Sokan várták, hogy a kétharmados parlamenti győzelem 2010-ben megnyugvást hoz. Ez azonban elmaradt. A választásos önkényuralom kiépítésén munkálkodó Orbán továbbra is 1989-ben él. A régi szerepéhez való kényszeres ragaszkodása azonban az általa létrehívott rezsim keretei között fölöttébb bizarr. A demokráciákban példátlan hatalomkoncentrációt megvalósító miniszterelnök önképe szerint még mindig, a 21. században is az elnyomás, a zsarnokság ellen folytatja a harcot. „Döntő ütközetre készül a posztkommunista baloldallal”, mert még nincs ott a „ponton az i”. A pártkongresszuson azt is elárulta: ha a Fidesz képviselői közül valaki hátráltatja a nagy küzdelemben, „az jön neki 25 évvel”. Jól látható: a mély 89-es élmény máig műfajidegenné tette a versengő demokráciát Orbán számára. Tavaly a parlamentben maga mondta ki: „Én a nyolcvanas években nem a diktatúra ellen harcoltam. Hanem azok ellen harcoltam, akik csinálták a diktatúrát.” Bár a politikus a rendszerváltás időszakában másokkal együtt szerepet játszott a többpártrendszer megteremtésében, a demokratikus pályára valójában soha nem ment fel. Ellenzékben kerülni igyekezett a pályát, ha pedig megszerezte a hatalmat (1998-ban és 2010-ben), a pálya felszámolásába kezdett. Paradox módon, meghatározó 89-es élménye Orbánt a plurális demokrácia ellen oltotta be.

Egy új hír szerint Orbán legközelebb különösen hiteles előadással készül. 2013. október 23-án minden megszólalásig a régi helyzetet fogja majd idézni: Orbán Viktor csúcsélménye eredeti helyszínén, a Hősök terén szónokol majd. Az évtizedes tapasztalatok birtokában megint a régi beszéd megismétlésére számíthatunk. Orbán saját ünneplő közönségét a teljes nemzettel, mai önmagát a 24 évvel ezelőtti Viktorral azonosítja majd. Az MSZMP-t a Fidesszel szembeszállni próbáló mai politikai ellenfelekkel, az egypártrendszert a versengő demokráciával, az egykori szovjet megszállókat a nemzetközi gazdasági intézményrendszerrel és az Európai Unióval fogja megint behelyettesíteni.

Ha mindez nem lenne Magyarország számára végtelenül káros, talán csak részvétet éreznénk.

Szilágyi Anna elemzése a Hvg.hu-n >>>

71 hozzászólásarrow_drop_down_circle

darwin
@spu00: Orbán Viktornak többek között azt nem tudom megbocsátani soha,hogy helyrehozhatatlanul ketté választotta az országot,megosztotta a családokat,rokonokat,munkatársakat.Az MDF "uralkodott előttük,de ilyet nem tapasztaltunk,csak akkor amikor és amióta a Fidesz először került hatalomra.És ez nem tudom meddig lesz még így.Még az sem zavar annyira,hogy nem ért a kormányzáshoz,megszedi magát a mi zsebünkből,nagyképű és arrogáns és bunkó.Nem érdekelne,legyintenék,hogy politikusból van.Mind a két oldalon vannak ilyenek.De a magyarok ilyen szintű megosztását,egymásnak ugrasztását soha nem fogom elfelejteni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
@Csizmás Kond: Én vallottam be? Mit? Ne gyerekeskedjél már :)
JAJMÁR
@Csizmás Kond: 20:53 Még egy próba, és feladom. Na, nem azért, mintha igazad lenne, de ha még a fogalmakat is magyarázni kell, nos... hogy érthetnéd a lényeget?

nép = egy állam területén élő emberek közössége. A nép tehát nem egyed.

A király nem a nép, mert Ő egy személy, nem közösség. A diktátor is egy személy, akkor nem a nép, nem a közösség akarata érvényesül, hanem egy személyé, a saját szempontjai szerint, leginkább a saját érdekkörének megfelelően.
A nép diktatúrában valamilyen nyomás alatt él. Ez lehet katonai, vagy bármely kényszer, a népnek nincs joga a véleményének kimondásához, nincs népszavazás sem. Ezért is hívjuk diktatúrának. (Nagyjából.)

A népuralom = "szabad és tiszta" választáson a nép dönti el, ki kerüljön a kormányba, s 4 évenként joga van megváltoztatni. Ezen kívül még csomó mindenhez. Ez a népi demokrácia.

A hatalmi ágakat a diktatúrában osztogatják, demokráciában SZÉTVÁLASZTJÁK!
A bíróságok, ügyészségek, ügyvédek, az Alkotmánybíróság. köztársasági elnök, MNB elnök stb. teljesen független kell, hogy legyen minden politikai párttól, és egymástól is.
A sajtó, a közmédia szintén és meg kell adnia a lehetőséget minden demokratikus politikai erőnek a véleményének elmondásához. A hatalmat viszont megosztják, hiszen a törvényhozásban az ellenzék is részt versz.
Ez a demokrácia, aminek jelenleg Mo. az Alaptörvényben lefektetett módon működni kell.

"A demokratikus hatalomgyakorlás lehet akár rabszolgatartó rendszer is." Nos, ha Te önként és dalolva vállalod ezt a sorsot, akkor igen. A számodra. Sok sikert hozzá :)
Csizmás Kond
@JAJMÁR: A nép nem egyed de úgy mint nép nem is uralkodhat csak egyedenként. a népuralom félrevezetés de ha akarod hiheted.
A király a nép egyik egyede és az uralkodást mindig is egy szűk csoport végzi még a királyság esetében is, sőt.
A nép mindig nyomás alatt él, csak van amit elfogad és van amit nem. A diktatúra lehet akár jó is csak sajnos mi a rosszabbik felét tapasztaltuk.
A népuralom magába foglal mindent, a négy év pedig változó van ahol öt van ahol egy élet.
A hatalmat mindig az osztogatja akinek van és nem azért választja szét, hogy neki kevesebb legyen, hanem azét, hogy olyan kézbe adja akinek tud parancsolni.
A sajtó meg mindig azt fújja amiből épp megél...ha kell kritizál hanem dicsér vagy hazudik de sose a más érdekiért hanem a magáéért.
Demokrácia pedig soha nem volt a világon és soha ne is lesz.
JAJMÁR
@Csizmás Kond: A népnek én egy olyan egyede vagyok, aki bele akar szólni, hogy ki "uralkodjék" fölötte a következő 4 évben, és ezt az uralkodást én a jövőben is inkább hatalomgyakorlásnak szeretném hívni, de Te soha nem fogod megérteni a különbséget.
A diktatúra mindig csak a diktátornak, a diktátoroknak jó.
Remélem, hogy a hozzád hasonló felfogású egyedek vannak kevesebben, akiknek teljesen mindegy, hogy mi történik körülöttük :(
Csizmás Kond
@JAJMÁR: Sikerült felfőznöd a vizet :))
Elhiszem, hogy minden vágyad a beleszólás de mint öntudatos egyed a múltkori beleszólásod mit ért ?...és most miért hiszed, hogy érni fog valamit ?
A hozzám hasonlóak meg ugyanolyan egyedek mint te csak sokkal alaposabbak...:)
,,,na szép álmokat !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.