Hírösszefoglalóik csaknem felében bűncselekményekről, katasztrófákról, balesetekről vagy bulvárhírekről számolt be az RTL Klub és a TV2 tavaly - derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tanulmányából, amely a testület honlapján olvasható.

A médiatörvény a jelentős befolyásoló erővel rendelkező (JBE) televíziók és rádiók esetében 2012-től éves arányban legfeljebb a hírműsorok időtartamának 20 százalékában teszi lehetővé bűnügyi hírek bemutatását. A TV2 ezt 1,4 százalékkal lépte túl tavaly, a hatóság azonban még nem indíthatott eljárást emiatt, mivel a vizsgált időszakban a szolgáltatók még nem kapták meg a JBE minősítést.

A honlapon közzétett tanulmányból kiderül az is, hogy a közszolgálati csatornákon vagy a kereskedelmi rádiókban nagyobb hangsúlyt helyeznek a közéleti tájékoztatást szolgáló hírekre, míg a két nagy országos kereskedelmi televízió hírkínálatában nagy arányt tesznek ki az úgynevezett azonnali hatást kiváltó hírek, vagyis a természeti katasztrófák, balesetek, gyilkosságok. Ezek ott előfordulásukhoz képest különösen nagy arányban szerepelnek.

Az RTL Klubon ezen hírek aránya több mint 41 százalék volt tavaly, míg a TV2-n az 52 százalékot is meghaladta. Az M1 Híradójában ugyanakkor kevesebb mint 30, a Duna közszolgálati televízióban 16 százalékos volt.

A tanulmány szerint aggodalomra ad okot, hogy a magyar bűnözésről festett kép torz, hiszen például a gyilkosságok hírösszefoglalóban mért megoszlása kétszázszorosa a tényleges előfordulásuknak. Optimizmusra adhat okot azonban, hogy a közszolgálati hírműsorok, illetve a kereskedelmi rádiók nem csatlakoztak teljes mértékben ehhez a trendhez.

A médiatanács célja hogy a meghatározott kvóták betartására ösztönözze a JBE-televíziókat, és hogy a felhívja a figyelmet az ezzel kapcsolatos problémákra. A testület a televíziók jogkövető magatartásának előmozdítása érdekében hozza nyilvánosságra a hatósági elemzések tapasztalatait bemutató tanulmányokat.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

alfás
jó reggelt!!! évek ezt ugatjuk,hogy egy rakás sz@r mindkettő,mert a "hír-adása",megszünt. egyszerű kékfény az egész. az értelmesebbje nem is nézi ezeket,mert nincs egy olyan hírük,ami érne 50ft-ot. azért megkérdezném ezt a média hatóságot,hogy eddig,hol a tökömbe voltak!?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
eberti
A híradók a megtörtént bűnügyekről adnak információt. Nem tehetnek arról,hogy annyi gyilkosság,rablás,kábellopás,stb. van.
bosszants
Ha jól gondolom mindenkinek van ma már távkapcsolója!
Ezek után nem értem miről írtok.
sza
Én meg azt hittem hogy azért vagyok tájékozatlan mert nem nézek híradót! :-)
moiszikf
@adrenalink: ... és aztán iszkiri haza,mert kezdődik a Barátok!
laki53
@Dr.luigilongo60: Most nincs az biztos! Én Nagyon szerettem a TV2 híradóját, de mostanra semmi lett. Akkor amikor Hír gyár lett nem tudom min csodálkoztok? Erről szólt volna a tiltakozás de szinte mindenki harsogta, hogy szólás szabadsága van. Még azorbánt is lehet szidni, Nem sok kell és nem lehet azt sem. Már a netet is figyelteti a TEK-kel szerény 600 milláért. Fizetett sajtószabadság és fizetett demokrácia. Hajrá MO. Hajrá Magyarok, Hajrá 2/3. Szarjankók!
adrenalink
@moiszikf: Barátok közt vannak a birka békemenetben is...:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.