Az idén ünnepli születésének 120. évfordulóját a hungarikumok közé kívánkozó pálpusztai sajt. A patinás sajtkülönlegesség ma is állja a versenyt a hazai piacon a világhírű holland és francia termékekkel szemben, a választék határtalan bővülése sem képes letaszítani a jobb élelmiszerüzletek polcairól...

Feltöltő: veddamagyart.info
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
nyanya001
@ila51: Szerintem azért olyan finom :))
ila51
@nyanya001: Minden jóféle sajt jöhet , egy kis körte , vagy dinnye , komplett élvezet :))
Zsoel
Apukám egyszer hozott haza pálpusztai sajtot, valamikor régen, tán 4-5 éves korom körül; valamelyik munkatársától kapta. Arra már nem emlékszem, hogy megkóstoltam volna (az a valószínűbb, hogy nem), de arra igen, hogy büdös volt, mint a dög. Anyukám kénytelen volt utána kinyitni az ablakot a konyhában... Azóta nem is találkoztam vele, de látatlanban is megmondom, hogy nem cserélném el az ementáliért vagy a Pannónia sajtért.
Pálinkafőző Rézüst
@Zsoel: azért ne túlozzunk, annyira nem büdös! Illata van! Mint a ...-nak! És nagyon finom!
nyanya001
@Zsoel: Akkor az 100 éves lehetett, azért volt olyan erős az illata !
Na de úgy pár naposan... bizony nagyon finom :))
Zsoel
@Pálinkafőző Rézüst: Lehetséges. Én csak azt írtam le róla, amit gyerekfejjel tapasztaltam. Nyilván egy kisgyermek nem tudja olyan objektívan megítélni a dolgokat, mint egy felnőtt.
Zsoel
@nyanya001: Nincs kizárva. Valami olyasmi rémlik, hogy mintha apukámnak az a munkatársa/haverja is már valahonnét kapta, vagy volt valami olyan helyen, ahol ilyen sajtot készítenek, és onnét hozta... nem tudom. De az tuti, hogy mocskosul büdös volt, és tényleg szellőztettünk utána, tisztán emlékszem rá - már amennyire negyed évszázad és a ködös gyermekkor távlatából emlékezni lehet ilyesmire.
Zsoel
Lehet, hogy rászánom magam, és ha látok valahol, próbaképpen veszek egy darabot megkóstolni, hátha most már jobb tapasztalataim lesznek... de ha a kukában landol, titeket teszlek felelőssé az ablakon kidobott pénz miatt. :)
Zsoel
@Pálinkafőző Rézüst: Megbüdösödik, mire odaér. :)
nyanya001
@Zsoel: A sajtot enni kell nem szagolgatni :))
Zsoel
@nyanya001: Ez igaz, de a fent emlegetett sajtoknak, vagy akár a trappistának, medvesajtoknak, ömlesztett kempingsajtféléknek szinte semmilyen büdös szaguk nincs, inkább étvágygerjesztőek. Az általam leggyakrabban fogyasztani szokott sajtok közül talán a camembert-nek van némi jellegzetes, kissé kellemetlen érzetet keltő szaga, de az meg nem a sajtból jön, hanem az (ehető) nemes penész okozza. Az is egy kitűnő falat. Különben én nagyon szeretem a sajtokat, úgyhogy lehet, hogy tényleg megkóstolom a pálpusztait.
nyanya001
@Zsoel: Fogd be az orrod és egyed !
Én is úgy tettem első alkalommal amikor az apám adott belőle,
akkor az ízért nagyon megkedveltem, az illata meg azóta nem érdekel :))
Zsoel
@nyanya001: Majd úgy teszek, mint a Tom&Jerry-ben: csipeszt rakok az orromra közben. :)))
a Pepita
Nem eszem sajtot, semmiféle tejterméket, de mivel a családom körömszakadtáig ragaszkodik a sajtos pogihoz, - ma is sütöttem 2 tepsivel - azt látom, hogy pl. a trappista sajt 20 év alatt mennyit vesztett a minőségéből. Semmiben sem emlékeztet arra ami régen a trappista sajt volt. Csodálkozom, hogy nem pereltek be még bennünket érte...
entero
@a Pepita: Legközelebb Maasdamert tegyél bele. Az egyik legjobb sajt.
Zsoel
@a Pepita: Szerintem is jobb volt régen, bár akkor is jobban szerettem az ementálit, most meg főleg.
