Átlagosan 34 százalékkal emelkedik több mint százötvenezer pedagógus alapilletménye szeptember 1-jétől - jelentette be Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter szerdán Tatabányán sajtótájékoztatón.

A tárcavezető elmondta azt is, hogy a pedagógus-életpályamodell tervezett teljes béremelésének 50 százaléka helyett 60 százalékkal emelik meg az illetményeket már szeptembertől. A béremelést az októberi fizetéssel kapják meg az érintettek - közölte Balog Zoltán, hozzátéve, a következő négy évben, 2017-ig minden szeptemberben lesz béremelés.

Úgy fogalmazott, hogy a béremelés által igazságosabb, minőségibb és kiszámíthatóbb lesz a pedagógusok bérrendszere.

További évi 10%-os emelés

Balog Zoltán hozzátette, az idei emelés mellett négy éven át évenként legalább átlagosan tíz százalékkal növekszik a pedagógusok bére minden év szeptember elsején.

A miniszter rámutatott, a jövedelmi ugrások a pedagóguspálya elején lesznek magasabbak, hogy ezzel is vonzóvá tegyék a hivatást. A rendszer igazságosabb lesz, mert csökkenti az önkormányzati többletjuttatások egyenlőtlenséget okozó szerepét - tette hozzá.

Balog Zoltán az államkincstár egységes fizetési rendszerének adataiból konkrét, de névtelenné tett példákon mutatta be a tervezett intézkedések hatását, majd ismertette: 1450 olyan pedagógus van, aki nem, vagy csak minimális mértékben számíthat bérnövekedésre, ők extrém túlórapénzt, munkáltatói többletjuttatásokat vagy jutalmakat kaptak.

Havi 100 ezer forintos különbségek az ország különböző részein

Marekné Pintér Aranka, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke kedden az MTI-nek azt mondta: amikor megnézték, hogy a pedagógusok milyen jogcímen kapnak pótlékot, egyéb juttatásokat, a kép vegyes volt. A munkáltatói döntésen alapuló keresetkiegészítés szempontjából az önkormányzatok esetében havi 100 ezer forintos különbségek is voltak az ország különböző részein.

Példaként említette, hogy míg az egyik fővárosi kerületben a középfokú intézmények igazgatói havi 150 ezer, az általános iskolai igazgatók 120 ezer forintos hóközi többletjuttatásban részesültek, addig az ország más településein az osztályfőnökök még a jogos osztályfőnöki pótlékot sem kapták meg, mert nem volt rá fedezete az önkormányzatnak.

"Neveléstörténeti" intézkedések

A sajtótájékoztatón Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára "neveléstörténetinek" nevezte a tárcavezető által bejelentett intézkedéseket. Újságírói kérdésre elmondta, lesz lehetőség a kiemelkedő teljesítményt nyújtó pedagógusok jobb anyagi megbecsülésére, mert az alapbér mellett járó egyéb illetményeket a minősítés is befolyásolja majd.

Tájékoztatása szerint a tanárokat szeptember elsejétől négy kategóriába sorolják, a pedagógus I. és II. mellett lesz mestertanári és kutatótanári kategória.
Az államtitkár elmondta, a minősítés szabályai már elkészültek, hamarosan kormányrendeletben jelennek meg. Az eljárást országosan egységes szakmai szempontok szerint háromtagú bizottság végzi, amelyben részt vesz az igazgató, a kormányhivatal által felkért szakértő és a pedagógust képző intézmény képviselője.

Minden pedagógus négy minősítésen vehet részt, ebből kettő kötelező, kettőre pedig a pedagógus magától jelentkezhet - ismertette Hoffmann Rózsa.

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

leszúrt rittberger
@Dr.Doktorovics trinitron dr.: Jó hülye vagy, igen. Máskor meg amikor te már rég otthon böfögsz este a tévé előtt, a pedagógus akkor áll neki dolgozatot javítani, meg felkészülni a másnapi óráira.

Évente van 3 (ami valójában csak 2) hónap szabadjuk, cserébe év közben 12-16 órákat dolgoznak, és még annyit sem kapnak mint a Tescoban egy utolsó pénztáros. És ezek nem a pénztárgépet nyomkodják, amit egy idomított majom is elvégez, hanem tanítanak, gyerekeket nevelnek fel - bár ez a te esetedben nem sikerült maradéktalanul, úgy tűnik.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lajospapa
@Dr.Doktorovics trinitron dr.: Neked meg egész évi szabadságon van. Az eszed.
Dr.Doktorovics trinitron dr.
@lajospapa: Tévedsz majom.35 éve dolgozom ipari munkásként fizetésük töredékeért,én és hozzám hasonlóak tartják el őket.Amikor én végeztem gépgyártástechnológus szakon,igen akkor még voltak pedagógusok.Járok most is szülői értekezletekre,ezek már nem pedagógusok,csak a dolgozatok irattatásával jeleskednek.
szaboria1
@lenhardtibolya: Az én megfigyelésem sajnos az, hogy igazi tanárnak valókból nagyon kevés van. Amikor egy tanár nem tud fegyelmet tartani az osztályban az jobb volna ha nem is tanítana.
entero
@adrenalink: Eddig is azt mondtam, hogy a magasan kvalifikált értelmiség lesz az, aki megkaphatja a 100 ezres bérnövekedést is. Ez így is van rendjén, nehogy már egy kezdő, és egy több évtizede pályán lévő ugyanannyit keressen. Azért egy 50 ezres emelés sem tekinthető rossznak szerintem. A kicsi köszönöm, jól van, csak még nem akar a lábára állni, de majd az is eljön hamarosan.
entero
@Tekla: Azért nem csak a takarítónő neveli a gyerekeket, kicsit túlzásba estél. A pedagógusnak meg egyébként sem a nevelés a feladata, az a szülőké kellene, hogy legyen.
JAJMÁR
Jó tanár, meg rossz tanár? Ki, és milyen szempontok szerint állapítja majd ezt meg? Ez a megítélés meglehetősen szubjektív tud csak lenni, és könnyen válhat ez a pálya a hosszú nyelvű, simulékony emberek karrierjévé.

A nagy bérkülönbség szétszedi a közösséget, nem lesz érdeke a másik segítése. Szerintem kétféle tanár van, a pályára alkalmas, és alkalmatlan. Az alkalmas tanárnak is végig kell mennie az úton, hogy a kezdőből tapasztalt, jó tanár legyen.

A szakmát csak a gyakorlatban lehet igazán megtanulni, és csak úgy derül ki, hogy alkalmas, vagy sem. A diploma csak egy alap ehhez. A tapasztaltabb és ügyesebb pedagógust abban kellene érdekeltté tenni, hogy a tudását átadja, Aki a pályára nem nem alkalmas, az saját magától elmegy, mert nem fogja bírni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.