Sokan várták, hogy a kétharmados parlamenti győzelem 2010-ben megnyugvást hoz. Ez azonban elmaradt. A választásos önkényuralom kiépítésén munkálkodó Orbán továbbra is 1989-ben él. A régi szerepéhez való kényszeres ragaszkodása azonban az általa létrehívott rezsim keretei között fölöttébb bizarr. A demokráciákban példátlan hatalomkoncentrációt megvalósító miniszterelnök önképe szerint még mindig, a 21. században is az elnyomás, a zsarnokság ellen folytatja a harcot. „Döntő ütközetre készül a posztkommunista baloldallal”, mert még nincs ott a „ponton az i”. A pártkongresszuson azt is elárulta: ha a Fidesz képviselői közül valaki hátráltatja a nagy küzdelemben, „az jön neki 25 évvel”. Jól látható: a mély 89-es élmény máig műfajidegenné tette a versengő demokráciát Orbán számára. Tavaly a parlamentben maga mondta ki: „Én a nyolcvanas években nem a diktatúra ellen harcoltam. Hanem azok ellen harcoltam, akik csinálták a diktatúrát.” Bár a politikus a rendszerváltás időszakában másokkal együtt szerepet játszott a többpártrendszer megteremtésében, a demokratikus pályára valójában soha nem ment fel. Ellenzékben kerülni igyekezett a pályát, ha pedig megszerezte a hatalmat (1998-ban és 2010-ben), a pálya felszámolásába kezdett. Paradox módon, meghatározó 89-es élménye Orbánt a plurális demokrácia ellen oltotta be.

Egy új hír szerint Orbán legközelebb különösen hiteles előadással készül. 2013. október 23-án minden megszólalásig a régi helyzetet fogja majd idézni: Orbán Viktor csúcsélménye eredeti helyszínén, a Hősök terén szónokol majd. Az évtizedes tapasztalatok birtokában megint a régi beszéd megismétlésére számíthatunk. Orbán saját ünneplő közönségét a teljes nemzettel, mai önmagát a 24 évvel ezelőtti Viktorral azonosítja majd. Az MSZMP-t a Fidesszel szembeszállni próbáló mai politikai ellenfelekkel, az egypártrendszert a versengő demokráciával, az egykori szovjet megszállókat a nemzetközi gazdasági intézményrendszerrel és az Európai Unióval fogja megint behelyettesíteni.

Ha mindez nem lenne Magyarország számára végtelenül káros, talán csak részvétet éreznénk.

