Beiktatta hivatalukba az osztrák államfő szerdán a kormány új minisztereit.

Beiktatta az új minisztereket az osztrák államfő

Sebastian Kurz kancellár, az Osztrák Néppárt elnöke és Alexander Van der Bellen osztrák elnök az új miniszterek kinevezésén a bécsi Hofburgban 2019. május 22-én. A parlamentben az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) kezdeményezésére bizalmi szavazást tartanak május 27-én, miután felbomlott az osztrák kormánykoalíció. MTI/EPA/Christian Bruna

Az országban azután alakult ki kormányválság, hogy Sebastian Kurz kancellár bejelentette, felbontja a koalíciót, majd a koalícióhoz tartozó Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) valamennyi minisztere lemondott.

Karin Kneissl külügyminiszter, aki az FPÖ-t képviseli a kormányban, de nem tagja a pártnak, az átalakított kormányban is a posztján maradt.

Alexander Van der Bellen köztársasági elnök a bécsi Hofburgban a beiktatási ceremónián arra kérte a kinevezés előtt álló minisztereket, soha ne feledkezzenek meg az európai együttműködés fontosságáról. Az államfő azt mondta: "Az egyesült Európa a legjobb ötlet, amit mi, európaiak valaha is alkottunk".

Az alkancellári tisztséget a jövőben Hartwig Löger pénzügyminiszter, a vezető kormányerő, az Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa tölti be. Erről a posztról mondott le szombaton Heinz-Christian Strache, az FPÖ addigi elnöke.

A részben szakértőkből álló osztrák kormány belügyminisztere Eckart Ratz, a legfelsőbb bíróság volt elnöke lett, aki egyben a korrupció elleni küzdelem szaktekintélye. Elődjét, Herbert Kickl belügyminisztert Sebastian Kurz kancellár kezdeményezésére az államfő felmentette hivatalából.

Egészségügyi miniszterré Walter Pöltnert nevezték ki, aki korábban szociális ügyekkel foglalkozott, és tagja a Szociáldemokrata Pártnak (SPÖ). Ő Beate Hartinger Kleint váltja a hivatalban.

A közlekedési miniszteri posztot mostantól Valerie Hackl, az Austro Control nevű cég vezetője tölti be az időközben az FPÖ elnökévé választott Norbert Hofer utódjaként.

A honvédelmi tárcát Mario Kunasektől a pártonkívüli, ám a néppárthoz közelinek mondott Johann Luif veszi át.

További változás, hogy Julianne Bogner-Strauss (ÖVP) család- és nőügyi miniszter a jövőben a sportügyi és közszolgálati tárcával kapcsolatos teendőket is ellátja. Ez a tárca eddig Heinz-Christian Strachéhoz tartozott.

Van der Bellen korábban azt mondta, hogy az átmeneti kormány megbízatása néhány hónapra, a szeptemberre tervezett előrehozott választásokig szól. A szakértők a koalíciós tárgyalások lezárulásáig, várhatóan 2020-ig hivatalukban maradnak.

Osztrák kormányválság: az államfő korábban arra kérte az osztrákokat, hogy ne forduljanak el a politikától

Az osztrák államfő kedd esti televíziós beszédében arra kérte az osztrákokat, hogy az elmúlt napok belpolitikai botrányai nyomán ne forduljanak el a politikától, vegyenek részt a vasárnapi európai parlamenti választásokon, és Ausztria megcsúfított képének helyreállítására hívott fel minden felelős tisztségviselőt.

A bécsi Hofburgból közvetített nyilatkozatában Alexander Van der Bellen hangsúlyozta, hogy a múlt pénteken nyilvánosságra került, Heinz-Christian Strache, azóta lemondott szabadságpárti elnököt és alkancellárt kompromittáló videofelvétel alapján nem szabad általánosítani, nem szabad azt mondani, hogy ilyen a politika, ilyenek a politikusok. Utalt az esetleges gazdasági következményekre, amelyek az Ausztriáról külföldön kialakult káros kép miatt az országot sújthatják.

Munkahelyek tízezreiről lehet szó. Ezzel a felelősséggel nem szabad játszani

- figyelmeztetett.

Forrás: MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Sok sikert kívánok nekik!!! Ezt gyorsan megoldották!!! Gratula!!!
CsipkeRózsa
@Jozefina: Nagyon gyorsan, hihetetlen, hogy ilyen is van.
justhpeter
@Jozefina: @CsipkeRózsa: Így csinálják ott ahol komoly emberek vannak. Nem kenik szét a maszatot mindenhova, hanem gyorsan lépnek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.