Bajnai Gordon arra szólította fel a kormányt, számoljon el azzal az 500 milliárd forinttal, amit a devizahitelesek érdekeire hivatkozva vett el eddig a bankoktól. Az Együtt-PM szövetség vezetője emellett adóalkotmány bevezetését ígérte, amely évente csak egyszer engedne változhatni az adójogszabályokon.

A volt kormányfő azt mondta: a devizahitelesekre hivatkozva bevezetett bankadóból a devizahitelesek egy fillért sem kaptak, az 500 milliárd forintból a jómódúakat segítő egykulcsos személyi jövedelemadó miatt kieső bevételt pótolták. Eközben három év alatt megtízszereződött a bajban lévő, nem fizető adósok száma - jegyezte meg, hozzátéve: tovább nehezíti az adósok helyzetét, hogy a forint euróhoz viszonyított árfolyama ismét elérte a 300-at.

Bajnai Gordon a múlt héten javasolta, hogy a banki különadóból írják le az árfolyamgátban részt vevők gyűjtőszámlán halmozódó tartozásának egy részét. Szerinte Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető félreértette, amikor úgy válaszolt: a bankokat akarja segíteni ezzel. Ezzel szemben - folytatta - arra szólítja fel a kormányt, számoljon el azzal, hogy miért nem a devizahiteleseket segíti a bankadóból, illetve hogy miért törölte el a Bajnai-kormány azon intézkedését, amelynek értelmében a munkanélküli adósoknak két évig csak havi tízezer forintot kellett törleszteniük.

Kérdésre válaszolva elmondta, a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által említett három lehetséges forgatókönyv - a forintosítás, a hitelek részleges forintosítása és az árfolyamgát kiterjesztése - mindegyike javíthat a devizahitelesek helyzetén, ha szakszerűen hajtják végre őket, és nem vezetnek a hitelezés további szűkítéséhez. "A legjobb devizahiteles-mentő akció mégis az lenne, ha a rájuk hivatkozva elvett pénzeket nem másoknak adnák vagy lenyúlnák, hanem az ő káruk enyhítésére fordítanák" - jelentette ki Bajnai Gordon.

A volt miniszterelnök arról is beszélt, hogy az Orbán-kormány negyven új adót vezetett be, és egy év alatt több mint húsz alkalommal módosította az adószabályokat.

Az Együtt-PM szövetség vezetője azt ígérte, ha kormányra jutnak, a kiszámíthatóság érdekében adóalkotmányt vezetnek be, kikötve, hogy az adójogszabályokon évente csak egyszer, legalább kéthónapos felkészülési időt biztosítva és érdemi konzultáció után lehet változtatni. Emellett megszüntetnék az "értelmetlen kisadókat".

A 2008-ban felvett IMF-hitel idő előtti visszafizetését propagandaakciónak nevezte, hozzátéve: ez 14 milliárd forintjába kerül az országnak, mivel a kölcsönt egy drágábbal váltják ki. Ennyi pénzből pedig - tette hozzá - egy évre meg lehetne szüntetni a gyermekéhezést.

Bajnai Gordon szerint Magyarországnak nincs szüksége újabb hitelre a Nemzetközi Valutaalaptól, de az IMF jelenléte biztonsági hálót jelenthetne.

Hangsúlyozta, hogy kormánya az IMF-hitel jelentős részét tartalékba helyezte, az Orbán-kormány pedig abból vette meg például az orosz tulajdonú Mol-részvénycsomagot. Azt is hozzátette, hogy Magyarország a Bajnai-kormány harmadik hónapja óta a piacról finanszírozza magát.

Véleménye szerint Orbán Viktor kormányzása embertelennek, sikertelennek, reménytelennek, gazdaság-, munkahely- és családellenesnek, a nemzeti érdekkel ellentétesnek bizonyult. Kiemelte, hogy százezerrel kevesebben vannak alkalmazásban, mint a kormányváltáskor, és csak a közmunkások száma nő, akiket azonban adóforintokból fizetnek.

Bajnai Gordon nem közölt újabb részleteket az MSZP és az Együtt-PM között a választókerületi jelöltekről pénteken kezdődött egyeztetésekről. Emlékeztetett, hogy a programról szóló megállapodás után elsőként a közös egyéni jelöltekről tárgyalnak a szocialistákkal, ezután következhet a közös politikai stratégia megalkotása, majd végül a döntés a közös lista és miniszterelnök-jelölt kérdéséről.

