Májusban lesznek választások az afrikai országban, a magyar kormány szerint „a választást követően a csádi kormány és parlament döntésén múlik, hogy a védelmi együttműködés részleteit tekintve milyen konkrét formát fog ölteni” – írja a a Szabad Európa.

Az Országgyűlés még tavaly ősszel fogadott el határozatot arról, hogy kétszáz fős magyar katonai misszió menjen Csádba. A kormány egy, a „csádi elnöktől” érkező levélre hivatkozott: Mahamat Déby tábornoktól, az ottani átmeneti katonai kormányzatot vezető személytől kapták az erre vonatkozó felkérést.

Isten, Haza, Cs(al)ád – Orbán Viktor csak akkor küld magyar katonák Csádba, ha azt az ottani parlament is kéri

Csád. Fotó: U.S. State Department

Csádban május 6-án lesz elnökválasztás, Déby nemrég bejelentette, hogy indulni fog. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter három céllal indokolta a katonai szerepvállalást: a migráció megfékezése, a terrorizmus elleni küzdelem, valamint, hogy biztonságos hátteret biztosítsanak a Hungary Helps program keretében tervezett csádi gazdasági beruházásoknak. A témáról itt írtunk korábban. 

Harangozó Tamás MSZP-s képviselő indítványára meghallgatást tart a parlament Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága a magyar honvédség tervezett csádi katonai szerepvállalásáról és a kínai rendőrök magyarországi járőrözéséről is, várhatóan még áprilisban.

A Szabad Európa kérdéseket intézett az ügy kapcsán a Honvédelmi Minisztériumhoz, melyre érdemi választ küldött a HM sajtóosztálya. Mint írták, „a fogadó ország igénye vagy éppen engedélye alapján, Magyarország más nemzetekkel – például Franciaországgal – is kész együttműködni a Száhel övezet stabilitásának elősegítése érdekében”. Franciaország ezer katonával már jelen van Csádban, ahol kiemelt stratégiai fontosságú létesítmények védelme az elsődleges feladatuk.

Mint a HM válaszában az áll „a fogadó ország átmeneti időszakára tekintettel és a stabilitás támogatása érdekében – a csádi fél kérésének megfelelően – a magyar védelmi szerepvállalás előkészítése a közelgő elnökválasztást követően fog folytatódni, annak érdekében, hogy az a lehető legerősebb demokratikus támogatással rendelkezzen”. 

A HM szerint „a választást követően a csádi kormány és parlament döntésén múlik, hogy a védelmi együttműködés részleteit tekintve milyen konkrét formát fog ölteni, a kitelepülést a döntés megszületése után kezdjük meg”. Azaz a magyar katonák csak akkor mennek, ha a csádi parlament és elnök – ismét – felkéri őket erre.

Forrás: Szabadeuropa.hu

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pegero
Micsoda "szellemes" cím! Az óvodás szint alatt.
Géza
Afrika a sárkunyhóig jutott ötezer év a alatt, a liberalizmus meg ilyen cikkekig.
csak úgy....
0rbán csádba akarja elrejteni örökre gazsit? ott még melegebb lesz...
Ezodabasz
@Pegero: ma, 21:11 Magyar kotonák csádban? Mi a faszt keresnek ott? Csak nem akar a kurmányunk beavatkozni egy másik ország szuverenitásába?
Ezodabasz
@Pegero: Ezt már elsütötted(többször)...uncsi. Nincs új a nap alatt?
ittott
hű de nagyot mondtak. az udvaromra is csak az jöhet be akit beengedek. egy szuverén országba meg főleg. de az a javaslatom a politikai vezetésünknek, hogy a büdös kurva anyjukat, és családjukat küldjék oda. menjenek ők is. kell a kábítószer útját biztosítani. mert ott most erről van szó.
viccesvigságok
na egyel tőbb igéret mert nem az ő bőréről szól ez sem . 2-3 hónap és kiderül megint az etika? Felér a szöveg a lakások felujitási támogatásával az is hogy a nagynak hitt összeg ma itt kis Hazánkba mire elég ? vagy inkább mire nem ? max a kormányzati elképzelés 30 %-ra vagy nyilászárók vagy hungarócell ja fütésre már nem is? na meg a paneloknál a hővesztesség a csucs érték. Beetetésre a népnek választáskor ajaj arra tul sok is . Főleg a 60 feletti korosztály nyeli be .Ők még hisznek a mesékbe.
viccesvigságok
A képen meg tán a rezidencia ? ajaj Mesébeillő
Ezodabasz
Csád nem Francia gyarmat? Vagy csak volt?...Mindegy, de mi köze van ehhez a Magyar kormánynak? 0rbán fiacskája 0rbán Gáspár Gazsi mit keresett ott? Kalandvágy nyilván:))
A kaszinócézár honvédelmi miniszterünket nem érdekli a terrorizmus, a migránsok és az okok, ő csak jó üzletet szimatolt! A Hungary Helps program keretében tervezett csádi gazdasági beruházások itt a fő szempont!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.