Már hetekkel Valentin-nap előtt tele vannak az üzletek szívecskés ajándéktárgyakkal, rengetegen várják a szerelmesek napját. Ám szép számmal akadnak olyanok is, akik nem szeretik az egész felhajtást és csak azért sem ünnepelnek. Lacsny Éva párkapcsolati szakértő szerint azonban roppant fontosak az ünnepnapok egy kapcsolatban.

Döbbenetes, mekkora nyomást tud tenni a Valentin-nap megünneplése a párokra!

A szakértő szerint a trend azt mutatja, hogy az emberek egyre inkább ellenállnak annak, hogy egy dedikált napon ünnepeljék a szeretetet, a szerelmet, az összetartozást, a párkapcsolatot. Mondván, ez a figyelem vagy mindig jelen van a hétköznapokon is, vagy úgyis hiába.

Egyáltalán nem gond, ha egy pár nem szeretné tartani a Valentin-napot. Két dolog azonban nagyon fontos: közösen döntsenek erről és ettől függetlenül szenteljenek időt és figyelmet a hétköznapok színesítésére. Tehát mindenekelőtt beszéljenek az igényeikről, hogy pontosan tudják: fontos vagy sem a Valentin-nap. Ez jó esetben már a párkapcsolat első időszakában kiderül. Ha nem kommunikálnak erről, az problémákhoz vezet, hiszen ha az egyik szeretné, a másik nem, akkor egyikük elégedetlen lesz, azt érzi, hogy nem figyel rá a párja. Mindezek mellett nagyon fontos, hogy legyenek a párkapcsolatban ünnepnapok. Hogy ez Valentin-napkor, vagy teljesen máskor van, az a pár dolga

– mondja Lacsny Éva párkapcsolati tanácsadó, szexuálterapeuta.

Tudat alatt mindenkiben ott a kétség, hogy elég jó vagyok-e, szerethető vagyok-e, fontos vagyok-e. Ezekkel a gesztusokkal visszaigazolhatjuk, megerősíthetjük, hogy a másik fontos számunkra, odafigyelünk rá. Ha ezek elmaradnak, akkor felerősödik a kétség, melyből félelem, feszültség alakulhat, amiből “néma vagy hangos” konfliktus fejlődik. Ahol pedig a konfliktuskerülés a minta, vagyis nem beszélnek a problémákról, ott nem is tudnak változtatni rajtuk. Az ebből következő, figyelmetlenségből fakadó feszültségek és a kielégületlen szükségletek akár szakításhoz is vezethetnek.

Fűszerként szolgál és megemeli a boldogsághormont, ha kiemelt figyelmet adunk és kapunk. Szerencsés, ha ezt be tudjuk integrálni a mindennapokba; a párkapcsolat színessé tétele érdekében ezt rendszeresen, többször meg kellene élni. Az apró ünnepek a szeretetélményről és a figyelemről szólnak, emelik az összetartozás élményét és érzését. Hiszen mindig érzéseket keresünk. Az ünnepi időszakban jobban megtaláljuk, mert a hétköznapokban nincs rá idő, energia. Ám ha kijelölünk egy-egy alkalmat, amikor csak egymásra figyelünk, akkor kiemeljük a párkapcsolatot a szürkeségből. Hogy az egy randi est, vacsora, wellness, kirándulás, kulturális program vagy egy szexi fehérnemű beszerzése vagy használata, az a pár pillanatnyi, aktuális igényein múlik

– teszi hozzá Lacsny Éva párkapcsolati szakértő.

via GIPHY

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sakk Matt
Ez nem közös döntés kérdése! Normális esetben eleve hasonlóan gondolkodik a 2 ember egy ilyen kérdésben. Egy kapcsolat alapja, hogy hasonló értékeket tartanak fontosnak, de abban is egyezik a véleményük, mi a gagyi és álszent!
Ha ez az elején nem tiszta, ott helyből gondok vannak.
Csizmás Kond
...üzletet csináltak még a szerelemből is...
Sakk Matt
@Csizmás Kond: Azóta üzlet, amióta a nőnek ajándékot visz a pasi. Csak a lépték változott.

Vicc:
Egy bárban a férfi megszólítja a nőt.
- Helló! Feljössz hozzám..van rá 50 ezrem?
- OK, menjünk!
- ...és, ha csak 5 ezret adnék?
- Mégis minek nézel engem, apukám?!
- Azt már megbeszéltük! Most alkudozunk, cica!
verőce21
Mi tegnap egy tóparti teázóban töltöttük a délutánt, élőzenét hallgatva...! :)
namihami
Egy echte magyar ünnep! Már a hágónál is ünnepelték az ősök!
A lényeg:: nem kötelező! Egy doboz csoki vagy pár szál virág nem dátumhoz kötött!
Sztyepospista
Van már HALOWEEN, van VALENTIN nap, kiváncsi vagyok, mikortól lesz elterjedve Magyarországon a HÁLAADÁS...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.