Elmondta azt is, hogy a szocialisták, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció nemcsak Szigetszentmiklóson, hanem Baján is közös jelöltet állít a következő hetekben esedékes időközi önkormányzati választáson.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
@Csizmás Kond: Akkor talán azt kellene válaszolniuk. De erős a gyanú, hogy fordított Robin Hood módjára, amit elvettek a bankoktól odaadták a gazdagoknak
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szablyafűrész
Tisztelt matekból és közgázból hülye honfitársaim !

Alább az igazság, aztán lehet gyurcsányozni meg bajnaizni is:

Az államadósság GDP-hez viszonyított százalékos arányában való megadása csak a hülyéknek lett kitalálva. Azoknak az embereknek, akik nem tudnak százalékot számolni – sajnos a többségnek – csak odavetnek két számot 82% és 60%. Melyik a nagyobb? Hát a 82! És már lehet is tapsikolni meg békemenetet szervezni. Érdekesebb a dolog, ha leírjuk, hogy számszerűsítve mennyi forinttal emelkedett az állam adóssága. Nos, ez esetben kiderül, hogy 1998 és 2002 között 4000 milliárd forinttal. 2002 és 2010 között meg 8000 milliárddal. Vagyis mindkét kormányzat alatt évi 1000 milliárd forinttal emelkedett az adósság. Ha igaz az a tétel, hogy a legnagyobb gondunk az államadósság, akkor minden kormány benne volt tehát, nyakig. Szemenszedett hazugság az az állítás, hogy itt minden jó és szép volt, de aztán a „kommunisták” eladósították az országot.
Még érdekesebb adat, hogy 2010 után is folytatódott az eladósodás és az Orbán kabinet a nagy „adósságcsökkentés” közepette sikeresen növelte a szokásos évi 1000 milliárddal a terheket. Tette mindezt úgy, hogy még a 3000 milliárdos nyugdíjpénztárat is lenyúlta, melynek mintegy feléből „csökkentette” az adósságot. Ha nem „csökkentette” volna, akkor két év alatt nem 2000 milliárddal, hanem majd 4000-rel emelkedett volna az adósságunk!

Sajnos Orbán Viktor sem tesz mást, mint megszorítások árán fizeti a kamatokat és újabb hitelfelvételekkel növeli az államadósságot. Ráadásul sokkal nagyobb kamatokon veszi fel a hitelt, mint az előző kormányok, következésképpen gyorsabban nő az adósság. A nép hülyítésére a GDP arányos %-os trükköt veti be, mint általában a politikusok.

A másik hihetetlen legenda. Az Orbán kormánynak kell visszafizetnie a 2008-ban felvett IMF hitelt! Mekkora szemétség volt már ez az előző kormánytól, hogy felvette az IMF pénzét! Nos, itt egy tragikus tévedés van. Meg kell nézni, hogy miért vett fel a kormány IMF...
szablyafűrész
Meg kell nézni, hogy miért vett fel a kormány IMF hitelt, pontosabban mi helyett?
És itt szeretnék egy szót pontosítani, ill. bevezetni, ami nem él a köztudatban. Természetesen azért nem, hogy az egyszeri magyart meg lehessen vezetni. Senki sem magyarázza el neki a pénzügyi igazságot.
Nos, most mindenkit kérek, hogy kapaszkodjon meg, mert kulcsfontosságú mondat következik.

MAGYARORSZÁG A RENDSZERVÁLTÁS ÓTA GYAKORLATILAG SOHA NEM VETT FEL HITELT CSAK ÉS KIZÁRÓLAG REFINANSZÍROZOTT LEJÁRÓ HITELEKET!

Hoppá! Mit is jelent ez? Mindössze annyit, hogy a magyaroknak nem volt szükségük sohasem hitelekre, mert minden ellenkező híresztelés ellenére megtermelte a saját költségeit. Egyedüli dolog, amit nem tudott kitermelni az előzőleg felvett hitelek kamatait. Ezért elindult egy olyan folyamat, amit egy zseniálisan felépített, de hihetetlenül elnyomó pénzügyi rendszer működtet. Ennek a lényege, hogy mindig épp annyira hagyják élni az országot, hogy az éppen ne menjen csődbe. Tudja fizetni mindig az aktuális kamatokat, de csak annyira, hogy a tőketartozása mindig emelkedjen egy kicsit.

