Ma hajnalban elfogadott 2012-es költségvetés már most kiigazításra szorul annak érdekében, hogy 2,5 százalékos hiánycél tartható legyen - olvasható a Bajnai Gordon által alapított Haza ás Haladás...

Forrás: Napi Gazdaság
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Ahogy az borítékolható volt, a parlament kétharmados kormánypárti többsége elfogadta a jövő évi költségvetést. Pedig a főszámokat az utolsó pillanatban átírták, amit az államháztartási törvény alapján nem lett volna szabad. Az eredetileg tervezett helyett sokkal alacsonyabb lesz a gazdasági növekedésünk, a megszorítás viszont nagyobb, és lehet, hogy nem is elég.
Még az utolsó pillanatban is sikerült csavart vinniük a kormánypártoknak a büdzsé tervezetébe. Orbán Viktor korábban többször jelezte ugyan, a kőbe vésett számokon nem akar változtatni, hétfőn mégis sikerült. Nem is egyszer, hanem négyszer. A költségvetési bizottság hétfő délben beadott négy zárószavazás előtti módosító javaslatot, ebből három átírta volna a bevételi és kiadási számokat, csakhogy teljesen különböző módon.

A bakira az este folyamán jöttek rá a fideszesek, ezért a költségvetési bizottság éjszakai ülése után kitaláltak egy negyedik javaslatot is: így az eredeti 14 343,6 milliárd forintos bevételi főösszegből 14 340,9 lett, a kiadási főösszeg 14 899,8 milliárdról 14 917,1 milliárdra változott. Csak a hiány maradt annyi, amennyit november végén elfogadtak: kerekítve 576,2 milliárd forint.

Mindezzel nemcsak az a baj, hogy Orbán Viktor nem tartotta be korábbi ígéretét, hanem az is, hogy törvényt szegtek. A parlament kormánypárti többsége ugyanis megsértette az államháztartási törvényt, mert olyan főösszegekkel fogadta el a büdzsét, amelyek nem egyeznek a november 29-én elfogadott főszámokkal. Az államháztartási törvény alapján a parlamentnek november 30-ig le kell zárnia a költségvetés főösszegeit, amelyek ezt követően nem változhatnak.

kkalman
Oszkó mióta nem pénzügyminiszter, sokkal okosabb. Miért nem akkor volt okos, amikor kellett?
Vityától már megszokhattuk, hogy a törvények a FIDESZ-re nem vonatkoznak. Eddig is így volt, ezután is így lesz.
varirmag
De nagyon okos lett Oszkó, ha már nála van a bölcsek kove mindjárt azt is elmondhatná mit kellene tenni hogy ne fulladjunk bele az adósságba,
Állami gondozott
@kkalman: & @varirmag: Oszkó nélkül csődbe ment volna az ország!
Ez maga Őelmeháborodottsága Első Viktátor (valahonnan loptam:) mondta amikor átvette a hatalmat!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.