Szilágyi Anna elemzése a Hvg.hu-n >>>

71 hozzászólásarrow_drop_down_circle

darwin
@spu00: Orbán Viktornak többek között azt nem tudom megbocsátani soha,hogy helyrehozhatatlanul ketté választotta az országot,megosztotta a családokat,rokonokat,munkatársakat.Az MDF "uralkodott előttük,de ilyet nem tapasztaltunk,csak akkor amikor és amióta a Fidesz először került hatalomra.És ez nem tudom meddig lesz még így.Még az sem zavar annyira,hogy nem ért a kormányzáshoz,megszedi magát a mi zsebünkből,nagyképű és arrogáns és bunkó.Nem érdekelne,legyintenék,hogy politikusból van.Mind a két oldalon vannak ilyenek.De a magyarok ilyen szintű megosztását,egymásnak ugrasztását soha nem fogom elfelejteni.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
magyarbakancs
1989-ben él. A régi szerepéhez való kényszeres ragaszkodása.
Ez mindent elárul egy ember mentális problémájáról.
Hellcat
A fidesz nagyja MSZMP származék...ezek után csodálkoznak még? Magyarországon a legnagyobb kommunista párt ma a fidesz...
magyarbakancs
@Hellcat: Biróm mikkor komcsizik a Fidesz annak tudatában,hogy soraiban üdvözölheti Martonyi urat,Pozsgay urat és a többit.
Boross Péter Stumpf István - MSZMP tag, Hazafias Népfront alelnök
Járai Zsigmond - MSZMP tag, kormánytag, III/2 ügynök
Matolcsy György - MSZMP tag, III/2 ügynök
Csurka István - III/3 ügynök
Martonyi János - MSZMP tag, kormánytag, III/2 ügynök
Chikán Attila - MSZMP tag
Pintér Sándor - MSZMP titkár
- MSZMP tag
Ligetvári Ferenc - MSZMP tag
Boros Imre - MSZMP-titkár
III/2 ügynök D-8
Balogh Gyula - MSZMP tag
Mikola István - Hazafias Népfront, elnök
Fónagy János - MSZMP tag
Vonza András - MSZMP tag
Szabadi Béla - MSZMP tag, munkásőr
Varga Mihály - KISZ titkár
Deutsch Tamás - KISZ titkár
Orbán Viktor - Gimnáziumi-egyetemi KISZ titkár
Kövér László - KISZ-titkár, a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány és
Magyar Szocialista Munkáspárt Központi Bizottsága alá tartozó
Társadalompolitikai Intézet munkatársa
Pozsgai Imre - MSZMP KB tag
Szűrös Mátyás - MSZMP KB tag
Hellcat
@magyarbakancs: Ugyan már arra sem emlékeznek amit pár hete nyilatkoznak...nem hogy évekre visszamenőleg...
magyarbakancs
Azt azért nem felejtik el mikkor milyen köpenyt kell felvenni!
bencemacska
@Horizont: Nekem azért nem tetszett, mert nem temetési beszéd volt.
Már akkor is öntömjénezés volt. És olyanokat követelt, amelyeket mások már - diplomáciai úton - megoldottak.
Csizmás Kond
@Hellcat: Szerinted honnan vagy kitől kellett volna származzanak ?
bencemacska
@Horizont: Az orosz hadsereg kivonását Gorbacsov már megígérte. Nem volt még publikus, mert nem volt aláírva. A kerekasztal tárgyalás résztvevői (köztük Orbán is) viszont már tudtak róla!
Hellcat
@Csizmás Kond: Nem mindenkinek volt pártkönyve...
nyanya001
A hatalom megszédítette, megérezte a mani szagát,
rájött, mennyit lehet büntetlenül lopni csalni hazudni !
Aztán már el is felejtette, hogy nem is olyan régen teljesen
mást beszélt, mint amit az utóbbi években cselekszik !
spu00
@magyarbakancs: Ugyan ezen erővel elítélhet mindenkit az átkos időszakban ugyan azt a levegőt szívta, mint kommunisták, elfogadták a fizetéseket, felvonultak május 1-én, nov.7-n és így tovább. Nem tudnak másba, másként belekötni? Önöket nem érdekli más csak egy kormány negligálása? Miért nem sírják vissza 89-ig , a 94-98,a 2002-2010 közötti tevékenységeket, az igazi diktatúrát, az ország értékeinek eladását, a 28-30%-s inflációt, a 14.000 milliárdos hitel felvételt, a sokszoros áremeléseket? Miért nem követelik, hogy Önök akarják saját zsebből fizetni az államadósság terheit, hiszen az Önök kedveltjei vették , s élték fel? Önöknek csak az örök ígéret az igazi, teljesítés nélkül.Elhiszik, hogy a megszorításokat gyerekeink, unokáink érdekében kell megtenni? Önök naivak, saját magukkal tolnak ki, de még mindig nem tudnak tanulni a múltjukból.
bencemacska
@Horizont: Eszembe fog jutni hol olvastam, és beidézem. A szervezők kérték, hogy hagyja ezt ki, meg is ígérte,és másnap mégis elmondta.

Ps.: Nem ígérem meg, hogy még ma megkeresem, de jelentkezni fogok vele. Biztos így olvastam autentikus személy tollából, mert nagyon meglepett, és nagyon bevésődött az agyamba.
darwin
@spu00: Orbán Viktornak többek között azt nem tudom megbocsátani soha,hogy helyrehozhatatlanul ketté választotta az országot,megosztotta a családokat,rokonokat,munkatársakat.Az MDF "uralkodott előttük,de ilyet nem tapasztaltunk,csak akkor amikor és amióta a Fidesz először került hatalomra.És ez nem tudom meddig lesz még így.Még az sem zavar annyira,hogy nem ért a kormányzáshoz,megszedi magát a mi zsebünkből,nagyképű és arrogáns és bunkó.Nem érdekelne,legyintenék,hogy politikusból van.Mind a két oldalon vannak ilyenek.De a magyarok ilyen szintű megosztását,egymásnak ugrasztását soha nem fogom elfelejteni.
bencemacska
@darwin: Oszd meg és uralkodj! Ezt nagyon jól megtanulta.
nahát
@darwin: érdekes , szerintem a balerek osztották meg az országot már azzal hogy léteznek, ezt minden jobboldali és baloldalt nemszerető így látja!!!
entero
@darwin: A magyarok egymás iránti gyűlölete, a "dögöljön meg a szomszéd tehene is" effektus hosszú évtizedekre nyúlik vissza, nem az elmúlt közel 4 évre.
darwin
@nahát:Válaszolhatnék fityisszel,vagy fitymasszal?Nem akarok.
bencemacska
@Horizont: Nem erre gondoltam, de hasonló :

