Az alkotmány érintett passzusai - így például a bíróságok közötti ügyáthelyezés lehetősége - teljesen összhangban vannak az európai értékekkel és más európai országok gyakorlatával - mondta a kormányfő, aki szerint az Európai Unió visszaél hatalmával, olyasmiket kér és vár el Magyarországtól, amiket nem lehetne kérnie, illetve másoktól nem vár el.

Azonban mivel Magyarország sok fronton vív harcot, "szabadságküzdelmeket" - többek között a méltányos közteherviselés és a rezsicsökkentés területén -, "engedményeket is kell időnként tenni", ezért a kormány úgy döntött - "bár csikorog a fogunk" -, hogy olyan igényeknek is enged, amelyek sértik a magyar szuverenitást, és amelyekben a másik félnek tartalmilag sincs igaza - fogalmazott Orbán Viktor.

Jelezte ugyanakkor, hogy az alkotmánymódosítás kérdése a Fideszen belül óriási vitát váltott ki, mert a kormánypárton belül "nagyon sok rendíthetetlen, elkötelezett híve van a nemzeti szuverenitásnak". Ezért sok frakciótagot kellett meggyőznie, hogy bár tartalmilag igazuk van, az ország érdeke most mégis az alkotmány módosítása.

A kormány a héten döntött arról, hogy az Európai Bizottság jelzései alapján javaslatot tesz az alaptörvény módosítására, amelynek nyomán kikerülhet az alkotmányból a bírósági döntések miatti adókivetésnek, valamint a bíróságok közötti ügyáthelyezésnek a lehetősége.

A rádióinterjúban Orbán Viktor gazdasági ügyekre kitérve elmondta, a túlzottdeficit-eljárás végleges megszüntetése ügyében "nekünk áll a zászló", ezzel kapcsolatban már nincs teendője a kormánynak.

Megerősítette, hogy arra számít: a gazdasági növekedés jóval nagyobb lesz, mint amit sokan vártak, a bővülés mértéke még akár a kormányzati előrejelzést is meghaladhatja. Szerinte egyébként a következő fél évben az unió is meg fogja változtatni az álláspontját, "hiszen nekünk rossz gazdasági évet jósoltak, közben Magyarország jól teljesít". A gazdasági fellendülés költségvetési mozgásteret is jelent, ami újabb gazdaságpolitikai döntéseket hozhat - tette hozzá a miniszterelnök.

Orbán Viktor a jegybanki hitelprogrammal kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy minden visszajelzés szerint tömeges az érdeklődés és az igény. "A jegybank nagyon óvatos volt, mert az az összeg, amit meghirdetett, nem egy nagy összeg. De miután ilyet még soha senki nem csinált Magyarországon, ezért először ki kell próbálnunk, és ha kiderül, hogy ez a magyar gazdaságnak jó, a vállalkozóknak jó, a bankok ezzel az alacsony kamatszinttel is hajlandók részt venni a hitelek folyósításában, akkor lehet ezt majd folytatni. Ezt legkorábban augusztus végén tudjuk meg" - fejtette ki.

Megismételte egyúttal azt a korábban többször hangoztatott véleményét, amely szerint lehetetlen állapot, hogy a magyar bankrendszer 8-10 százalékos kamattal tud hitelt nyújtani a kis- és középvállalkozásoknak (kkv), az ugyanis törvényes tevékenységgel gyakorlatilag kitermelhetetlen. E kamatszint oka szerinte a korábban magasan tartott jegybanki alapkamat volt. Ezért már az elmúlt években is szorgalmazta a központi banknál a kkv-k segítését, "csak azzal a jegybanki vezetéssel nem lehetett dűlőre jutni" - mondta a kormányfő, megjegyezve, hogy a Magyar Nemzeti Bank új vezetése másképpen gondolkodik.Nem lenne szükséges az Európai Bizottság által kért ötödik alkotmánymódosítás - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. 

Elmondta, az árvízi veszélyt példátlan összefogással, jó szervezettséggel és szakértelemmel lehetett elhárítani, a védművek pedig állták a nyomást.

Elmondta, szombaton még felkeresi azt a területet, ahol a dunai árhullám elhagyja az országot. Figyelni kell emellett a szerbiai folyószakaszra is, mert ha ott baj van, a domborzati viszonyok miatt a víz visszafolyik Magyarországra - tette hozzá a kormányfő a 180 perc című műsorban.

A kormányfő szólt továbbá arról: nem zárható ki, hogy Magyarország európai uniós forrásokat is megszerez majd a kárelhárítás költségeire. "Most sokan vagyunk, akiknek ugyanott szorít a cipő, a németektől a cseheken át a magyarokig" - fogalmazott.

Az önkormányzati vezetőkkel egyébként már megállapodott a miniszterelnök, így - mint azt elmondta - a szükséges és indokolt helyreállítási munkálatokhoz "minden pénzt meg fognak kapni" az érintett települések.

Beszámolt egyúttal arról is, hogy az árvízi helyreállítási megbízottnak kinevezett Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgatót egy olyan felmérés elkészítésére utasította, amely ismerteti a Duna menti épületek, építkezések jogi helyzetét.

"Mindent megvédtünk, amit lehetett, de át kell gondolnunk, hogy mi az, amit érdemes megvédeni a jövőben. Az érintettekkel le kell ülni, meg kell egyezni, hogy nekik is jó legyen, meg az országnak is" - mondta a miniszterelnök az ártéri épületekre utalva, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy az emberi életet mindig meg fogják óvni.

