Az Egyesült Államok történelmében példa nélküli, hogy egy volt elnök büntetőperben álljon bíróság elé. Donald Trump ezzel történelmet írt: április közepén ugyanis kezdetét vette büntetőpere, mely akár letöltendő börtönbüntetéssel is zárulhat.

A vád szerint Trump 2016-os elnökválasztási kampánya idején Stormy Daniels pornószínésznő és Karen McDougal egykori Playboy-modell 130 ezer, illetve 150 ezer dollár hallgatási pénzt kaptak, hogy ne beszéljenek az elnökjelölttel való korábbi kapcsolatukról. A megállapodásokat Donald Trump ügyvédje, Michael Cohen hozta tető alá Danielsszel és McDougallel, és ő fizette ki a hallgatási pénzeket is, amit aztán Donald Trump cége „jogi szolgáltatásként” számolt el - írja az rtl.hu

Bajban van Orbán nagy barátja – Börtön fenyegeti Donald Trumpot, de a rácsok mögött is éjjel-nappal védené a titkosszolgálat

Donald Trump ügyvédje társaságában egy sajtótájékoztatón tárgyalását követően 2024. április 23-án Fotó: AFP

New York Times szerint az elnöknek járó védelem akkor is megilleti a 77 éves Donald Trumpot, ha börtönbüntetésre ítélik. Az amerikai titkosszolgálat feladata az elnök, illetve a volt elnökök védelme, akár a washingtoni Ovális Irodában tartózkodnak, akár egy külföldi háborús övezetbe látogatnak. Ugyanez a helyzet akkor is, ha börtönbe kerül egyikük.

A törvény szerint a titkosszolgálatnak éjjel-nappal védenie kell Donald Trumpot, hollététől függetlenül.

A lap szerint a titkosszolgálat már a per kezdete előtt felkészült arra a rendkívüli lehetőségre, hogy a volt elnök rács mögé kerül. Az ügyészek arra kérték az ügyben eljáró bírót, emlékeztesse Donald Trumpot arra, hogy a tanúk és az esküdtek elleni esetleges fellépése még az ítélethozatal előtt börtönbe juttathatja.

A múlt héten az ügyészség kérésére a szövetségi, állami és városi szervek tisztviselői rögtönzött megbeszélést tartottak arról, hogyan kezeljék a helyzetet, mondta a lapnak két névtelenséget kérő forrás. A megbeszélés fókuszában kifejezetten az állt, hogy hogyan szállítsák és védjék Donald Trumpot, ha a bíró rövidebb időre a bírósági fogdába küldené őt tárgyalótermi tiszteletlenség tanúsítása miatt.

Még komolyabb fejtörést okoz, hogy hogyan lehet biztonságosan bebörtönözni Trumpot, ha az esküdtszék elítéli, a bíró pedig házi őrizet vagy próbaidő helyett börtönbüntetést szab ki rá. A lap által megkérdezett, tucatnyi tisztviselő szerint ez a kérdés még nem tisztázott.

Idő még van, nem kell kapkodniuk a hatóságoknak. Ha elmarasztaló ítélet születik, szinte biztosra vehető, hogy hosszadalmas, küzdelmes fellebbezések sorozata következik, esetleg az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságáig. Ez további hosszú hónapokig vagy még tovább késleltetheti a végleges döntést.

Forrás: rtl.hu, The New York Times

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@Őrnagy: minden épeszűt zavarnak a lopások. Csak titeket, agyhalott illibkány csürhét nem zavar a gazdátok lopása.
A korábbiakat kinek kellene elszámoltatni, ha nem a ,,kétharmados" kormánynak, te buta balfasz?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nyírfa
Félredugásokért , illetve az azokért leperkált hallgatási pénzekért börtön járhat, a puccs ellenére akár elnök is lehet.
Ez Amerika. A hátam közepére sem kívánnám.
Qqberci
@Nyírfa: Al Capone is adócsaláson bukott meg. Lényeg az, hogy Trump Lee rács mögött legyen...
Pusztai
@Qqberci: A geczi 2011 óta évi több 10 millás adócsalást követ el a bérbeadott igatlanával.
Dk tud róla és kussol.
beszari hányadékok.
Pusztai
egyébként 93-ban elismerte a sperma a székházlopást és a szocik futni hagyták.
2002-ben is .
2006-ban is.
rég börtönre érett és 14 éve mineszterálnok miközben 100 milliárdokkal gazdagodott a családja.
ki is hagyta futni a magyar történelem legnagyobb gazemberét??
összeillik Trumppal.
Nyírfa
@Qqberci: 15.37

Igaz. :)) Már csak röhögök.
Őrnagy
@Pusztai Gyagyás: 1988-1998 között a hatalomátmentő kommunista csürhe 50.000 milliárd forintnyi nemzeti vagyont lopott szét, kótyavetyélt el, és játszott át a nyugati Spekulatív tőkének a magyar gazdaságban való hasznosulás nélkül!

D ez a hozzád hasonló agyhúgyköves eleroggyant hungarofób Sorosbérköcsög libkány seggfeju csürhét a mai napig nem zavarja! Miért is zavarna ez benneteket Gyagyásokat?
RonaGyuri
kér pedig megtanulhatna nem arrogánsan pofázni! =))
Aki Én
@Őrnagy: minden épeszűt zavarnak a lopások. Csak titeket, agyhalott illibkány csürhét nem zavar a gazdátok lopása.
A korábbiakat kinek kellene elszámoltatni, ha nem a ,,kétharmados" kormánynak, te buta balfasz?
rücsü41
Elgondolkodtató az a tény hogy az USÁ-ban olyan ember is lehet elnök, aki bíróság előtt állt és elítéltek, sőt börtön büntetésre ítéltek.Milyen ország az ilyen ahol egy bűnöző is vezetheti az Egyesült Államokat?Lehet, hogy az Orbán kormány nem is Putyintól tanul elsősorban hanem az USÁ-tól.Lassan nálunk is csak bűnözők fogják vezetni az országot, mondván azt ha Amerikában egy bűnöző is lehet elnök, akkor nálunk miért ne lehetne a kormány
tagja vagy egy képviselő testület vezetője , a polgármester egy bűnöző , egy elítélt?
kereső
@Pusztai: László Imre Újbuda polgármestere megnyerte sokadik perét a magyar nemzet hazug cikkei miatt, de a fideSS hazug , lejárató óriás plakátjai a mai napig ott viritanak László Imre ellen Bpest utcáin. Ha dk-sok letépik, akkor őket bünteti a rendőrség, a fideSS meg nem távolitja el a hazugságot az utcáról. Na, mit lehet tenni???
Billibácsi
Ha olyan nagy haver akkor majd üljön be melléje.
simmering73
Reméljük itthon is sor kerül hasonló büntetőperre.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.