"Vásárhelyi Miklós (1994): Orbán Viktornak a radikalizmusa kellemetlenül érintett mindannyiunkat. Furcsának tűnt, hogy amikor éppen kommunistáknak a koporsói állnak, akkor elhangozzanak olyan dolgok, hogy a kommunizmus és a demokrácia összeegyeztethetetlen dolgok, az oroszok menjenek ki innen. Orbánt a mai napig nagyon sokan dicsérik, hogy milyen bátor volt. Én azóta nagyon kritikus vagyok vele, mert én ezt demagóg és felelőtlen fellépésnek tartom. És illojálisnak is, mert ha ilyet akart mondani, legalább nekem illett volna megmondania, hogy mire készül."

Azt viszont saját maga mondta el TV-ben, hogy Kövérrel együtt készítették el a beszédet, de hosszú lett. Mikor a rendezők kérték tőle a beszédet (ő szó szerint beszédbegyűjtőt mond) nem adta oda. Majd másnapra írt egy ötperceset, és azt mondta el. Senki nem látta előtte!
Csizmás Kond
@Hellcat: Persze hogy nem volt mindenkinek pártkönyve de attól még abban a korszakban élt, mert csak az volt. Namármost, az átalakulás nem föltétlen jelenti azt, hogy megmarad a régi elvei mellett, tehát létezhetett valaki abban a korban ha az elképzelései más irányt mutattak.
Amúgy nincs külön politika csak a neveik mások. Minden politikai alakulat az ország magmaradását fejlődését kell meghatározza szóval ez valami olyasmi mint az ember más fajnak vallja magát de ugyanaz a húz-vér-csont alkotás.
Csizmás Kond
@Horizont: Ez, és ezzel egy-időben a saját érdekeik.
A csalódottság meg nem politikafüggő, mindenben lehet csalódni ha nagyon egylövetű az ember.
Csizmás Kond
@Horizont: Az más, hogy ki mit lát. Minden korszak a maga érdekeit tartotta és tartja szem előtt. Abból ki mit lát az a saját értelmessége.
Szerintem te nem az országot félted elsősorban és nem is félsz ...
Csizmás Kond
@Horizont: Nem szoktam háborogni.
Mindig tudatosan szavazok, és mindig belekalkulálom a veszteséget is. Mostanig két pártra szavaztam az MSZP-re és a Fidesz-re és még akkor sem háborogtam amikor Ferenc a szemünkbe mondta, hogy hazudtak. Akkor is az volt a véleményem, hogy ha akkora faszagyerek, hogy ezt vállalni tudja akkor maradjon és tegye jóvá amit elhibáztak, de nem tudta mert nem volt amiből és egy válságizét kellett létrehozni akik szintén nem a válsággal foglalkoztak hanem tisztára seperték a megtett utat. Na akkor szavaztam a Fidesz-re és nem bántam meg mert nem szemfényvesztő kölcsönökkel, igéretekkel traktálnak hanem arra ösztönöznek, hogy mindenki próbáljon megállni a saját lábán. Persze ez mind3enkit érzékenyen érint mert jobb ha követelőzhet mind maga csinálja de ha lassan beérik a termés sokkal nagyobb lesz az eredmény mintha mindig a külföldi kölcsön- és diktátumpolitikában élnénk.
Szóval nem háborogni kell és főleg kórusban, más ízlése szerint. Mostanig bárkire rákérdeztem senki nem tudott válaszolni, hogy a következő kormányt akit választ azt milyen megfontolásból teszi csak azt tudta mondani, hogy változtatni kell, az pedig még elégtelen sincs.
Csizmás Kond
@Horizont: A másik amit szintén betartok az az, hogy senkire nem irigykedek. Ez nagyon fontos, ugyanis legtöbbször az vezet a hibás döntésre. Nem az az érdekes, hogy ki miként gazdagodott meg, hanem az, hogy én hogy tudok jobban élni, és ezt csak komoly, alapos és mindentől mentes gondolkodással lehet elérni.
Persze hogy itt alól kell lábra-állni, mert itt vagyunk akik csak a segélyt a pótlékot és mindenféle adományt várunk de ha kell még az orrunkat sem tudjuk rendesen megtörölni. Legelőször is azt kell elfelejteni, hogy valaki értünk van, majd azt, hogy ha én egyvalamit értek abból kötelezően meg kell éljek és így tovább.
Az EU pedig egy nagyhatalmi végrehajtó szerv. Az nem a kisemberért alakult hanem a nagytőkésekért és a kereskedőkért, szóval minket csak egy fogyasztónak néz egy selejtfelzabálónak amit máshol nem tud értékesíteni csak a fisenszabadult kelet-európai államokban.
A bankadó miatt az államra haragudni pedig ne mondjam mit jelent...
JAJMÁR
@Csizmás Kond: Tudod TE, hogy ez liberális gondolkodás? Az épít az egyénre, a másik felé pedig elfogadó. Semmi baj :)
JAJMÁR
16:22 Az, hogy csak az érdekel, Te hogyan boldogulsz, nem tartod fontosnak a közösségi felelősséget, és nem érdekel, hogy a másik hogyan él, és miből. Elfogadod azt is, ha sokkal könnyebben, és sokkal jobban. Nem gondolkozol azon, hogy miért?

