A Ténytár blog azt írja, hogy 2013-ban új elnök kerül a Magyar Nemzeti Bank élére. Megkezdődtek a találgatások, hogy ki válthatja Simor Andrást, akit már a kormányváltás előtt sem fogadott el a Fidesz. Szóba került Matolcsy György, Varga Mihály neve is, a pletykák alapján eddig az előbbi látszik befutónak, bár még csak találgatásokról van szó.

Nyilvánvalóan a Fidesz az unortodox ötleteket a monetáris politikában is alkalmazni szeretné, a frissen megjelent információk is erre utalnak. A devizatartalékok csökkentéséhez, a kötelező tartalékok utáni kamatfizetések megszüntetéséhez, és az MNB állampapír-piaci megjelenéséhez egy olyan lojális jegybankelnökre van szükség, aki közel áll a Fideszhez. Matolcsy György tökéletes megtestesítője lehetne az unortodox monetáris politikának.

A Ténytár blog cikkében az olvasható, hogy a szokatlan elemek már 2010 augusztusában megjelentek. Az elmúlt négy hónapban a Monetáris Tanács a Fidesz által delegált külső tagoknak köszönhetően, a magas inflációs nyomás ellenére négyszer is 25 bázisponttal, 6 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. Magyarországon az inflációs célkövetés ezzel megszűnt, ahogy azt a témával foglalkozó részletesebb elemzésükben már megírták.

További részletek a ténytár blogon >>>

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.