A nemzetgazdasági miniszter szerint az aszály és az unió elhúzódó válsága okolható a rossz magyar gazdasági mutatókért.

Az aszály és az unió elhúzódó válsága miatt csökkenhetett – a várakozásokkal összhangban - a tavalyi GDP. A KSH ma reggeli közleménye alapján 2012-ben a magyar gazdaság teljesítménye 1,7%-kal esett vissza. A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye.

A magyar gazdaság kettős arcot mutatott: míg a bruttó hazai termék csökkent, addig a foglalkoztatás továbbra is jelentősen bővült, s emellett a munkanélküliség is csökkenni tudott az év elejéhez képest. Az iparban fontos beruházások történtek, emellett a járműipar kapacitása folyamatosan bővül, amelynek hatása idén már érezhető lesz. A minimálbér és a nettó bérek emelkedtek, a családi adókedvezményben részesülők jelentős reálbér növekedést tapasztalhattak. Mindemellett a Kormánynak sikerült a költségvetés egyenlegét – a tavalyi többlet után – 3% alatt tartani, ami nemzetközi összevetésben is szinte példátlan siker.

A GDP alakulásának pontos okát még nem ismerjük, a részletes adatokat csak március 8-án publikálja a KSH. A visszaesés azonban minden valószínűség szerint az ipari és a mezőgazdasági termelésre vezethető vissza, azokra az ágazatokra, melyek 2011-ben jól teljesítettek, vagyis a bázishatás erős volt. Ezeken túl az ipar esetében az EU elhúzódó válsága miatti csökkenő export-megrendelések, utóbbi esetében az aszályos idő játszott főszerepet.

Az idei évben Magyarországon a gazdaság teljesítménye már növekedni fog. Ennek előjelei a pozitív beszerzési menedzser index adatokban, a javuló fogyasztói bizalomban és a felfutó ipari rendelésállomány adatokban már tetten érhetőek. Idén a növekedés ráadásul úgy térhet vissza, hogy az államháztartás pénzügyei rendben vannak, az adósság folyamatosan csökken és a foglalkoztatás is bővül. Magyarország piaci finanszírozása biztosított, ezt mutatja a kötvénykibocsátás sikere is, ez pedig erősíti a bizalmat az ország fundamentumai iránt, ami a beruházások emelkedéséhez vezethet. Ezt a kormányzat stratégiai megállapodásai és a véglegesített adóstruktúra is segíti.

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Hofi után szabadon : " meg az a hülye akác " az !
"Ezekhez képest a ház nélküli csiga az egy gerincoszlop!"
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tivoli
Ez tarthatatlan!!! Ki kell lépni az unióból és nem lesz többé aszály!!!
tűzróka1939
@tivoli: Azt hittem az aszályból kell kilépnünk :D . Mert amilyen agyasok kitalálják azt is hogyan lehet kilépni az aszályból:)) . Pökhendi uraság ha elhintené a szolga médiában , hogy tárgyalni fogunk az aszállyal az idei csapadékmennyiségről és melegről a hívei simán bevennék !
tivoli
@tűzróka1939: Nem lehetséges, hogy az aszály is uniós tag? Mert nagyon úgy néz ki, hogy Brüsszel intézi a kompenzációt is, fősámánunk jobb keze szerint. Na majd néhány koki és saller és az eső is esni fog.
Mobil123
Na csak figyeljétek ki, hogy jövő héten az oroszokra eset meteorit, a csernobil beszakadt teteje lesz a hibás, főleg a Putyin beint nekik.:-)
tűzróka1939
@tivoli: Az unió bujtatott tagja lenne ? Na ha ezt a hsz-at elolvassa , következő beszédében viszont hallhatod . Simán a nyakába varrhatsz egy plágium pert :))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.