Persze, ennél jóval bonyolultabb maga a liberalizmus, de az egyén van a központban, az biztos. Nem bántásként írtam, mindenkiben vagy egy kis liberalizmus, akkor is, ha letagadja.
@Csizmás Kond:
Csizmás Kond
@JAJMÁR: Itt nagyot tévedtél. Helyesen gondolkodó ember tudja, hogy csak akkor boldogul igazán ha a környezete is abban az ütemben halad, különben ismét fellép az irigység az egymás gáncsolása stb.
A liberalizmus pedig mindig a spekuláns emberek politikája volt, akik abból éltek, hogy mást a maguk életvitelére köteleztek.
JAJMÁR
"Helyesen gondolkodó ember tudja, hogy csak akkor boldogul igazán ha a környezete is abban az ütemben halad, különben ismét fellép az irigység az egymás gáncsolása stb."

Jó a meglátás, szólhatnál az elvbarátaidnak is, hogy figyeljenek fel rá :)
(A liberalizmusnak nézz utána.)
JAJMÁR
@Csizmás Kond: Elolvastam az összes hsz.-odat itt, érdekes. Nos, a hazugság nem attól hazugság, hogy valaki beismeri, hanem attól, hogy megteszi. Húzd ki a homokból a fejedet.
Mit tudnak az elvbarátaid? Hiszen csak saját szűkebb köreikkel vannak elfoglalva, családilag és barátilag. Azzal viszont nagyon.
Csizmás Kond
@Horizont: Meggazdagodni becsületes munkából és becsületes fizetésből nem lehet. A meggazdagodás csak generációk eredménye lehet. Aki ma gazdag az egyik sem a becsület útján szerezte a vagyonát de ma ez a divat és ezt vallja a világ.
Ennyit a vagyonról. Ami meg a bankadót illeti azt az állam a bankokra vetette ki, de hogy a bankok azt átpasszolták ránk az már nem az államműve és még nem is azért rótt ki adót, hogy azzal a betéteseket nyomorgassa de erről sem szeretnék tovább vitázni mert szerintem aki nem akarja megérteni az nem is fogja.
Az Eu-s elképzelésed is azért sántít mert az egy olyan közösségi törvényeken alapuló szervezet ahol mindenkinek akiket befogadnak a megfelelő feltételem mellett joga van ott lenni, tehát nem azért nem lépkedünk ki meg be mert ott sokan a megszokott rutin szerint minden kisebb országot lesajnálnak, hanem azért mert ha befogadtak akkot vagy egyenlő feltételek mellett próbálnak megitélni vagy törvényt változtatnak de nem lesajnálnak.
Csizmás Kond
@JAJMÁR: Először is mi a hazugság, és másodszor kit ismersz az én elvbarátaim közül ?
JAJMÁR
@Csizmás Kond: 17:20
1. Nem feltételezem rólad, hogy csak akkor veszed észre, hogy becsaptak, ha beismerik. 2. Jobboldalra szavazol, a Fidesz-re, ezt állítottad: "szavaztam a Fidesz-re és nem bántam meg" nyilván egyetértesz az elveivel, vagy nem?
coyote3
Megjegyzem a zsírdisznó sosem volt demokrata. csak akkor és ott pont az a hely volt kihasználatlan ahhoz, hogy a hatalomhoz közelebb jusson...
Csizmás Kond
@JAJMÁR: Azt állítod, hogy a baloldal nem hazudott ?
Nem kell föltétlen egyetérteni az elveikkel ha rájuk szavazol. Én pl nem az elveik miatt szavaztam sem az MSZP-re sem a Fidesz-re.
Csizmás Kond
@Horizont: " Félelmetes, szégyen és gyalázat ez a beszéd "
...mi ebben a félelmetes stb.?
