Több dél-európai országban, sőt Japánban is a nap legmelegebb időszakában lehúzzák a rolót, s pihennek egy keveset. A déli pihenőidő bevezetésének lehetősége Magyarországon is felmerült. A Magyar Tudományos Akadémia a klímaváltozás következményeinek vizsgálatára indított kutatási prog­ramjában már 2003-ban felvetette egészségügyi okokból. 2007-ben állampolgári kezdeményezésre népszavazásra terjesztették fel a szieszta bevezetését, ám végül elhalt a dolog. A napokban viszont újból szóba jött a déli pihenőidő bevezetése. Életbe lépése jelentős életmódváltással járna, mivel a hivatali munka és ügyintézés, sőt az utazási szokások alapvető átalakulását vonná maga után. – Az infrastruktúra karbantartásának szempontjából nagyon hátrányos lenne a szieszta. A jelenlegi hosszabb éjszakai üzemszünet lehetőséget ad a nagyobb munkák elvégzésére is (pl. síncsere a metróban, ideiglenes váltók beépítése, stb.).

Forrás: borsonline.hu
Feltöltő: scandináv
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Levendula
Meg a nem minimálbéren foglalkoztatottság... az is jót tenne az embereknek...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Dr plágium
Érdekes lenne...mondjuk az amúgy is haldokló egészségügyben. Nem teszik tisztába, nem adják be a gyógyszereket, nincs ebéd stb. a betegnek mert most szieszta van :)
varrólány
Hát hogyne főleg itt az Alföldön, meg hogy sikeresen kivágtak sok fát a csatornázás miatt.
A nap legalább ingyen van, de most már kezd túl sok lenni.
Levendula
Meg a nem minimálbéren foglalkoztatottság... az is jót tenne az embereknek...
Csizmás Kond
...minek hivatalos szieszta ha amúgy sincs munkalehetőség ?
deviance
jót tenne, csak akkor meg a munkáltató hülye lenne fizetni... a magyar parasztnak meg lassan már a gyógyszeren kell spórolnia, nehogy éhenhaljon
és akkor mit választ inkább? gürizik a 40 fokban és eszik, vagy megtartja a sziesztát, és vagy kijön a fizetéséből, vagy nem
varrólány
@Csizmás Kond: olyan országokban jó ez ahol a turizmus a fő megélhetés. pl van tengerpart.
gabrella
Egészségügy,vendéglátás ott sem teszi - szerintem.
Dr plágium
@gabrella: akkor viszont diszkriminálnak
dömdödöm
déli szieszta ? a legtöbb cégnél a napi 8 órában elvégzett effektív munka nagy jóindulattal 3 - 4 óra . A parlamentben egyfolytában szieszta van ,és közben jól elszórakoztatják magukat .A munkanélküliek kényszersziesztáznak otthonukban , a tömegközlekedésben pedig nincs szieszta mert menni kell és tartani a menetrendet .
miazavalami
@dömdödöm: ÍÉn sajna olyan cégnél dolgozom ahol keményen végígmelózom a nyolc órámat. Sőt!
Meg is nézném a főnököm képét ha délben látná hogy sziesztázom...:-))
csikknorisz
Nem olyan jó az. Minél hosszabb a pihenő, annál szarabb utána visszarázódni a munkába. Legalábbis nekem ez a tapasztalatom. :)
csa-csa
@miazavalami: a magadét is megnézhetnéd ha azonnali hatállyal kirúgna!
miazavalami
@csa-csa: Á dehogy! Csókolomot köszön, a fiam lehetne..:-))
Szvetlana
Az igaz, hogy a mediterrán országokban van déli szieszta, ilyenkor bezárnak az üzletek, de van egy rossz hírem, viszont 22-24 óráig nyitva tartanak.
darwin
@miazavalami: Nekem sziával köszön a főnök,mert a fiam.
miazavalami
@darwin: Így könnyű! :-))
Aztán jó főnök a gyerek?
dömdödöm
@miazavalami: ha egy fiatal ficsur gyerek mondja meg nekem mit csináljak én azt alapból nem viselném el tehát ilyen munka kizárva :-( A Bajor Imi mondta nemrég hogy pár évvel ezelőtt a kölköt kiküldte egy kévéért,10 deka felvágottért ,most meg ő mondja meg mit csináljon ,ebből sajnos nem kér és tökéletesen igaza van !
