A magyar kormány 2025-re megkétszerezné a jelenlegi 100 milliárd eurós bruttó hazai összterméket (GDP), amihez háromszorosára kell növelni az ország külkereskedelmi forgalmát - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn, a Magyar Export-Import Bankot (Eximbank) és a Magyar Exporthitel Biztosítót (MEHIB) érintő törvénymódosítás záróvitájában.

A tárcavezető szerint a külkereskedelmi forgalom fellendítésének része a keleti nyitás, továbbá fontos eleme az említett két cég szabályozásának átalakítása is. Mint mondta, azért sem tartja lehetetlennek a magyar gazdaság teljesítményének megduplázását, mert a Magyarországnál kisebb lélekszámú Ausztria 300 milliárd eurós, a kicsit nagyobb Bajorország pedig 450 milliárd eurós GDP-vel rendelkezik.

A képviselők a miniszteri zárszót követően 269 kormánypárti és jobbikos igen szavazattal, 37 nem ellenében és 12 tartózkodással fogadta el a szóban forgó előterjesztést.

A jogszabály-változtatás könnyíti az Eximbank forrásbevonási lehetőségét, emellett kiszélesíti az állami kezességgel végezhető tevékenységét. Az indoklás utal arra, hogy az Eximbanknál a tulajdonosi jogok gyakorlására a külgazdaságért és a Kárpát-medencei Gazdasági Övezet gazdaságfejlesztéséért felelős minisztert jelölték ki. Emellett a bankhoz fűződő kormányzati érdekek indokolttá tették a közvetlen állami tulajdon kizárólagosságát.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Feraj49
Mindig az a távoli időpont!! Én ma szeretnék jól élni,legalább a Matolcsy szintjén fizetést kapni."Drága szolga" hol leszel te már 2025-re ? De még 2015-re is !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
sport50
már bocsánat,de mit akar ő 70évesen majd '25-ben???most sem kéne erőltetni neki már semmit!!!62évesen menjen szépen nyugdíjba!!!
Feraj49
@sport50: Gondolja vele kivételt tesznek,mint a bírókkal !
KöBüKi
Egy nap is sok ebből a zsiványból,nemhogy még bő tizenkét év.!!!
entero
@coyote3: Na és te meg tudod azt mondani hogy miért kezdted úgy hogy az elmúlt tíz év ígérgetései, majd utána rögvest kizárólag a Fideszt kezdted el hibáztatni? Ebből 8 év a szociké volt. Az egymillió munkahelyet pedig tíz év alatt ígérték, ebből még alig több telt el mint kettő. Legyél türelemmel.
coyote3
@entero: Nagyon biztos voltam, ha valamelyik igen nagyon tájékozott fan válaszol, benne lesz az emúttnyócév...Ennél egy kicsit értelmesebb és tartalmasabb választ vártam:) Na meg tényeket. Bár azt felkészületlen fantól ne várjon senki mást érvek és tárgyi tudás nélkül. Úgyhogy a jövőben abszolút nem vagyok kíváncsi az ilyen butaságokra. kímélj meg tőle:)))
Dr. Felipe
Kusza szem elvtárs! Az agysejtjeidet dupláznád meg te vadbarom.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.