Orbán Viktor magyar kormányfő kijelentése Manfred Weber támogatásának megvonásáról nem változtat az általa vezetett Fidesz európai néppárti (EPP-) tagságáról szóló eljáráson – mondta Sebastian Kurz osztrák kancellár kedden a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádióban.

Az EPP-hez tartozó Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke kifejtette: az EPP úgy határozott, hogy felfüggeszti a Fidesz tagságát, és vizsgálat alá veszi a párt tevékenységét, és a vizsgálat lezárása után dönt arról, hogy a Fidesz megőrizheti-e tagságát.

Pontosan ezt az utat fogjuk járni, és ezt nem tesszük függővé Orbán Viktor minden egyes megszólalásától

- mondta Sebastian Kurz.

Kiemelte, hogy ezt az utat támogatja "Manfred Webertől kezdve rajtam keresztül egészen Markus Söderig és Annegret Kramp-Karrenbauerig mindenki".

Orbán Viktor hétfőn Budapesten Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökével folytatott megbeszélése után kijelentette, hogy a magyar kormány nem támogathatja az EPP-s Manfred Weber európai bizottsági elnöki jelöltségét.

"Ez sajnos várható volt" – kommentálta Orbán Viktor szavait Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke. Német hírportálokon idézett nyilatkozatában hozzátette: "aki hétről hétre jobboldali populistákkal találkozik, az világos jelzést ad", és "megelőlegezi az EPP döntését".

Hasonlóan nyilatkozott Annegret Kramp-Karrenbauer, a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke is, aki hétfő esti nyilatkozatában kiemelte, hogy

az EPP ugyan megpróbált hidat építeni Orbán Viktor felé, de a miniszterelnök viselkedése azt mutatja, hogy tudatosan eltávolodik a pártcsaládtól.

Orbán: a magyar kormány nem támogathatja Manfred Webert

Orbán Viktor erről Heinz-Christian Strachéval, Ausztria alkancellárjával tartott sajtótájékoztatóján beszélt hétfőn újságíró kérdésre felelve.

A néppárti Manfred Weber jelöltségét firtató kérdésre Orbán Viktor azt felelte:

a magyar kormány és vezetője nem kerülhet abba a helyzetbe, hogy olyan embert támogat európai bizottsági elnöknek, aki eleve bejelenti, hogy ő "köszöni szépen", nem tart igényt a magyarok szavazataira.

Manfred Weber azt találta mondani, hogy a magyarok szavazatával nem kíván európai bizottsági elnök lenni – idézte az európai néppárti (EPP) politikus szavait a kormányfő, aki ezt egy súlyos álláspontnak, a választók tiszteletére vonatkozó elv megsértésének nevezte.

Orbán Viktor úgy fogalmazott, a kampány alapján úgy látja, a brüsszeli bizottsági elnöki posztra jelölt politikusok – az úgynevezett csúcsjelöltek – alkalmatlanok a testület vezetésére.

Arra számít, hogy egy bonyolult tárgyalássorozat előzi majd meg a leendő elnök megválasztását.

"Keressük a megfelelő jelöltet" – mondta, megjegyezve: "itt van végre egy pont, ahol egyetértünk Weber úrral, nem lenne helyes, ha a magyarok szavazatával lenne bizottsági elnök".

Szavai szerint jelenleg ugyan a bevándorláspárti politikai erők, ahová a baloldalt és az EPP nagyobbik részét sorolta, erős pozíciókkal rendelkeznek, de a bevándorlásellenesek – az EPP jobboldala és az ettől jobbra álló politikai mező, a hazafias pártok – megerősödése kiegyensúlyozottabb helyzetet fog eredményezni.

Reményét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy az Európai Tanácsban nőni fog azok száma, akik a néppárt jobbszárnyához vagy az attól jobbra eső pártokhoz tartoznak.

A Fidesz néppárti tagságáról szólva megerősítette: a Fidesz nem tudja elképzelni a helyét egy olyan EPP-ben, amelyben a bevándorláspárti erők vannak többségben, "ezért is kellett felfüggesztenünk a tagsági jogainkat, hogy megvárjuk, a választás után merre fordul a néppárt".

