy kugli fejű narancsos, közeledben aki majd megmentsen ? " S lecsapja a fejedet-megegye a kimetszett szívedet, Hisz neked az úgyis MINEK? úgyis csak egy szarkupaclakó féreg vagy!!!
CsipkeRózsa
Már a magyarországi helyzet a rossz példa Csehországban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.