Többször tárgyalt az elmúlt időszakban a kormány képviselőivel a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA), hogy immár Magyarországon is legyen ajánlott a téli abroncsok használata. Ezt legkorábban jövőre, azaz a következő, 2014-2015-ös szezonban vezethetik be – tájékoztatta a Népszabadságot Morenth Péter, a szervezet ügyvezető elnöke.

A lap szerint noha ajánlásról lehet szó, a gyakorlatban mindez kötelezhetné az autósokat, hogy használják a téli gumit.

Morenth Péter Németországot hozta fel példaként: ott nem kötelező a téli gumi használata, ám ha a sofőr karambolozik, és a rendőri intézkedés során kiderül, a balesetnek köze volt ahhoz, hogy nem az időjárásnak megfelelő gumit használt, akkor súlyos – egy garnitúra árát többszörösen meghaladó – büntetést szabnak ki rá.

A hazai regulák szerint a gumiabroncsok elfogadható profilmélysége téli és nyári változat esetében egyaránt1,6 milliméter. Ilyen alacsony szint egyik európai országban sem elfogadható már, a nyári gumik esetében jellemzően három, míg a téli esetében négy milliméter az elvárás – sorolja Morenth Péter, min kellene még változtatni – írja a lap.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kukac50
Előbb vezessék be a minimálbér és a minimum nyugdíj 150 ezer forintra emelését,hogy legyen miből venni és cseréltetni.
Van ezeknek a törvény hozó banditáknak fogalma arról,hogy milyen kevés pénzből nem élnek, csak vegetálnak emberek?
kukac50
A hólánc használatát helyeslem,az hasznos még a sárban elakadáskor ,de a gumi cserét nem tenném kötelezővé.
mátmar
Megint fából vaskarika! Ezek a hülyék nem tudják, hogy most is ajánlott? Az EU-ban meg KÖTELEZŐ!
excep
Magyar gumiabroncs szövetség???, beszarás és hol van előle a nemzeti??? régen jó volt a 4évszakos is aki úgy közlekedik mint egy barom hóban jégen annak meg teljesen mindegy mivel töri össze magát
csabee.m
Sok rendőrkocsin sincsen téli gumi (kivéve persze a "magasabb leosztásúakét"), de például a közlekedési cégeknek (autóbusz vállalatok) soha nincsen téli gumival felszerelt autóbuszuk. Közben pedig favakban rengeteg rendszám nélküli, műszaki vizsgától mentes pótkocsit húznak a hajdani tsz-elnökök, vagy egyéb újgazdag vállalkozók sokmilliós traktorjai! Először legyen kötelező mindenkinek, ami most jogszabályi elvárás, azután legyenek elfogadható munkabérek és szüntessék meg az elfogadhatatlan társadalmi különbségeket, majd pedig téligumi törvényt hozhatnak. Nem mellesleg ma is büntetési alap, ha valaki nem megfelelő műszaki állapotú járművel közlekedik! A gumisok keveslik a forgalmukat, mert nyáron is jó a 70-50%-os levetett gumi, meg télen is.
Halszem
Lehet, hogy Orbán családnak részesedése van a gumi brancsban (is)?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.