A jobbra nyitás – amit a Fidesz képvisel – azonban kisebbségben van az EPP-ben – jelezte, majd kijelentette: ha a Fidesznek van joga stratégiai kérdésben kisebbségben maradnia az EPP-ben, akkor azt fogja tenni, ha azonban a pártcsalád "intoleránssá" válik, "akkor természetesen máshol kell keresnünk a helyünket".

Hangsúlyozta ugyanakkor, minden döntéssel megvárják az európai parlamenti (EP-) választást.

Az EPP politikai közgyűlése március 20-án a néppárt elnökségének és a Fidesznek a megegyezése alapján határozott a Fidesz tagságának felfüggesztéséről és arról, hogy megvizsgálják a magyarországi helyzetet és a Fidesz tevékenységét.

A vizsgálatra létrehoztak egy háromfős testületet, amelyet Herman Van Rompuy, az Európai Tanács korábbi elnöke vezet, további tagjai pedig Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament korábbi elnöke.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke az ülést követő nemzetközi sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a Fidesz egyoldalúan felfüggeszti jogainak a gyakorlását az Európai Néppártban (EPP) az EPP által felkért háromtagú bizottság jelentésének elkészültéig.

Orbán Viktor közölte: a Fidesz is felállította a maga "három bölcs emberének bizottságát" – amely tárgyal a néppárt delegáltjaival –, és tőlük várja majd azt a jelentést, amelyet letesznek a Fidesz asztalára az európai parlamenti választás után arról: hogyan alakítsák az EPP és a Fidesz viszonyát, van-e helye a néppártban a Fidesznek, milyen néppártban van helye, és abban mit kell képviselnie a Fidesznek.

Forrás: MTI

Címlapi kép: MTI/Szecsődi Balázs

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

menekült
"Manfred Weber azt találta mondani, hogy a magyarok szavazatával nem kíván európai bizottsági elnök lenni – idézte az európai néppárti (EPP) politikus szavait a kormányfő, aki ezt egy súlyos álláspontnak, a választók tiszteletére vonatkozó elv megsértésének nevezte."

Ezzel a hazugsággal csak az a probléma, hogy Weber nem ezt mondta. Weber a Fidesz támogatásával, és nem a magyar szavazók támogatásával nem akar elnök lenni. De ez a hazug 0rbán minden őt és a Fideszt ért kritikát a magyarokra vonatkoztat. Kikérem magamnak, hogy engem oda soroljon, ahova magát és a megvezetett birkákat. Magyarország nem egyenlő ezzel a gazemberrel.
És igen, nem Weber lesz az EPP első vezetője, akit 0rbán nem szavaz meg. Az előzővel így beszélgetett, meg is kapta a pofonját:
img3.hvg.hu/image.aspx?id=755d421f-2276-4980-8eb3-5c7b6132232f&view=da658e97-86c0-40f3-acd3-b0a850f32c30

Weberrel nem lesz már erre lehetősége.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tulipan
@durbincs: Te bunkó, kretén, narancsos seggnyaló, a romány Ploestibeli denevérszaros, ammónia-pisi-szagtól büzlő bánakecódból! ejnye, te vizeletes viseletes , hidratáljál hiszen, nagyon beteg vagy ? a Te lábúj-kórómnyi Húgyköved már bizony nem gyerekjáték ? Na de majd ez félbolond @ Shikari: és @Pegero: a moslékajkú-rúzsös férfi rendesen leápol - keneget, és talán az majd valamit javíthat a hangulatodon ? elvégre te egy valódi narancsos Guano-man vagy, ugye ?
kokopelli
@Eladott Ország: A kis Viki madárka röpköd a kis világában,és sajnálja "a zembereket",akik a ket-
recükben sínylődnek odabennt! Nézőpont kérdése,de tőle határozottan hangzik,mint az autópálya forgalma,a többezer szembejövővel!
tudode
Ragassza már valaki le ENNEK a pofakaratéKÁNAK az etetőjét, azok után, hogy már VILÁGHATALOMMAL incselkedik!
.
csak úgy....
@durbincs: használt és ütödött @durbincs bontásra ! ingyen elvihetö !
csak úgy....
@durbincs: használt és ütödött @durbincs bontásra ! ingyen elvihetö !
csak úgy....
@durbincs: használt és ütödött @durbincs bontásra ! ingyen elvihetö !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.