Májusban lesznek választások az afrikai országban, a magyar kormány szerint „a választást követően a csádi kormány és parlament döntésén múlik, hogy a védelmi együttműködés részleteit tekintve milyen konkrét formát fog ölteni” – írja a a Szabad Európa.

Az Országgyűlés még tavaly ősszel fogadott el határozatot arról, hogy kétszáz fős magyar katonai misszió menjen Csádba. A kormány egy, a „csádi elnöktől” érkező levélre hivatkozott: Mahamat Déby tábornoktól, az ottani átmeneti katonai kormányzatot vezető személytől kapták az erre vonatkozó felkérést.

Isten, Haza, Cs(al)ád – Orbán Viktor csak akkor küld magyar katonák Csádba, ha azt az ottani parlament is kéri

Csád. Fotó: U.S. State Department

Csádban május 6-án lesz elnökválasztás, Déby nemrég bejelentette, hogy indulni fog. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter három céllal indokolta a katonai szerepvállalást: a migráció megfékezése, a terrorizmus elleni küzdelem, valamint, hogy biztonságos hátteret biztosítsanak a Hungary Helps program keretében tervezett csádi gazdasági beruházásoknak. A témáról itt írtunk korábban. 

Harangozó Tamás MSZP-s képviselő indítványára meghallgatást tart a parlament Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága a magyar honvédség tervezett csádi katonai szerepvállalásáról és a kínai rendőrök magyarországi járőrözéséről is, várhatóan még áprilisban.

A Szabad Európa kérdéseket intézett az ügy kapcsán a Honvédelmi Minisztériumhoz, melyre érdemi választ küldött a HM sajtóosztálya. Mint írták, „a fogadó ország igénye vagy éppen engedélye alapján, Magyarország más nemzetekkel – például Franciaországgal – is kész együttműködni a Száhel övezet stabilitásának elősegítése érdekében”. Franciaország ezer katonával már jelen van Csádban, ahol kiemelt stratégiai fontosságú létesítmények védelme az elsődleges feladatuk.

Mint a HM válaszában az áll „a fogadó ország átmeneti időszakára tekintettel és a stabilitás támogatása érdekében – a csádi fél kérésének megfelelően – a magyar védelmi szerepvállalás előkészítése a közelgő elnökválasztást követően fog folytatódni, annak érdekében, hogy az a lehető legerősebb demokratikus támogatással rendelkezzen”. 

A HM szerint „a választást követően a csádi kormány és parlament döntésén múlik, hogy a védelmi együttműködés részleteit tekintve milyen konkrét formát fog ölteni, a kitelepülést a döntés megszületése után kezdjük meg”. Azaz a magyar katonák csak akkor mennek, ha a csádi parlament és elnök – ismét – felkéri őket erre.

Forrás: Szabadeuropa.hu

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ittott
hű de nagyot mondtak. az udvaromra is csak az jöhet be akit beengedek. egy szuverén országba meg főleg. de az a javaslatom a politikai vezetésünknek, hogy a büdös kurva anyjukat, és családjukat küldjék oda. menjenek ők is. kell a kábítószer útját biztosítani. mert ott most erről van szó.
viccesvigságok
na egyel tőbb igéret mert nem az ő bőréről szól ez sem . 2-3 hónap és kiderül megint az etika? Felér a szöveg a lakások felujitási támogatásával az is hogy a nagynak hitt összeg ma itt kis Hazánkba mire elég ? vagy inkább mire nem ? max a kormányzati elképzelés 30 %-ra vagy nyilászárók vagy hungarócell ja fütésre már nem is? na meg a paneloknál a hővesztesség a csucs érték. Beetetésre a népnek választáskor ajaj arra tul sok is . Főleg a 60 feletti korosztály nyeli be .Ők még hisznek a mesékbe.
viccesvigságok
A képen meg tán a rezidencia ? ajaj Mesébeillő
Ezodabasz
Csád nem Francia gyarmat? Vagy csak volt?...Mindegy, de mi köze van ehhez a Magyar kormánynak? 0rbán fiacskája 0rbán Gáspár Gazsi mit keresett ott? Kalandvágy nyilván:))
A kaszinócézár honvédelmi miniszterünket nem érdekli a terrorizmus, a migránsok és az okok, ő csak jó üzletet szimatolt! A Hungary Helps program keretében tervezett csádi gazdasági beruházások itt a fő szempont!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.