Dacian Ciolos volt román miniszterelnököt választotta vezetőjének szerdán az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) névre keresztelt centrista-liberális európai parlamenti (EP-) frakció.

Nagy többséggel választották meg Cseh Katalint a liberális frakció alelnökének az EP-ben
Fotó: Illyés Tibor/MTI

Ciolos 64 szavazatot kapott, míg riválisa, a holland Sophie in 't Veld 42-t. Frederick Federley svéd képviselő előző nap visszalépett, miután egyértelművé vált a korábbi román kormányfő győzelme, aki mögött az elmúlt napokban többek között Emmanuel Macron francia elnök pártja, a Köztársaság lendületben (LREM), illetve a spanyol Állampolgárok (Ciudadanos) is felsorakozott.

Malik Azmani holland képviselőt választották első alelnöknek, valamint frakcióvezető-helyettes lett

a Momentum képviseletében a magyar Cseh Katalin,

a spanyol Luis Garicano, a brit Martin Horwood, a bolgár Iskra Mihaylova, a belga Frédérique Ries és a francia Dominique Riquet.

A 108 fős frakcióból 106-an szavaztak a szerda délelőtti ülésen, Cseh Katalin a második legtöbb szavazattal, 82-vel lett alelnök – részletezi az Index.

A magyar politikus az EP-választás előtt is szerepet vállalt a liberális pártcsaládban: tagja volt annak a „Team Europe” nevű csapatnak, amely a liberálisok nemzetközi kampányát vezette.

Eleinte a francia Nathalie Loiseau számított a legnagyobb esélyesnek, múlt héten azonban visszalépett, miután egy belga lap beszámolt több, nem a nyilvánosságnak szánt megjegyzéséről. Állítólag egyebek mellett "ektoplazmához" hasonlította Manfred Webert, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltjét, aki szerinte igazán soha nem volt sikeres semmiben, a liberális EP-frakciót eddig vezető Guy Verhofstadtot pedig "öregembernek" nevezte, aki "tizenöt éve frusztrált". Bár a volt miniszter tagadta, hogy ezek a kijelentések elhangzottak volna a szájából, az ügy botrányt okozott, a képviselőcsoporton belül is.

Az európai liberálisok és az LREM által létrehozott centrista-liberális frakció a harmadik legtöbb mandátumot tudhatja magáénak az új összetételű EP-ben.

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

solidedge
Az olyan trollokat mint Shikari azért fizetik, hogy a téma helyett vele foglalkozzanak. Látom sikeresen ténykedik.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ittott
orbán akár meg is fürödhet az örökítő anyagban annyian szopatják
tulipan
@Shikari: Ugy, csak Te, bunkó, narancsos seggnyaló, román vándorcigány???
tulipan
@Shikari: MAGADRA GONDOLTÁL ugyi? A "frusztált idióta", pont MOSTANÁBAN, csak TE lehetsz, hiszen. mindeddig, semmi nem jött be a, jól fizetett narancsos seggnyalóként hónapok óta nyomot, Orbán-vezéres ábrándosan posványos dajkameséidből, a lesajnált ellenzék viszont már, is MEGkapta, EURÓPÁBAN, mégpedig jelentős TÖBBSÉGGEL, az első, jelentős pozíciót!!! -:))))
Shikari
@solidedge: Ha már megemlítettél!
Biztos észrevetted, hogy ellentétben az elvtársaiddal én nem járok kötekedni utánatok.
Leírom a véleményem és erre a kedvelt oldalad bunkó csürhéje nekem esik. Kizárólag ezek válaszolok vissza, de ha figyelmes lennél, láthatnád, hogy még ezek közül sem mindenkinek. Vannak olyan szint alatti bunkó patkányok, akikre nem pazarlom az időmet.
Azt hiszem ezen túl veled is így leszek, de a hazudozást azt mindig helyre teszem! Most épp a tiedet!
tulipan
@Shikari: Mond, Te seggnyaló, képtelen vagy igazt mondani?? -:)))))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2020. February 20., 20:58
Ismét elgondolkodtatta rajongóit Gáspár Evelin
Szórakozás - 2020. February 20., 17:24
Szente Vajk máris új párra talált tragikus válása után