A látszat csal: az LMP szakadásával közel egy évvel a 2014-es parlamenti választás előtt nem zavarosabb, hanem valamivel tisztább lett a kép - írja a Heti Válasznak készített kommentárjában Török Gábor. A politikai elemző szerint sok mindent nem tudunk még, de az azért körvonalazódik, hogy kik és milyen kínálattal kerülhetnek fel majd a szavazólapokra.

(...)

Számomra meglepetés, hogy az LMP egyik – többségbe került - felének sikerült elérnie a párt kimaradását a baloldali egységből. Lehet, hogy ezzel a döntéssel a 2014 utáni parlamenti jelenléttől is búcsút vehetnek, de az nagy valószínűséggel most már előre jelezhető, hogy Schiffer András pártja a két oldal közötti térben próbál meg szavazatokat gyűjteni.

(...)

Az eddigi hasonló centrumpárti kísérletek ugyanakkor rendre elbuktak, de feltehetően ezt is lehet másképp, jobban csinálni. A következő hónapokban kiderül, hogy a jelenleg a teljes népesség 3 százalékának támogatottságát élvező párttal mi történik a szakadás után: összeomlik-e a támogatottsága vagy be tud vonzani új szavazókat. Ha előbbi történik, akkor 2014-ben három (Fidesz-KDNP, MSZP-Együtt-többiek és Jobbik), ha utóbbi, akkor négy (+LMP) szereplős lehet a politikai verseny.

A teljes írás Török Gábor blogján olvasható.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.