"Gyakran idézik, hogy Európában a világ népességének 8 százaléka él, miközben a világ termelésének 25%-át adjuk, azonban a világ szociális kiadásainak 50%-át. Ezek a számok önmagukban is komoly dilemmát vetnek fel, de itt van az érem még sötétebb oldala: az EU-28 összes államadóssága 11 ezer milliárd euró, amelynek éves költsége kamatokkal 2 ezer milliárd euró, és az EU tagállamai nagyjából 1,2 ezer millió euró új adósságot vesznek fel minden nap. Ki volna olyan őrült, hogy egy ilyen rendszert finanszírozzon? És főként, ki adna ehhez olcsó forrást, amely nélkülözhetetlen a versenyképességhez? Mi tehát a következtetésem? Minden rendszert alapvetően át kell strukturálni. Fel kell ismernünk, akár szeretjük, akár nem: a jogosultságokra és erőnkön felüli szociális kiadásokra épülő társadalom illúziójának vége."
JAJMÁR
@Csizmás Kond: Te kifárasztod az "ellenfeledet" ugye? Bocsi, de fárasztó vagy. Nem kezdem elölről, szerintem olvasd el újra a hsz-eket, rájössz a lényegre.
Csizmás Kond
@JAJMÁR: A lényeg szerintem az akart lenni, hogy csak Orbán hazudik. Na ezt én nem így látom.
Szvetlana
Orbán igazából sohasem volt demokrata. Azt, hogy a politikusi pályán elindulhatott, ezt nagyban Antallnak köszönheti.
JAJMÁR
@Csizmás Kond: 18:34 Nem. A lényeg az akart lenni, hogy ha valaki nem vallja be a hazugságait, attól még nem lesz igaz ember. Pláne, ha "a király meztelen".

A másik: nekem fontosak az elvi alapok, az alapvető értékrend. Megvannak a saját elveim is, a politikát is így nézem, és bár teljesen azonosulni egyikkel sem tudok, de a hozzám legközelebb állóra fogok szavazni. Ez a baloldal, és én vállalom az elvi közösséget velük. Ez a döntő, és nem az, hogy melyik párt ígér legnagyobbat...
hetöndöe
Soha nem volt demokrata,csak egy haszonleső,hataloméhes gerinctelen féreg,aki mellesleg még hibbant is egy kicsit.
Csizmás Kond
@Horizont: Csak egyet emelek ki..bármelyik lehetett volna...
""Magyarország manapság igazi laboratórium" Kísérletezgessen a jó nénikéjén! "
Nem Orbán kísérletezik hanem a nyugat, ugyanis minden Orbán által hozott gazdasági gyakorlatot lemásolt vagy igyekszik hasonlót véghezvinni.
...de te ezt persze hogy azért sem érted...:)
Csizmás Kond
@Szvetlana: A demokrácia egy kitalált szólam, egy minden elvet magába foglaló egyveleg tehát aki demokrata az minden lehet pl kommunista, liberális, jobboldali, baloldali, kék, zöld...
Csizmás Kond
@Horizont: Nem csak Angliában hanem egész Európában minden hatalmat igénylő párt az Orbáni praktikával kampányol és a hatalmon lévők szerre veszik át az ötleteket mert észrevették, hogy ezzel a fogással fi lehet mászni a görögországi mélységből.
Szvetlana
@Csizmás Kond: 19.39 Hát vaze ez most pontosan így van, ahogyan leírtad!!!
Mert ki a demokrata??? Aki demokratikus elveket vall, szólásszabadság, figyelembe veszik mindenkinek a véleményét lásd ókori görög demokrácia.-ezért lehet akár baloldali, akár jobboldali is:))
Furcsa, de így van:)) CSAKHOGY! ettől tért el Orbán , de nagyon, és ezt akarják neked bebizonyítani a lányok!!! Hagyd magad meggyőzni Macskosz!!!
Csizmás Kond
@Szvetlana: Na de ha mindenki magára mondhatja, hogy demokrata akkor hogy lehet kitérni belőle ?
outsider
@Csizmás Kond: "Azt teszem amit mondok és azt mondom amit teszek"

