Nekrológ egy érdekes emberről, aki elképesztő paradoxonokat testesített meg. Aki bizonyos értelemben régimódi „kommunista" maradt, akinek nagyobb megtiszteltetés volt a KB-osztályvezetői és miniszterhelyettesi poszt a Magyar Népköztársaságban, mint a miniszterelnöki „beosztás" a Magyar Köztársaságban, de aki semmire se tartotta Grósz Károly szónoklatát a fehérterrorról: az ilyesmit nem fenyegető beszédekkel kell megelőzni, hanem gyors és radikális kompromisszumokkal. A kompromisszumot pedig nem a magyarországi rendszerváltás szerinte „zavaros" és bizonytalan képviselőivel kell megkötni, hanem a Nyugattal.

Horn Gyula, a Magyar Szocialista Párt legsikeresebb vezetője és a néhai Magyar Köztársaság - mindennek ellenére - legsikeresebb kormányának elnöke hosszú, rettenetesen hosszú betegség után elhunyt.

Már el is felejtették.

De életében is alig értették, pedig nem volt titokzatos ember.

Azért nem értették, mert nem értették - nem akarták érteni - a világot, amelyhez tartozott, s amelynek szétzúzásában (olykor vonakodva) részt vett.

Tamás Gáspár Miklós nekrológja a HVG.hu-n >>>

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SLAakku
"Horn Gyula, a Magyar Szocialista Párt legsikeresebb vezetője és a néhai Magyar Köztársaság – mindennek ellenére – legsikeresebb kormányának elnöke hosszú, rettenetesen hosszú betegség után elhunyt.

Már el is felejtették.

De életében is alig értették, pedig nem volt titokzatos ember."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.