November 13-án, Münchenben elhunyt Ekecs Géza – művésznevén: Cseke László – a Szabad Európa Rádió egyik legnépszerűbb lemezlovasa.

Elhunyt Cseke László, a legendás rádiós műsorvezető
Kép forrása: poptarisznya.hu

Nemzeti Könyvtár Blog Ekecs Zsuzsától, Ekecs Géza lányától értesült a műsorvezető halálhíréről.

Ekecs Géza László 1927. március 27-én született Budapesten. Az 50-es évek elején érkezett Münchenbe, ahol csatlakozott az alakuló Szabad Európa rádióhoz, amelynek egyik legnépszerűbb műsorát, az 1959-ben induló Teenager Partyt is szerkesztette Cseke László néven.

A hatvanas években különösen fontos volt Cseke munkássága, ekkor ugyanis rock a and rollt és a beatet kezdetben tiltotta, majd később is csak megtűrte a közszolgálati magyar rádió. 

1992-ig, az adó megszűnéséig dolgozott a Szabad Európa Rádiónál.

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
hát igen...ő is elment. Sokunk lógott a rádión, amikor megszólalt... .. itt a szabadeurópa rádió a 16, 19, 25, 31, 41 és 49 méteres rövidhullámon...Cseke Lászlót halljátok...

nagyon jól csinálta.
nyugodjék békében.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
RIP

rendszeres levelezője voltam, sőt három alkalommal egy-egy többórás műsort csinált az általam küldött listákból
Jozefina
Nyugodjon békében. Sok-sok örümöt szerzett az akkori Szabad Európa halgatóinak. Sajnálom, hogy nem élhette meg a csatorna újra indítását!!! Szerintem ma is sokat tanulhatnának tőle!!!
wagabund
hát igen...ő is elment. Sokunk lógott a rádión, amikor megszólalt... .. itt a szabadeurópa rádió a 16, 19, 25, 31, 41 és 49 méteres rövidhullámon...Cseke Lászlót halljátok...

nagyon jól csinálta.
nyugodjék békében.
kripton
Egy sötét korszakban volt sokakanak fény az éjszakában. Műsora fogalom volt. Sajnos, mostantól Ő is az.
Isten áldja!
kripton
@RonaGyuri: Hogy te most is magad fényezed! Eszméletlen!
sokanvagyunk
A legjobb zenekérő jelige műsorában a hatvanas évek elején - az MN-poltisztek legnagyobb keserűségére - "Cseke papa katonája" volt.
kripton
@durbincs: A magnótulaj haverokkal beosztottuk a hullámhosszakat, és amelyik felvétel a legkevésbé volt zajos, azt szétosztottuk. Zajos, zavaros, de szép idők voltak.
Egy emlék: Az udvarunkon csináltuk a semmit két, nálam négy-öt évvel idősebb haverral. Én akkor tíz év forma voltam. Bentről jó hangosan kihallatszott a Teenager Party. Bátor környék voltunk. Szóval a zene közben azt mondja az egyik srác a másiknak:
- És ezt négy kiscsávó csinálja ám!
- Nebassz!
A négy kiscsávó a Beatles volt. Cekétől hallottuk először - sok mások mellett - őket.
RonaGyuri
@kripton: de legalább nem hazudok és beszélek marhaságokat, mint te mikor a retardált barom barátoddal cseverészel! =))
quadrocopter
Szokol rádión, két összekötött, felgumizott 4.5 voltos elemmel. Aztán az M20-as orsós magnóra, mikrofonnal! Régi szép idők, amikor a kollégium igazgatója megmondta, hogy ha megtudják, valaki a Szer-t hallgatja, az másnap kiköltözhet a koleszból! A kolesz alagsori fürdőjében hallgattuk, figyelő őrszemek mellett!
Rockxy
Kábé négy méter magasságban, porcelán szigetelők között huzalt feszítettem ki, ez volt az RH antenna. Szakkönyvből vettem a paramétereket, a jel többszörösére nőtt. Csak a hullámzást és a zajokat kellett elviselni.
"Őszbe csavarodott csősz" jeligére szólt a Look At Yourself a Heep-től. :)
Scotch szalagon talán még megvan valahol...
kripton
@RonaGyuri: Pedig hazudsz. "három alkalommal egy-egy többórás műsort csinált az általam küldött listákból"