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nehogymá
egyre inkább ugy látom,hogy a fidesz egy fedö szervezet.jobb oldalinak tünö politikai lózungokat demegóg szöveget nyomó gazdasági társaság.lehet,hogy az elején még tényleg párt voltak,de aztán rájöttek,hogy abba nincs annyi pénz mint amennyit akarnak.bekell rágniuk magukat mindenhova befolyást szerezni,hatalmat,azt pedig csak sok pénzzel lehet.kicsinálták a jobb oldalt,szétverték az mdf et,a kisgazdákat,most a jobbik vitorlájából fogják ki a szelet a kormányzó urrr és dicsö korszakának fényesésével.aki nem akar a baloldalra szavazni az nem is fog soha.a másik oldalon pedig csak ezek maradtak.azért,hogy ne legyen kérdés,vita, szitják a tüzet a két tábora között.a külsö belsö ellenségre való folyamatos hivatkozás,a harc mindenki ellen,hiszen a világ tökései,zsidói,cigányai,buzijai mind mind ezt és csakis ezt az országot akarják tönkre tenni,megvenni.olyan potenciálunk van iparban nyersanyagokban,infrastrukturában,hogy csakis ez a föld ,ország kell nekik.aki erre vevö,azt nem lehet meggyözni másról,mert ezt akarja hinni.az emberfia amugy se szeret felelösséget vállalni,mifelénk pedig különösen igaz ,hogy keressük a bünbakot,ha meg nincs akkor gyártunk.ez a gazdasági társulás amelyik hatalmat kapva szemrebbenés nélkül veszi hülyére azokat is akik ideologiai alapon szavazott rájuk,kétségtelenül nagyon profin megcsinálta magát.az a sok apakomplexusos akinek kelllll a vezér,mert segg hülye ahhoz ,hogy önálló legyen egy kicsit is,tökéletes bázis .lehet öket mozgatni,utcára vinni.akiket mi látunk a kormányban,vagy más fontos helyen ök mind végtelenül buzgó hivei orbánnak.nem a jobb oldalnak, orbánnak.na ez az ami ijesztö.a képviselöiket nem azemberek választották hanem a fidesz.mire a választásokig értek 2o1o ben már nem volt fontos kit jelölnek,elég volt ha fideszes.meg is látszik a minöségen.a fontos helyeken lévöket,vagy akik számitanak kitömik pénzzel,pozicióval,a hülyéket meg nemzetiszinüre pingált trianoni emléknapra festett nemzeti turul nemzeti tojásával.rendesen rosszul...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Betaloc
@coyote3: Így van. A kormány és hozzá közel állók nem osztoznak a nép nyomorában. Így könnyű ugatni...
Ariana
Orbán: "bár csikorog a fogunk, de az ország így jár jobban"

Fordítva, drága. Az országnak csikorog a foga, te meg jobban jársz.
X-ray
...már akinek maradt foga az "ingyenes" fogorvosi ellátásnak köszönhetően...
soljanka
"mondta a kormányfő, aki szerint az Európai Unió visszaél hatalmával, olyasmiket kér és vár el Magyarországtól, amiket nem lehetne kérnie, illetve másoktól nem vár el."

Cseréljük csak ki az alanyt, máris jobban hangzik:

mondta a kormányfő, aki szerint a magyar kormány visszaél hatalmával, olyasmiket kér és vár el Magyarország államolgáraitól, amiket nem lehetne kérnie, illetve másoktól nem vár el...
Így már valóságtartalma is van:)
Pisti271
Valamikor úgy működött a rendszer, hogy télen fizettünk a fűtésért, nyáron csak a melegvízért. Aztán kitalálták a rendelkezésre állást, nyáron is fizetünk a fűtésért is, ez elvileg a munkabér, karbantartás, stb. fedezete, szezonban hozzáadódik a hődíj.
Ekkor jött a rezsicsökkentés, a szolgáltató pedig védekezésül árat emelt!
Nevezetetesen díjat számít fel olyanért, ami eddig a szolgáltatás része volt, a lakásokban a költségelosztók leolvasásáért, cseréjéért. Mivel így nem lenne meg a 10%, az önkörmányzat jött, tárgyalt átvállalt és győzött, kifizeti a díjat a szolgáltatónak, mégiscsak 10 lesz az a 10%! És dicsekszik vele, hogy a mi adónkból, helyettünk fizet.
Ez szolnoki eset volt, nézzünk egy fővárosit:
A Fővárosi Közgyűlésnek azért kellett most megtárgyalnia a kéményseprés díjának mérséklését, mert a budapesti kéményseprő vállalat, a FŐKÉTÜSZ a főváros tulajdona. Egy átlagos család havonta mintegy 800 forintot takarít meg általa. Budapesten a kéményseprés díjcsökkentésének jelentős költségvetési kihatása van, a FŐKÉTÜSZ hiánya ebből fakadóan évi egymilliárd forintra tehető. Ezt az összeget a fővárosnak kell megtérítenie kompenzációként.
Kicsit gyanús a havi 800-as átlag, én vidéken évi egy alkalommal 3000 Ft-ot fizetek, igaz ezért a számla kiállításán túl semmiféle szolgáltatást sem kapok.
Az elv ugyanaz, adóforintból fizetnek az egyén helyett, az adót viszont az egyén fizeti.

Költői kérdés, miért jó a Fidesznek, ha nem az fizet a szolgáltatásért, aki igénybe veszi?
kukac50
Olyan drága a fog csináltatás,hogy nem csikorgatjuk,vigyázunk rá,hogy sokáig tudjunk enni,másikat csináltatni nem tudunk,nem telik rá.
Orbán csikorgatja amikor a szabadság harcot el veszti,addig gyakorolja..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.