Zsoel
Közben még eszembe jutott, hogy az öcsém pár éve egyszer kíváncsiságból vett egy darab kecskesajtot, na, az viszont tényleg görény egy valami volt. Én is megkóstoltam, és nem elég, hogy csípős, erjedt íze volt, még ráadásul a torkomban szabályosan ott éreztem a kecskeól szagát... Pedig rendes, nyilván steril körülmények között, gyárilag készített és csomagolt kecskesajt volt, de egyszerűen nem lehetett belőle kiirtani a kecskeszagot. Hetekig ott állt a hűtőben, a kutya se nyúlt hozzá, úgyhogy végül ki kellett dobni, mert már a hűtő is kezdte átvenni a szagát - pedig még akkora sem volt az egész, mint egy kocka teavaj.
KöBüKi
Az etalon már jó büdös lehet.!!!
@a Pepita: Trappista sajt jellegü készitmény!!!
Mé van az hogy olaszba,hollandba,németbe ilyen szemetek nincsenek???
a Pepita
@KöBüKi: Jó kérdés. Ugye nem tőlem várod erre a választ...?
a Pepita
Talán mert ott öntudatos polgárok élnek? Mert nem tűrik el, hogy szarral, méreggel etessék őket? Mert valóban működik a fogyasztóvédelem, nemcsak egy semmire sem jó sóhivatal? Mert ott a polgárnak nem az a szempont, hogy mindegy, hogy milyen csak olcsó legyen?
Kutyafüle
@a Pepita: Abszolute fején találtad a szöget. Ausztriában voltunk, egy kicsi faluban Renweggben. Itt él a kollektív szellem, az egymás iránti megbecsülés, nem irígyek egymásra az emberek, és megveszik egymás termékeit. Ha egy falubeli tejet, tejterméket, pékárut, mézet, sört, vagy bármi mást eladásra állít elő, akkor azt a falubeliek nem vesznek a szomszéd város élelmiszer boltjában. Az volt az érdekes, hogy a Tűzoltó Szertár mellett volt egy csarnok, ahol egész nap friss tejet lehetett kapni, és persze mennyei ízű különféle sajtokat. Itt érdeke volt a gazdának, hogy jó minőségű sajtot adjon el, mert csak így tudja megtartani a vásárlóit. És ez mindenkire érvényes:))
Isteni péksüteményeket vettünk, és isteni sajtokat. Tudom, hogy te nem eszed, de mindez nagyon fini volt.
a Pepita
@Kutyafüle: Ha ezt zöldséggel-gyümölccsel csinálnák a környezetemben, akkor lelkes vásárlójuk lennék. Egyébként erre kapacitálom a kiskerttel rendelkezőket, hogy keressék egymást meg a vásárlókat, egy kicsit próbáljanak összedolgozni, eleddig kevés sikerrel...
Kutyafüle
@a Pepita: Ausztriában múködik az az elv, hogy együtt-egymásért. Így a pénz a faluban marad a gazdáknál, és mindenki boldogul.:))
a Pepita
@Kutyafüle: Utálom a kliséket, amit ráhúznak egy egy népre, de akkor mégis van valami a magyar lélekben, ami miatt az a vicc (?) született a "dögöljön meg a szomszéd tehene is"-re gondolok...
ila51
@Pálinkafőző Rézüst: :) 13:19 Üdvözöljük kedves szagértő ...:)
Kutyafüle
@a Pepita: Ez így van:( "ha nekem nincs, nem baj, fő, hogy a szomszédnak sincs"!
entero
@KöBüKi: Nálunk is kaphatóak kitűnő sajtok, ebben most nincs igazad, csak nem az akciós sajtokból kellene válogatni.
Kutyafüle
@Pálinkafőző Rézüst: Melyik a jobb?:))
KöBüKi
@entero: Kétségtelen,de: - akik még emlékeznek a régi "krumpli levesre" azoknak rosszul esik hogy most nincs benne krumpli.!!!
És akkor sem illendő egy ledegradált szemetet sem csinálni,sem eladni.!!!
kissnagy
@a Pepita: minden az érlelési időn , és a lelki ismereten múlik! Az első pálpusztai pl. tutira beérhetett ennyi idő alatt...Ehető! (bár 110 éve már biztos elfolyt az első merítés...)
entero
@KöBüKi: Jómagam sem a magyar sajtokra gondoltam persze.
KöBüKi
Mert bemegy az ember gyereke Venló-ban a TREF-be,és százszámra várják a jobbnál jobb sajtok,sonkák,felvágottak joghurtok stb.!!!
És megüti a guta a magyart,mert olcsóbban mint itthon,és szemét nincs.!!!
Legutóbb 1,1 euróért vettem diabetikus lekvárt,itthon a Tuskóban 750 ft.!!!
rézfánfütyülős
@KöBüKi: Akkor miért nem ugrasz le Strasbourgba?
Nincs túl messze onnan és a francia camabernél nincs jobb!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.