Bocsánatot kért egyháza nevében Ferenc pápa amiatt a hátrányos megkülönböztetés miatt, amely a történelem során a roma közösségeket érte, és amely a katolikus egyháztól sem volt idegen.

A katolikus egyház feje vasárnap egy görögkatolikus roma közösségbe is ellátogatott az erdélyi Balázsfalván.

„Az egyház nevében bocsánatot kérek az Úrtól és tőletek azokért a pillanatokért, amikor a történelem során hátrányosan megkülönböztettünk, bántalmaztunk,

vagy elhibázott módon, Káin, és nem Ábel tekintetével tekintettünk rátok, és nem tudtunk elismerni, nem tudtunk értékelni benneteket a sajátosságaitokban” – mondta a pápa, akinek szavait a Mediafax hírügynökség idézte.

A pápa kijelentette:

a közönnyel is előítéleteket táplálhatunk, és gyűlöletet kelthetünk.

Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányságtól

„Hányszor ítélkezünk meggondolatlanul, sebző szavakat használva, olyan gesztusokkal, amelyek gyűlöletet keltenek, és eltávolítanak egymástól. (.) Nem vagyunk igazi keresztények, de még emberségesek sem, ha nem látjuk meg az embert a tettei előtt, az ítéleteink és előítéleteink előtt” – jelentette ki Ferenc pápa.

Az egyházfő háromnapos romániai látogatása következtetéseit is összefoglalta. Kijelentette: zarándokként és testvérként érkezett a szép és befogadó országba, hogy találkozásokat élhessen meg. Most pedig gazdagabban tér vissza, helyek és pillanatok, de elsősorban arcok emlékét viszi magával.

Ferenc pápa bocsánatot kért a cigányságtól

„Az arcaitok színt adnak majd az emlékeimnek és jelen lesznek az imáimban” – jelentette ki a pápa, aki áldás előtt arra kérte híveit, hogy imádkozzanak érte.

A délutáni órákban Ferenc pápa Nagyszebenből repülővel utazott vissza Rómába.

Cikk- és címlapkép: AFP

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tulipan
Meghatóan szép gesztus volt! Nagyon jó fej Őszentsége!!! :)
tulipan
Meghatóan szép gesztus volt! Nagyon jó fej Őszentsége!!! :)
Commenter
Végre egy emberséges, modern gondolkodású egyházfő. Sajnos még mindig kisebbségben van a római katolikus egyház vezetőinek zöme nem így gondolkodik. Féltem Őszentségét, őszinteségéért, modernizációs törekvéseiért, nehogy baja essék. Vigye elképzeléseit sikerre hogy egy valóban modern, emberközeli XXI-XXII római katolikus egyházat kapjunk. Megérdemelnék a hívők, mert a történelem során oly sok kizsákmányolás, kínzás, és megfélemlítés történt az egyház nevében.
lac008
Vén eszement bohóc,minden ez csak nem pápa! Azért arra kíváncsi volnék,hogy a cigányság mikor fog bocsánatot kérni a sok aljasságért amit tettek?(persze a kérdés költői)
Rockxy
mermár azér kért bocsit, mer lecigányozta őket?
luiz
A cigányok többet tettek Jézusért, mint a magyarok fognak míg világ a világ. Ha o1g lennék azt hazudnám, hogy, de egy magyar cigány lopta el a szöget Jézus tenyeréből:D

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.