Hiába ülnének jogerősen életük végéig rács mögött, egy uniós döntés miatt ismét köztünk járhatnak majd azok, akik brutális módon végeztek áldozataikkal - írja a Blikk.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése értelmében a tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélteknek joguk van ahhoz a lehetőséghez, hogy felülvizsgálják büntetésüket - írja a Blikk.

A döntés azért született, mert Angliában több könyörtelen gyilkos azzal fordult a strasbourgi bírósághoz, hogy emberi jogaikat sérti maga a tény, hogy soha nem vizsgálhatják felül az ügyüket. A tanács végül úgy vélte, a rabok jogai valóban sérültek azzal, hogy elvették tőlük a felülbírálat lehetőségét, így azt javasolták, hogy legkorábban 25, börtönben letöltött év után kérvényezhessék a felülvizsgálatot. Az ítélet jogerős, és nem lehet ellene fellebbezni.

"A döntés hatással lehet Magyarországra is, akár a tényleges életfogytiglanira ítélt magyar rabok is az unióhoz fordulhatnak erre hivatkozva, ha úgy érzik, nincs lehetőségük rá, hogy felülvizsgálják büntetésüket" - magyarázta a lapnak Boros László jogszociológus. Ez a határozat az ítéletet nem befolyásolhatja.

"Az uniós döntés persze nem zárja ki, hogy valakit élete végéig börtönbüntetésre ítéljenek, de megadja a raboknak a lehetőséget arra, hogy legkorábban 25 év után az ítészek vagy helybenhagyják az ítéletet, vagy akár rövidítsenek rajta" - mondta a Blikknek Tóth Mihály büntetőjogász.

Magyarországon jelenleg 26 tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt rab van; az is előfordulhat, hogy olyan gyilkosok, mint P. Tamás, aki emésztőgödörbe rejtette barátnője testét vagy a fekete sereg volt vezetője, M. Róbert, egy napon ismét kiszabadulhatnak. Sőt a jogász szerint, ha Strasbourgban úgy ítélik meg, hogy egy életfogytiglanira ítélt rabnak sérültek a jogai, a gyilkosok még kártérítést is követelhetnek. Az igazságügyi tárca lapzártáig nem válaszolt a lap kérdéseire.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

elvira53
Úgy gondolja sok okos újságíró,hogy a hülye félrevezető címek miatt többen olvassák a cikket. Az a gond, hogy nem olvassák el, és nem értelmezik az abban leírtakat, csak a címet veszik alapul.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
pacsni
@tivoli: ritkàn tèvednek a birok. 25 èv mulva, mit vizsgàlnak? mèg azutàn is vesztegessèg az idot? szòsincsròla! a gyilkosokat kikell vègezni! nincs megbocsàjtàs, ilyen esetben èn rosszabblennèk mint Hitler.
Levendula
Majd 25 év múlva ezeket a gyilkosokat exportálni kell az Emberi Jogok Európai Bíróságának a lakhelyére...
mátmar
Ha ki is jönnek akkor valaki biztosan elvágja a torkukat.
lbs
Hol lesz ez a mai politikai torzszülött az EU, huszonöt év múlva...
A másik, hogy a huszonöt év hosszú idő, az alatt meg is lehet az ilyen kártékony és közveszélyes biológiai képződményeknek dögleni is a börtönben.
Ariana
Bocsánatot kérni mikor fogunk a tisztelt bűnöző uraktól?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.