A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) fölényes győzelmet aratott a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon Ausztriában. Az első exit pollok szerint a Sebastian Kurz kancellár vezette párt a voksok 37,1 százalékát szerezte meg. Az "ibizai-videó" botrányban érintett Szabadságpárt jelentősen visszaesett.

Az osztrák előrehozott választáson az első vasárnapi előrejelzések szerint a nagyarányú győzelmet aratott Osztrák Néppárt (ÖVP). A korábban kormányzó párt a közvélemény-kutatások jóslatait is túlszárnyalva erősödött, a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) pedig nagyon visszaesett.

A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) az előrejelzések szerint a szavazatok 37,1 százalékát szerezte meg – írja a 24.hu. Az ARGE Wahlen közvélemény-kutató intézet becslése szerint a második helyen az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) végzett 22,5 százalékkal, míg a harmadik a szavazatok 16,7 százalékával Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) lett. Az előrejelzések szerint visszakerült a parlamentbe és egyben a negyedik legerősebb párt lett a voksok 13,1 százalékával a Zöldek pártja.

Az előrejelzés szerint az osztrák nemzeti tanácsba (alsóház) jut még a liberális NEOS (8%), a Jetzt nevű párt viszont kiesik a parlamentből – teszi hozzá az Index.

Ausztriában azért kellett előrehozott választásokat tartani, mert a május 17-én nyilvánosságra került Ibiza-videó hatására tavasszal megbukott az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) 2017-ben alakított kormánykoalíciója. A 2017-ben készített videón Heinz-Christian Strache későbbi alkancellár az FPÖ támogatásáért cserébe üzleti és privatizációs lehetőségeket ajánlott egy orosz oligarcha állítólagos rokonának – írja az Index.

Forrás: HVG, 24.hu, Index

Címlapkép: MTI/EPA/Christian Bruna

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
Populista nácik és közpénzen élő műnemzeteiskedők finoman szólva EU szinten buktatok... Itthon még van egy kis szar, amit el kell takarítani, de az elfogja magát takarítani...:)
SystemError
Populista nácik és közpénzen élő műnemzeteiskedők finoman szólva EU szinten buktatok... Itthon még van egy kis szar, amit el kell takarítani, de az elfogja magát takarítani...:)
teuton
A holland, dan, spanyol, olasz, osztrak szelsöjobb mar mind bukott... Keletre kellene mar terjedjen tovabb ez a bukas-szeria!
papa.49
Na csuti csapás, csapás hátán, ez megint egy méretes saller !!!
namihami
A sógorok nem tudják a hitlerizmus iránti rajongásukat kinőni. Mert bár anno a Hitlert ügyesen lepattintották magukról, de a Kisbajszos mégiscsak a sógoroké volt.
Most a németek majrézhatnak, nehogy most a sógorok kapjanak kedvet egy kis annektáláshoz. Csak óvatosan, mert a társulat kezd megint összeállni egy kis bevonulás-féléhez.
Aki Én
Hiányolom a szekta okos magyarázatát. Hmmm...
Biztos titkon ők is tudják, hogy nagyobb támogatottsága orbánnak sincs valójában.
kokopelli
@Aki Én: ...pedig valahol olvastam,hogy a Zorbán már gratulált a nagy (cc. 38%-os) győzelemhez! Akkor 62%
rühelli a "Schwager havert"? Tényleg jelentős győzelem!!...a Karinthy jobban elmagyarázná..(;-))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.