Rogán Antal szerint "nem volt túl udvarias dolog" a diákvezetők részéről, hogy megszakították a tárgyalást Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterrel, de - mint azt a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a TV2 szerda reggeli műsorában hangoztatta - a hallgatók képviselői akár ma visszamehetnek a tárcavezetőhöz egyeztetni.

Rogán Antal a Mokka című műsorban azt mondta: a felsőoktatás ügyében a diákok által követelt hat pontból ötöt gyakorlatilag teljesít a kormány, hiszen jövőre többen járhatnak ingyen egyetemre, főiskolára, mint idén. Szerinte csak a hallgatói szerződés ügyében van vita, ezt azonban olyan sarkalatos pontnak tartotta, amitől nem tudnak eltérni, mert - mint mondta - Magyarország ma nem engedheti meg azt a luxust, hogy Németországnak, Norvégiának vagy Angliának képezzen orvosokat.

Arra a felvetésre, hogy ha a követelések 80 százalékában egyetértenek, miként lehet, hogy a diákok mégis otthagyták a keddi tárgyalást, a frakcióvezető azt mondta: "Nem volt túl udvarias dolog egyébként felpattanni egy tárgyalás közepén, és otthagyni a minisztert, akiben (...) végig megvolt a nyitottság". Úgy vélte ugyanakkor, hogy Balog Zoltánban most is megvan a nyitottság, ezért akár ma visszamehetnének hozzá a hallgatók vezetői, és a miniszter hajlandó lenne velük tárgyalni a részletekről.

Szerinte a ponthatárok megállapítása miatt is érdemes lenne, ha a diákok részleteiben is egyeztetnének a tárcavezetővel. Az ilyen tárgyalásoknak van értelmük, "nem érdemes faképnél hagyni a minisztert az asztalánál, mert ő közösen szeretne döntéseket hozni a diákokkal" - jelentette ki.

Kérdésre válaszolva Rogán Antal arról is beszélt, hogy a mostani tüntetések abban erőteljesen különböztek a korábbi korszakoktól, hogy bárhová mentek a diákok "nem könnygáz várta őket", hanem, ahol volt rá lehetőség, ott még meg is próbálták megkínálni őket valamivel, és minden alkalommal nyitott ajtókat találtak, amikor tárgyalni akartak.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sííva
Ha valaki udvariasságot vár el másoktól legjobb, ha maga mutat példát. Egyébként a tiszteletet ki kell érdemelni és azt már a kétharmad rég elvesztette!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bundi
@lbs: te nagyon sötét vagy ember.
de látom mostanra te is lediplomáztál, és gépészmérnök lettél, ha már így terelünk a cikkről.
egyébként ha már a cikknél tartunk, szerinted mi köze van annak, hogy ki meddig jár az egyetemre, ahhoz, hogy nem hisz a miniszterelnöködnek, mert hiteltelenné teszi magát?
egyébként, csak hogy felvilágosítsalak, ha valaki kicsúszik a képzési időből, az automatikusan átkerül a fizetős képzésbe.
Pálinkafőző Rézüst
@lbs: a "bolognai" képzés mióta van érvényben minálunk?
Pálinkafőző Rézüst
@bundi: a fiam most végez, utolsó éves a "Mikrobiológián". Viszont vele szinkronban most végzi a 2.-ik évfolyamot a "Földtudományok" szakon. Na ezt számolja ki @lbs: kartárs, logarlécet tudok biztosítani!
bundi
@lbs: és csakhogy próbáljam oszlatni a benned tomboló sötétséget, megkérdeznélek arról, hogy szerinted mi lesz akkor, ha a kormány mondjuk csökkenti az egyetemek költségvetését, mert kell neki a pénz, mondjuk, közvélemény-kutatásra?
és a kieső összeget újonnan kivetendő tandíjként szeretnék beszedni? és gondolom ezt kimerítő, és részletes gazdasági és társadalmi egyeztetés után vezetik be. és mivel ezt az összeget az általad befizetett adóból most már nem fordítják a képzésre (orvos, mérnök, tanár...) tehát nem is kell beszedni.
gondolom, ezt te is így szeretnéd. vagy szerinted ennek van reális alapja?
esetleg, ha mondjuk erre a diákok elkezdik rázni a lábukat, akkor ezt a megfelelően előkészített döntést egyik pillanatról a másikra meg lehet változtatni, vagy ha ezt teszik akkor azzal esetleg kételyek merülnek fel abban, hogy ez ennyire elő volt készítve. (esetleg ad-hoc ötletelés folyik?)
vagy szerinted, ha eztán az orvosok, mérnökök maguk finanszírozzák a diplomájukat, akkor csökkenteni fogják az adókat, vagy nem vezetnek be legalább újabbakat?
és szerinted mi garantálja, hogy később nem viszik le a korhatárt 14 évre, és lesz a középiskola is önköltséges?
vagy ott is alá kell írni a tanulói szerződést (röghöz kötés) mert most nagyon úgy fest a dolog, hogy már gimnázium után mennek ki a diákok.
te nem így gondolod?
bundi
@lbs: ja és ha válaszolsz, tudod a hozzászólás alatt ott a válasz erre gomb.
marlin
@bundi:
Az magas neki (k), mint nyúlnak a farzseb!!
Gondolom azt nem tanítják neki (k) be az ökörkörökben (vagy újabban "békemenetnek" is hívják egymást) :))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.