...mert van ilyen is:)
Szvetlana
@Csizmás Kond: 19.54 Nem elég mondani, úgyis kell cselekedni!!! Pl. szólásszabadság elvonása, egyszemélyileg uralkodik mindenki felett. A maga közvetlen holdudvarát helyezi előtérbe, egy kisebb kör kapja a zsíros falatokat, a többi meg éhezzen.
human
@Csizmás Kond: Hogy álljon meg az a saját lábán, aki mankóval jár? A kormány még a mankót is kirúgja alóla. Értsd akár szó szerint vagy átvitt értelemben.

A tranzakciós adóról annyit, hogy miért nem hoztak törvényt az áthárítás tiltásáról?! A másik, hogy nagy mellel hirdetik, hogy a spekulánsokat akarják ezzel megadóztatni. Akkor meg minek a 6000 Ft-os felső korlát? Mészáros Lőrinc mikor 800 milliós osztaléka után 2 millió 400 ezret kellett volna adóznia, de fidesznek hála csak 6000 Ft-ot kellett.
outsider
@human: Hát kb. Ez az ő igazságuk, a "mondok, teszek" tipikus esete:)
Csizmás Kond
@Szvetlana: :) ezeket ma ki hiszi el ?..:))
Csizmás Kond
@human: Az áthárítási izé már munkaköri feladat, abba pedig beleszólni nem igen szabad...miért nem gondolkodol mielőtt kérdezel ?
JAJMÁR
@Csizmás Kond: 19:54 "Az Alaptörvény meghatározása szerint Magyarország független, demokratikus jogállam. Államformája köztársaság, kormányformája parlamentáris köztársaság."

"Demokrácia: a nép uralmán alapuló államforma" "A hatalmi ágak szétválasztása, a hatalom megosztása, a nyilvánosság és a népszavazás a demokratikus hatalomgyakorlás és berendezkedés fontos biztosítékai."
Ez van! Aki ettől eltér, Alaptörvényt sért.
human
@Csizmás Kond: Úgy látom zavarba ejtettelek a kérdésemmel. Vagy túl bonyolult dolgot írtam?
Csizmás Kond
@JAJMÁR: Mindig a nép uralkodott, ugyanis a nép emberekből áll és még más egyed nemigen uralkodott az emberiségen kívül.
A hatalmi ágakat mindig is szétosztották, mert csak úgy tudtak uralkodni legyen az királyság, diktatúra kommunizmus vagy akármi.
A népszavazás ...hát az szemkiszúrás. Bárkire szavaznak csalást kiáltanak akkor meg mindegy...
A demokratikus hatalomgyakorlás lehet akár rabszolgatartó rendszer is.
Na aki ezektől eltér a törvényt sért...:)
Csizmás Kond
@human: A kormány a bankokat meg tudja adózni, de nem áll hatalmában meghatározni azok tevékenységi akciójukat. Tehát ha a bank veled köt egy szerződést hogy te minden tranzakció után fizetned kell a tranzakció bizonyos százalékát és te aláírtad tovább senkinek semmi köze hozzá.
A kormány most dolgozott ki egy tervet a bankok felé, ami korlátozná bizonyos műveletek határát, tehát ezután lesz ha lesz valami...
Amúgy miért gondolod, hogy az kéne megvédjen a bankoktól akit a másvilágra kívánsz ?
human
@Csizmás Kond: Ellent mondtál saját magadnak. Az elején azt írod, a kormány nem szólhat bele a bank ügyeibe. Aztán azt írod a kormány egy tervet dolgoz ki a bankok felé. Akkor mégis be tud avatkozni? Nem nagy ügy nekik az alkotmányt átírogatni, ezt is megoldhatnák ha akarnák.
Én Orbánt soha nem kívántam a másvilágra. Ezt hol olvastad tőlem? Orbánnak mint Magyarország jelenlegi miniszterelnökének nem csak a szavazóit kell megvédenie.
Csizmás Kond
@human: Nem szólhat bele mert a mostani törvények nem engedték meg. Most egy tervet dolgoz ki, vagyis törvénytervet ami valamiféleképpen kötelezné...na így megy ?
Nem én írtam Orbánt...te vallottad be ?
human
@Csizmás Kond: Én vallottam be? Mit? Ne gyerekeskedjél már :)
JAJMÁR
@Csizmás Kond: 20:53 Még egy próba, és feladom. Na, nem azért, mintha igazad lenne, de ha még a fogalmakat is magyarázni kell, nos... hogy érthetnéd a lényeget?