A több óra, az minimum két, de inkább három óra. Egyrészt nemm volt rászorulva a te "szaktudásodra", másrészt neked olyan nem is volt,mert nem lehetett. Olyan mértékű, mint az övé, aki szabadon hozzáférhetett a legfrisebb nótákhoz, egészen biztos, hogy nem volt! Másrészt a Teenager Partynak nem volt több órás műsor!
Mit tartasz hazugságnak te kis hülye? Hogy a Beatlesék négyen voltak? :-)))
kripton
@Rockxy: Az most, igazi kordokumentum lenne! Az én szalagjaim sajnos elenyésztek az időben.
RonaGyuri
@kripton: ebből is látszik, hogy hazudsz, hisz sohasem hallottad, akkor tudnád, hogy az egyik rendszeres műsorát mindig levelekből állította össze!
Sziszifusz
@durbincs: 13:00
Végleg leállt, de újra indulhat.
Ahogy a magyarországi állapotok alakulnak, az írott és a sugárzott média teljes egészében kormányközeli tulajdonosok kezébe került. Részrehajlás nélküli, objektív tájékoztatás majdnem teljesen megszűnt ezért szükség lesz a SZER újraindítására. Sajnos Itt tartunk.
quadrocopter
@durbincs: Mit akartál kinyögni debil? Gondozód szabin a gyógyszer meg elfogyott, debil?
Mi a helyzet vadbarom? Felriadtál? Magyar nem menni még mindig? Az idézőjel helyett keresd a többi írásjelet, debil!
RonaGyuri
@durbincs: te retardált szőrőstalpú barom maradj magadnál ! =))
quadrocopter
@durbincs: Mit akartál kinyögni debil? Gondozód szabin a gyógyszer meg elfogyott, debil?
Mi a helyzet vadbarom? Felriadtál? Magyar nem menni még mindig? Az idézőjel helyett keresd a többi írásjelet, debil!
kripton
@RonaGyuri: De nem egy levélírótól, és nem három több órás műsort készítve belóle.
Beégtél seggfej.
kripton
@Sziszifusz: Ez mellé ment. Az irány mára megfordult. Ma már Merkelék meg Trump hisztiznek az orosz Szputnyik és a Russia Today nyugat-európai és az USA-beli megjelenése ellen. Höhhö! A fagyi visszanyal. :-)
kripton
@durbincs: De Quasimodo, ha randa is volt, meg hülye is szegény, nem annyira mint gyurrika, és legalább szép volt a lelke. Ennek meg szaros.
RonaGyuri
@kripton: látszik, hogy csak hallottál róla, mert a 60-as második feléből több itthonról kapott listát kompletten leadott, köztünk az enyémeit is
kripton
@RonaGyuri: Tényleg adott le listákat, Ismerősöm is volt a listások között. DE TÖBB ÓRÁS MŰSORT AZOK KÖZÜL EGYBŐL NEM CSINÁLT!!!
Hiába vergődsz nyomorult. Hazudtál és beégtél.
emerencia
@Lackó50: Köszönöm, hogy belinkelted.
emerencia
@wagabund: A gimiben (hetvenes évek második fele) megkérdezte a nekünk előadást tartó rendőrtiszt, hogy szoktuk-e hallgatni a Szabad Európa rádiót? Mély csend majd egyikünk megszólalt: olyan rosszul lehet hallani. A rendőrtiszttel együtt nevettünk az osztálytársnő "lebukásán". Semmi következmény, áttért egy másik témára. Később egy katonai bázison dolgoztam és nyugdíjas édesapámnak otthon az volt a mániája, hogy kirakja a rádiót az ablakba. Látom ám, hogy az egyik főelvtárs kollégám, felnéz. Tudta, hogy mi laktunk ott. Beijedtem de az égegyadta világon semmi baj nem lett belőle. Így (is) működött a késő Kádárkori puha diktatúra.
wagabund
@emerencia: Pontosan. Nálunk is hasonló volt a szitu. Apám legnagyobb rémültére csöves rádiót fabrikáltam,melyen a Szabadeurópa, Luxemburg, és a nagy kedvenc a Vatikáni rádi szólt(nagyon tisztán)..
Ha csengettek, mindig kinézett, ki az( tudod, ez volt az a bizonyos csengőfrász,)

Amikor távol Európától egy gazdag országban dolgoztam, az volt az első, hogy vettem egy pipec japán rádiót baromi érzékeny RH sávokkal...szerencsémre ott is jött a Szabadeurópa..és a Kossuth is...ott nem kellet majrézni, ha szólt bármi is, (csak a harangszót kellett mellőzni, mert attól idegesek voltak)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.