Ez a rendszer természetesen nem csak a magyarokra van kitalálva. Minden nemzet a világon adósrabszolgája ennek az ördögien ravasz és már önfenntartónak tűnő rendszernek. Belegondolt például már valaki abba, hogy miért kell a költségvetési hiánynak éppen 3% alatt lennie? Nem? Az a lényeg, hogy, ha a hiány 3% körül van, az pont megfelel két dolognak. Az első, hogy az aktuális nemzet kormányának minimális lehetősége van arra, hogy a megtermelt nemzeti jövedelmet a saját népére költhesse. Mit jelent ez? 100%-ot megtermelnek! 98%-ot elköltenek a saját országukra. Elvileg tehát még 2% többletben (szufficit) vannak. Ezt hívják – ha már hallotta a hírekben – a költségvetés elsődleges egyenlegének. Igen ám, de most jönnek a kamatkiadások (5%). És így lesz a kiadási oldal 103%! Azaz 3%-kal többletköltés (deficit).
szablyafűrész
Hiába szeretné bárki megállítani az adósságot, az a mostani eszközökkel, mint megszorítások és bankadó lehetetlen. Sőt sok esetben csak ront a helyzeten, mert még növekedés sincs.

A kamatkiadásokat is számítva a költségvetés másodlagos egyenlegéről beszélünk. A hírekben szinte soha nem beszél senki sem az elsődleges egyenlegekről. Nagyon kevés nemzet van, akinek az elsődleges egyenlege mínuszos, vagyis többet költ, mint amennyit megtermel. Ennek elhallgatására azért van szükség, hogy az adott nemzetben lelkiismeret furdalást keltsenek, hogy jobb, ha csöndben maradnak, hiszen többet költenek, mint amennyit megtermeltek, és csak a hitelezőik jóindulatától függ a jövőjük, mert nélkülük csődbe mennének. A nemzetközi pénzügyi háttérhatalomnak alájátszva az adott nemzetek politikusai mind kiszolgálják e rendszert. Minden országban vannak hatalomért remegő politikusok, akik ellenzékből szapulják a kormányukat, akik kölcsönt vesznek fel. Ismerősek ugyebár az alábbi mondatotok: - Az ország az IMF lélegeztető gépén van, vagy az ország eljátszotta a befektetők bizalmát. Aztán, amikor az ellenzék kormányra kerül, kétségbeesetten próbálja csökkenteni a hiányt, vagyis megszorít.
szablyafűrész
A másik – és a fontosabbik – kérdés, hogy miért kell a hiánynak 3% körül mozognia, az pedig az, hogy ezen érték körül van a leghosszabb ideig elhúzódó agónia, amíg egy nemzet végül kénytelen bejelenteni a csődöt. Hiszen könnyen belátható, hogy ha a hiány évente 8-10% körül van, akkor 20-25 év alatt csődbe jut az adott állam, míg 3-5%-os hiánycél esetén ez a csőd 50-60 évre tehető. Azzal tehát, ha egy kormány, mint most az Orbán kabinet minden erejével tartja a 3%-os hiányt nem ér el semmit sem. Az államadósság nem csökken, hanem nő, évi 1000 milliárd forinttal. Persze az egyszeri százalékszámításhoz nem értő embereket meg vakítják a GDP arányában kimutatott százalékértékkel, ami persze nem az adósság valódi száma, csupán egy arányszám. Hozok egy példát! Ha egy 100 kilós ember hízik 5 kilót, akkor azt mondjuk, hogy 5%-kal nőtt a testsúlya (adóssága), ha viszont egy 200 kilós ember hízik 8 kilót, akkor csupán 4%-kal nőtt a testtömege. Úgy tűnhet tehát, hogy a 100 kilós ember hízott többet, mert az 5 nagyobb, mit a 4. Csakhogy a valóságban a 200 kilós hízott többet. Szóval a % nem fejezi ki a valós adósságot, csak a megtévesztésre, az egyszeri magyar hülyítésére szánják.

És én sem vagyok matekos, de közgazda sem, ezért a többit is érdemes továbbolvasni, itt:

szabadeuropa.shp.hu/hpc/web.php?a=szabadeuropa&o=heti_tema_2012_11_15__ODmV

Ami a lényeg, az alattomos, s7unyi és aljas orbáni hazugságáradat ismét megbukott a korábbi kormányokra mutogatással !
nahát
@szablyafűrész: tények 8 év alatt 11ezer milliárd! Előtte 7ezer milliárd volt, utána meg egyszerű matek!
Meg is érdemled ha ezt a sok baromságot amit összehordtál mind el is hiszed!!
szablyafűrész
@nahát: Most meg 22 ezer Mrd ! Miről beszélsz Hamupipóke ? Az államadósság ismét 82.4 %-on !

Ez mit mond neked ? És az mit mond neked, hogy Orbánék a jóval drágább kamatozású hitelből végtörlesztettek választási mézesmadzagként ? Ezt kik fogják ismét megfizetni ? " Nem a zemberek " ?

Gratulálok !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.