nép = egy állam területén élő emberek közössége. A nép tehát nem egyed.

A király nem a nép, mert Ő egy személy, nem közösség. A diktátor is egy személy, akkor nem a nép, nem a közösség akarata érvényesül, hanem egy személyé, a saját szempontjai szerint, leginkább a saját érdekkörének megfelelően.
A nép diktatúrában valamilyen nyomás alatt él. Ez lehet katonai, vagy bármely kényszer, a népnek nincs joga a véleményének kimondásához, nincs népszavazás sem. Ezért is hívjuk diktatúrának. (Nagyjából.)

A népuralom = "szabad és tiszta" választáson a nép dönti el, ki kerüljön a kormányba, s 4 évenként joga van megváltoztatni. Ezen kívül még csomó mindenhez. Ez a népi demokrácia.

A hatalmi ágakat a diktatúrában osztogatják, demokráciában SZÉTVÁLASZTJÁK!
A bíróságok, ügyészségek, ügyvédek, az Alkotmánybíróság. köztársasági elnök, MNB elnök stb. teljesen független kell, hogy legyen minden politikai párttól, és egymástól is.
A sajtó, a közmédia szintén és meg kell adnia a lehetőséget minden demokratikus politikai erőnek a véleményének elmondásához. A hatalmat viszont megosztják, hiszen a törvényhozásban az ellenzék is részt versz.
Ez a demokrácia, aminek jelenleg Mo. az Alaptörvényben lefektetett módon működni kell.

"A demokratikus hatalomgyakorlás lehet akár rabszolgatartó rendszer is." Nos, ha Te önként és dalolva vállalod ezt a sorsot, akkor igen. A számodra. Sok sikert hozzá :)
Csizmás Kond
@JAJMÁR: A nép nem egyed de úgy mint nép nem is uralkodhat csak egyedenként. a népuralom félrevezetés de ha akarod hiheted.
A király a nép egyik egyede és az uralkodást mindig is egy szűk csoport végzi még a királyság esetében is, sőt.
A nép mindig nyomás alatt él, csak van amit elfogad és van amit nem. A diktatúra lehet akár jó is csak sajnos mi a rosszabbik felét tapasztaltuk.
A népuralom magába foglal mindent, a négy év pedig változó van ahol öt van ahol egy élet.
A hatalmat mindig az osztogatja akinek van és nem azért választja szét, hogy neki kevesebb legyen, hanem azét, hogy olyan kézbe adja akinek tud parancsolni.
A sajtó meg mindig azt fújja amiből épp megél...ha kell kritizál hanem dicsér vagy hazudik de sose a más érdekiért hanem a magáéért.
Demokrácia pedig soha nem volt a világon és soha ne is lesz.
JAJMÁR
@Csizmás Kond: A népnek én egy olyan egyede vagyok, aki bele akar szólni, hogy ki "uralkodjék" fölötte a következő 4 évben, és ezt az uralkodást én a jövőben is inkább hatalomgyakorlásnak szeretném hívni, de Te soha nem fogod megérteni a különbséget.
A diktatúra mindig csak a diktátornak, a diktátoroknak jó.
Remélem, hogy a hozzád hasonló felfogású egyedek vannak kevesebben, akiknek teljesen mindegy, hogy mi történik körülöttük :(
Csizmás Kond
@JAJMÁR: Sikerült felfőznöd a vizet :))
Elhiszem, hogy minden vágyad a beleszólás de mint öntudatos egyed a múltkori beleszólásod mit ért ?...és most miért hiszed, hogy érni fog valamit ?
A hozzám hasonlóak meg ugyanolyan egyedek mint te csak sokkal alaposabbak...:)
,,,na szép álmokat !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.