Rendkívüli kormányülést hívott össze a miniszterlenök ma reggel. Az Európai Bizottság véleménye szerint ugyanis nem elegendő a Matolcsy György által két hete bejelentett 400 milliárd forintos "kiigazító csomag", ezért a kormánynak mielőbb új intézkedéseket kell hoznia.

Összesen 367 milliárd forint értékben döntött a kormány az újabb intézkedésekről - ismertette ezt már az ülés után Matolcsy. A kormány - bár nem ért egyet Brüsszel értékelésével - megragadta a lehetőséget, és többletintézkedésekről döntött, hogy az EB szerint is teljesíthető legyen a 2,7-százalékos hiánycél - mondta.

Az intézkedések egyik eleme, hogy a korábbi tervekkel ellentétben marad a jelenlegi bankadó mértéke, jövőre sem csökkentik azt a felére.

A tranzakciós illeték, másnéven csekkadó általános mértéke a korábban bejelentett 1 helyett 2 ezrelék lesz, és az emelést az államkincstár esetében is végrehajtják.

A föld alatti vezetékekre közműadót vezet be a kormány, amit a szolgáltatók fizetnek, ebből 30 milliárdos bevételt várnak.

A jövőben a NAV 2,5 millió forintig végzi a számlák egyedi ellenőrzését a korábbi 10, illetve 5 millió forinttal szemben, ettől a kormány 60 milliárd többletbevételt vár.

Változik a helyi iparűzési adó számítása is, a jövőben a helyi iparűzési adó alapjából csak az eladott áruk beszerzési értékének 80 százalékát lehet levonni.

A béren kívül juttatásoknál az egészségügyi hozzájárulási adótétel kulcsa 10 százalékról 27 százalékra nő.

A jövő évi GDP prognózist 1 százalékról 0,9 százalékra csökkentette a kormány.

A bejelentés után nem sokkal gyengülni kezdett a forint a bankközi devizapiacon, szerdán délelőtt 10 óra után az eurót 278,97 forinton jegyezték, a reggeli 278,07 forint és a kedd esti 277,59 forint után.

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Disznópofa
Vedd már le a kezed a nyakamról te megszorítócsomag...nem kapok levegőt!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Disznópofa
Vedd már le a kezed a nyakamról te megszorítócsomag...nem kapok levegőt!!!
DR Eric CARTMEN
NEM MEGSZORÍTÁS !!! KIIGAZITÁS!!!. Én is csak kiigazítanám akkor a nyakát !!!
verőce21
Ezeket a "föld alatti vezetékekre" kivetett adót végképp nem tudom megemészteni(a többi mellett). Eddig törvény volt a "szolgalmi jogra", ami más telke alatt is ingyenesen lehetővé tette a vezetékek áthaladását egy telek alatt, megfelelő fektetési mélységben. Sőt, a tulajdonosnak kötelezően el kellett azt "tűrni".(Sok peres ügy volt ebből.)

Akkor most ha a szolgáltatóknak fizetni kell ezért, precedenst teremt, és kiújulnak a "szomszédviták". Mennyi dolga lesz most a jogászoknak...?
Disznópofa
@almalibre: Olyan nincs, hogy valamilyen réteget ne sértsen bármelyik kormány, aki a hatalmat gyakorolja. Itt a mikéntről és a milyen módról és a mennyire a kérdés!
nyanya001
@Disznópofa: Először is ha már megszorítást vezetnek be, akkor az legyen gazdaságélénkítő, de amit eddig csináltak, az csak a stagflációhoz vezet
aminek újabb következménye az újabb megszorítás !
Disznópofa
@nyanya001: Addig szorítanak, míg mi leszünk a világszép nádszálkisasszonyok országa...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.