miazavalami
@dömdödöm: Dömi! Nekem sose mondja mit csináljak. Egyszerűen arról van sz , hogy neki diplomája van , nekem meg nincs. De nagyon rendes kis kölyök. Velem beszéli meg a szerelmi életét... És soha egy szóval meg nem bántana. :-)
dömdödöm
@miazavalami: jó értem ! persze . Ha normális akkor miért ne , nem azért irtam .Vannak szektorok ahol nem jó ha fiatal a főnök .
miazavalami
@dömdödöm: Hát monnyuk , ha kifognak egy Vitézy szerű agyalékot... :-((( Na az valami borzadály lehet.
dömdödöm
@miazavalami: látod velem már nem tudná megbeszélni a szerelmi életét mert elküldeném a ... balázsshowba vagy mondanám mennyél a jozsi baráthoz :-)
miazavalami
@dömdödöm: Én megértő vagyok. Az volt a legjobb amikor a barátnője rájött , hogy mellé kefél , kirúgta és egy hétig benn aludt az irodába... :-)) A gatyáit kézzel mosta a budi kézmosójában. De esze az van! :-)
darwin
@miazavalami: Az.De vacsora után a maradékkal.
miazavalami
@darwin: Hát na! :-)
Mikor megtudták a szülei... szegény. Akkor már tényleg sajnáltam. A menyasszony ugyanis közölte velük. :-)
Az apja igazi paraszt ember akkora tenyerekkel mint egy péklapát. :-)
Kapott rendesen , kiosztotta, de a főnököm nem szólt vissza egy szót sem, csak a végén nyögte ki: Igen édesapám.
gabrella
A holnapi napra, miniszterelnökként munkaszüneti napot rendelnék el,ahol nincs klíma.
41 fok nem fehér embernek való.
almalibre
Elmondom, mi valójában a szieszta. A napod megtörik. A 2-3 óra pihanés valójában nem pihenés, igazából semmire sem való. Ha sikerül bevágnod a szunyát, akkor gond van az újra aktiválódással. Hazarohansz, enni adsz a családnak, aztán mehetsz vissza robotolni. Persze ez azt jelenti, hogy 2-3 órával később érsz haza este, annyival kevesebbet töltesz a szeretteiddel és tényleges pihenéssel. Aki nem a saját városában dolgozik, annak végkép elbaszott idő a szieszta, jó időben ücsöröghet egy kényelmetlen padon, télen meg vacoghat a kirakatok előtt, mert ha szieszta, akkor a boltok is zárva vannak, leszámítva nagy multikat, ahol persze tárt karokkal várnak költsd a pénzed, de akkor hol a pihenés? 10 éve élek Spanyolországban, de nem látom és nem érzem a szieszta jó oldalát…
csa-csa
@miazavalami: attól még Ő az erősebb kutya... ha a hatalmáról van szó!
miazavalami
@csa-csa: Nem fitogtatja. :-)
Reggel kávéval vár , és sose felejti el a névnapomat.:-)
gabrella
@almalibre: Igazad van, aki más városban dolgozik azzal nagyon ki lenne szúrva!
ila51
Van egy ötletem : Állami pihenő
Japánban már régen van , úgy kell elképzelni , mint a csomag megőrzőt . Főleg üzletemberek használják ki , a fülkék egymás mellett , felett , elszeparálva , mindenféle flanccal felszerelve , úgymint légkondi , matrac stb
vitamin51
@dömdödöm: ha igazi apa-fia kapcsolat van a két fél között, akkor remekül működhet a dolog! Sokan elfelejtik azt a csodálatos fogalmat megtanítani a gyermekeiknek, hogy Tisztelet, ha ez nincs, akkor nincs együttműködés. Régebben ez alap követelmény volt, ma már hírből sem ismerik!
dömdödöm
@vitamin51: igen " lájkolom" a véleményed de én sajnos pl a 15- 20 évvel fiatalabb férfi főnökömmel nem tudok elképzelni apa -fia kapcsolatot , van nekem saját gyerekem akinek szívesen adok tanácsot és folytonosan kell is adnom és adok is bármikor és elég is ennyi . Nálam a munkahely az a munkáról szól ,nem érdekelnek másnak a problémái . Lehet hogy hibás termék vagyok de vállalom !
dömdödöm
@ila51: nálunk is van ilyen állami pihenő a korházak alagsorában ,hűtött fiókok ,csend ,nyugalom ,formalinszag :-(
ila51
@dömdödöm: én azt hagynám legutolsó lehetőségnek
kukac50
Magyarországon nem fogják bevezetni,Itt a közmunkabérért 8,5 órát le kell dolgozni.
nemkati
A Parlamentben délben lehúzzák a rolót, és varázsütésre az is elalszik, aki még ébren volt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.