Az Egyesült Államok közép-nyugati tagállamában, Missouriban pénteken a képviselőház is megszavazta a szigorított abortusztörvényt.

A republikánus többségű képviselőház 109:46 arányban voksolt a törvényjavaslat mellett, és miután azt csütörtökön a – szintén republikánus többségű – szenátus is elfogadta, életbelépéséhez már csak a kormányzó aláírására van szükség. Mike Parson republikánus kormányzó az abortusz betiltásának rendíthetetlen híve, és már a szenátusi szavazás előtt jelezte, hogy támogatja a jogszabályt.

A Missouriban megszavazott törvény értelmében

a magzat első szívdobbanásától – a terhesség hatodik vagy nyolcadik hetétől – megtiltanak minden művi magzatelhajtást.

A törvény nem tesz kivételt a nemi erőszak és vérfertőzés után bekövetkező terhességgel sem, csakis akkor engedélyezi majd a terhesség megszakítását, ha az anya élete veszélyben van.

Az abortuszt végző orvosokat 15 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják majd.

Az abortuszt elszenvedő nőt azonban nem terheli büntetőjogi felelősség.

Elemzők arra számítanak, hogy a törvényt civil szervezetek bíróságokon támadják meg. Amerikai sajtóinformációk szerint azonban az abortuszt szorgalmazók valószínűleg éppen erre várnak: így ugyanis az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróság elé kerülhet az ügy, és reményeik szerint a konzervatív többségűvé vált alkotmánybíróság törvényen kívül helyezi a Roe/Wade-döntést. Ez az 1973-ban született legfelsőbb bírósági döntés biztosította a nők jogát az abortuszhoz.

Az abortuszt korlátozó, hasonlóan szigorú törvényt az elmúlt hónapokban több, elsősorban közép-nyugati és déli amerikai tagállamban is elfogadtak. Így például Arkansas államban, Georgiában, Kentuckyban, Ohióban, Louisianában, Alabamában.

Alabamában e hét elején írta alá az eddigi legszigorúbb – a terhességmegszakítást már a fogantatás pillanatától tiltó – törvényt Kay Ivey republikánus kormányzó.

Egyes államokban, például Kentuckyban vagy Georgiában azonban civil szervezetek már megtámadták a törvényt, amelynek végrehajtását átmeneti időre fel is függesztették.

Donald Trump elnök eddig egyetlen állam törvényhozásának döntését sem kommentálta.

Forrás: MTI

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Aranyvilág vár a Missouri állam-beli nőkre. Nekik is kidobott a gép egy Ratkó Annát.
Jöhet a kötőtű és egyéb női praktikák kora. Az eljövendő halottak és egy életre megnyomorodottak száma egyelőre még beláthatatlan.
A pénzesebbje pedig majd megoldja máshol.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
durbincs
@teuton: maga a soros radio Muff ? Tá-Tá -Ti-Ti ? az ejtőernyőt elásta ,vagy otthagyta a mezőn ? de az nem zsepi ,tudta ?
csak úgy....
@durbincs: itt a fidesz csodafegyver? a büzbomba? atyád forog a sírjába a kis muki letiltva? pelus üres?
durbincs
@teuton: maga a soros radio Muff ? Tá-Tá -Ti-Ti ? az ejtőernyőt elásta ,vagy otthagyta a mezőn ? de az nem zsepi ,tudta ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.