Emmanuel Macron francia elnök bizalmas telefonbeszélgetések során próbálta meggyőzni Joe Biden amerikai elnököt és Olaf Scholz német kancellárt, hogy a Nyugatnak a „stratégiai kétértelműség” pozícióját kellene felvennie Oroszországgal szemben, vagyis szavakban semmilyen típusú fellépést nem szabadna kizárni – írja exkluzív anyagában a The Wall Street Journal.

Macron azt szerette volna elérni, hogy a Nyugat ne beszéljen többé „vörös vonalakról”, melyeket nem akar átlépni, ehelyett olyan üzeneteket küldjön a Kremlnek, melyekből nem derül ki egyértelműen, milyen lépésekre hajlandó az ukrajnai háborúval kapcsolatban.

Készülhetünk a III. világháborúra – Bekeményít Macron: egyre inkább hajlik arra, hogy induljon be a NATO hadigépezete Ukrajnában

Emmanuel Macron francia elnök a néhai Philippe de Gaulle francia tengernagy és politikus állami gyászszertartásán a párizsi Invalidusok épületegyüttes díszudvarán 2024. március 20-án. Fotó: MTI

Ez radikális szakítást jelentett volna az amerikai (és a német) állásponttal, amely minden olyan tettet kerülne, ami provokálhatja Moszkvát, illetve eszkalálhatja a konfliktust – írja a Portfolio.

Tisztviselők szerint Biden megkérdőjelezte, hogy szükség van-e irányváltásra, mivel ez eszkalációhoz vezethetne. Scholz szintén ellenezte az elképzelést, mivel az megosztottságot szülne a NATO-szövetségesek között, a NATO-t pedig a konfliktus részévé tenné.

Ehhez képest a februári párizsi csúcstalálkozón Macron – szövetségesei megdöbbenésére – azzal állt elő, hogy nem szabad kizárni semmilyen opciót, még NATO-katonák Ukrajnába küldését sem.

Macron 180 fokos fordulata

Macron komplett színeváltozást mutatott be az ukrajnai háború kezdete óta. Eleinte rendszeresen beszélt Vlagyimir Putyinnal, hogy jobb belátásra bírja a háborúval kapcsolatban, mára viszont az egyik legnagyobb héjává vált.

A francia elnök már régóta hangsúlyozza, Európának nem szabad a szuperhatalmak vazallusává válnia, és ki kell építenie saját katonai képességeit. Az azzal kapcsolatos félelmek, hogy Európa magára maradhat, megnőttek azzal, hogy Donald Trump egyre esélyesebb az amerikai elnöki posztra.

A francia elnök szabadidejében bokszzsákot püföl

A közelmúltban Macron elkezdte felkészíteni a francia közvéleményt, hogy akár direkt konfrontáció is jöhet Oroszországgal. Olyan fotókat is közölt magáról, melyeken egy bokszzsákot püföl.

Macron februári kijelentésével ugyanakkor ellenkező hatást ért el, mint ami szándékában állt: több NATO-tagállam is világossá tette, nem küld katonákat Ukrajnába, így a "vörös vonalak" nyilvánvalóvá váltak, stratégiai kétértelműségből pedig stratégiai egyértelműség lett.

Moszkva kalandorként próbálja beállítani Macront, aki háborút idézhet elő

A Kreml kihasználja a megosztottságot. Egy, a The Wall Street Journal által megismert belső Kreml-jegyzőkönyv leírja, hogy Moszkva diplomáciai és befolyásolási kampányt indít, hogy felerősítse a Macron álláspontjával kapcsolatos szakadékot, és gyengítse a közvélemény Ukrajna iránti támogatását. A feljegyzés szerint a kampány célja, hogy Macront kalandornak állítsák be, aki katonai konfrontációt idézhet elő a Nyugat és Oroszország között.

Scholznál kiverte a biztosítékot az elképzelés nyilvánossá tétele

Macron a februári találkozó előtt állt elő terveivel Biden és Scholz előtt.

Scholz azt mondta, amennyiben a francia elnök nyilvánosságra hozza az elképzelését, ő kénytelen lesz visszautasítani azt.

A német kancellár ezért megpróbálta lebeszélni Macront, hogy bejelentse,  potenciálisan NATO-katonákat küldhetnek Ukrajnába. Aztán Macron mégis megtette. A német kancellár – szállodai szobájába visszatérve – alig akarta elhinni, hogy Macron végül nyilvánosan előállt az ötlettel.

Másnap Scholz a közösségi médiában azt írta, nem lesznek európai vagy NATO szárazföldi csapatok Ukrajnában.

Forrás: Portfolio.hu, The Wall Street Journal

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@nejlontacskó: mikor a nácik lerohanták lengyelországot, akkor európa úgy gondolta,hogy adolf megelégszik a polákokkal! mikor ausztriát,csehországot elfoglalta,még akkor sem vették igazán komolyan.
sztalin is csak nézett mint a vettmalac mikor értesítették ,hogy a nácik már moszkva felé tartanak...
hát nem tudom...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
KisTehen
@csak úgy...: az oroszok hol tartanak, agyhalott? 3. vagy 4. ország jön nekik?
justhpeter
Ha Oroszország összezár egy háborús bűnös , tömeggyilkos mögött, akkor minden további történés legyen az egész ország problémája.
csak úgy....
@KisTehen: ülj anyád ölébe és meséljen neked,attól majd megnyugszol!
ceni
@csak úgy...: @justhpeter: Minkettőjük komentjével egyett értek. Sajna nagyon sokan beveszik azt az Orosz maszlagot amit a kormánymédia és a ruszki média nyom. Az atomot senki nem fogja bevetni mert a sugárzás nem tartható kordába. Putyin csak azért fenyegetőzik mert a villámháborús terve dugába dőlt.
verőce21
Majd jön egy buzi francia meg egy retardált német és megmondja, hogy mi, meg a gyerekeink menjünk lemészároltatni magunkat, mert nekik ez az ötletük támadt.
Ezodabasz
Hogy lehetne befejezni végre ezt az értelmetlen háborút? Fegyverekkel? NO WAR!
Putyin visszahívja a csapatait és vége van! Ha erre nem hajlandó akkor valahogy őt kellene elkapni! Háborús bűnösöknek börtönben a helyük! Benjamin Netanyahunak is! Ezek tömeggyilkosok!
Never again war!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.