A hatalmas villanást rengetegen látták Budapest felett, kedd este. Az Időkép olvasói közül többen azt feltételezik, hogy a hatalmas villanások forrása az Országos Villamostávvezeték Zrt., / MAVIR, illetve az ahhoz tartozó, nagy feszültségű kutatólaboratórium volt. A fény forrásaként a XV. kerületben található Veiki Villamosenergia-ipari Kutató Intézet is szóba került. A cégnél a hvg.hu-nak is megerősítették, hogy kísérletet folytattak kedd este is, egy nagyfeszültségű szigetelőlánc villamos íves próbáját hajtották végre, amelyek hanghatással és egy másodperces kisülésekkel járnak. A kutatóintézetben többször is végeznek ilyen kísérletet, főként nappal, emiatt nem lehetett korábban érzékelni. A Veikinél azt is hangsúlyozták, hogy a kísérlet semmilyen káros hatással nem jár.

Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Zsoel
Na jó... Bevallom. Én voltam az. Nagyon törtem a fejem valamin, és hirtelen bevillant a jó megoldás. :D
yazo64
@Zsoel: Inkább Te ötletelj valamin mint az orbán-matolcsy duó:D
bosszants
Ha ezt Nicolas Teslának adnák be (mér nem él, 10 July 1856 – 7 January 1943) nevetőgörcsöt kapna.
lbs
Ilyen nagy-energiájú próbák esetén főleg ha esti sötétség van, teljesen természetes az ilyen jelenség.
Magam is jártam azon a telephelyen és megnéztem azt a nagyfeszültségű "játszóteret".
Rendkívül sokféle mérést lehet elvégezni a segítségével.
Rekonstruálhatók nagy pontossággal pl. megtörtént nem kívánatos események is teljesen üzemszerű környezetben, ezzel sikeresen lehet - megfelelő kiértékelés után - megelőzni hasonlók kialakulását megelőzni.
Ez azért fontos, mert az országos nagyfeszültségű távvezeték rendszeren esetlegesen előforduló váratlan események az energiaellátás biztonságát igen erősen veszélyeztetik.

Egy dolog nem ártana: Ha ilyen jellegű - látványos jelenséggel kapcsolatos - mérést végeznek, nem ártana - még időben - az országos elektronikus médiák felé valamint az interneten is, egy-egy közcélú figyelemfelhívást tenni a felesleges találgatások elkerülése érdekében hirdetmény formájában.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.