Az MSZP és az Együtt-PM szövetség közötti megállapodás felülvizsgálatára kéri Mesterházy Attilát és Bajnai Gordont a Demokratikus Koalíciót vezető Gyurcsány Ferenc, azt szorgalmazva, egyikük vagy mindkettőjük lépjen hátra, utat nyitva egy közös miniszterelnök-jelölt és egy "teljes körű köztársaságpárti ellenzéki blokk" létrehozása előtt.

A Facebookon pénteken publikált nyílt levélben Gyurcsány Ferenc azt írja: a két párt szövetsége nem fedi le az Orbán-kormánnyal szembenálló demokratikus sokaságot, több százezer szavazó támogatása hiányzik ahhoz, hogy beérjék a Fideszt. Véleménye szerint az MSZP-Együtt-PM-megállapodás nemcsak hogy nem eredményezte az összes ellenzéki választó mozgósítását, hanem nagyon sokakban csalódást keltett.

Gyurcsány: valamelyikőtök vagy mindkettőtök lépjen hátra!

"Ebben a helyzetben nem tehetünk mást, mint hogy visszatérünk az eredeti koncepcióhoz, azaz megpróbáljuk létrehozni a köztársaságpárti, demokratikus ellenzéki blokkot. Egy miniszterelnök-jelölttel, egy közös listával és közös egyéni jelöltekkel" – olvasható a szocialista párt és az Együtt-PM vezetőjének címzett levélben, amelyben Gyurcsány Ferenc arra kéri őket, valamelyikük vagy mindkettőjük lépjen hátra, és ha kell, nyisson utat egy közös miniszterelnök-jelöltnek.

A DK elnöke egyúttal hozzáteszi: nem kér egyoldalú áldozatot, s ha ő a közös lista összeállításának akadálya, készen áll hátrébb lépni és lemondani a képviselőjelöltségről.

Egyúttal kezdeményezi, keressék a lehetőségét, hogy előbb-utóbb leüljenek és megállapodjanak a teljes körű köztársaságpárti ellenzéki blokk létrehozásában.

A baloldali ellenzék október 23-ai demonstrációján több, az egyezségből kimaradó párt vezetője – köztük Gyurcsány Ferenc is – bírálta az MSZP és az Együtt-PM választási megállapodását, amely szerint a két szervezet külön listán indul a 2014-es parlamenti választáson, nem neveznek meg közös miniszterelnök-jelöltet, de mind a 106 egyéni választókerületben csak egy jelöltet állítanak.

A DK elnöke már a tüntetésen arról beszélt, ha nincs más megoldás, akkor új vezetőt kell felkérni közös miniszterelnök-jelöltnek.

Az MSZP és az Együtt-PM politikusai szerint viszont a DK felrúgta azt a demonstráció szervezésekor meghatározott alapelvet, hogy a felszólalók nem bírálják egymást. Szocialista politikusok annak a véleményüknek is hangot adtak, a DK által szervezett akció volt, hogy a tömeg egy része az összefogás szó skandálásával akadályozta meg, hogy Mesterházy Attila elkezdje beszédét.

Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja az ATV csütörtök reggeli műsorában azt mondta, ahhoz, hogy a tárgyalások újranyitásáról lehessen beszélni, a Demokratikus Koalíciónak és Gyurcsány Ferencnek olyan változásokon kellene keresztül mennie, aminek az esélye jelenleg a nullával egyenlő.

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemzeti_nyugdíjas
Az összes ellenzéki politikus közül Gyurcsány a legkarakteresebb. Ő igazán azon dolgozik, hogy a jelenlegi kormányt eltakarítsa. Önzetlenül a nép akaratát szeretné, még annak árán is, hogy ő lemond a képviselőségről. Nem látszik rajta, hogy egyéni ambíciója hajtja, hanem az igazi cél elérését akarja megvalósítani. Ha az MSZP. ragaszkodik a megállapodáshoz, akkor marad a fidesz. Ezt nem akarja tudomásul venni az MSZP. Pedig a legjobb ötlete Gyurcsánynak van. Én állandó MSZP szavazó voltam, de ezzel én is leírtam őket.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Holdmaci
@bencemacska: No akkor tisztázzuk.2002-2010 között ki volt korruptabb,ha a Fidesz volt akkor miért ő kapott 2/3-ot ,?Miért nem szavazták vissza Az MSZp-ét ,és hol volt a Gyurcsány tábora???miért ült otthon a "gázrezsón"!!!Miért nem ment el szavazni???Vagy a " tollasbálban" szórakozott?
bencemacska
@Holdmaci: Nem tudom melyik korruptabb, de kezdek hitelt adni Dávid Ibolya váltakozó 70-30%-os megegyezésének, amit 2010-ben a Fidesz felrúgott.
Apropó: pletykák szerint a Fidesznek külföldi kézben levő 2 milliárdos adóssága volt, holvan?
világlátó
@human: Egyetértek ! A váltás után mit tudunk tenni? Kikkel? Hogyan? ez a nehezebb kérdés. De előbb váltás kell. Ha még a váltáshoz sincs erő, képesség, kár teljesen lepusztítani azt a csekély ellenzéki erőt ami még mérhető. Az is lehet egy döntés, hogy ne most, hanem 2018 - ban, de addig találjuk meg az egymáshoz vezető utat, a közösnek elfogadható célokat, építsünk fel egy vezető garnitúrát új emberekből stb. stb.
soljanka
@Holdmaci: Gyurcsánynak nem volt tábora 2010-ben.
Bajnai visszavonult.
MSZP meg harcolt önmagával, a korrupt helyi vezetőivel, egymással, meg a választókkal -mindezt egy karizmatika nélküli miniszterelnök jelölttel. Így sokan maradtak távol a régi szavazóikból, akik azért nem emelték fel a seggüket, mert nem találtak a választékban megfelelőt.
Most meg csak romlott a megítélésük.
Én megnéztem ezt a 23-i "hekkelést" - ha eddig kedvem lett volna Mesterházyra szavazni a Fidesz leváltása érdekében, akkor most már biztos nem tenném.

És Mesterházy amortizálódik lefelé továbbra is. Mert ezek után nem fog kimenni az emberek közé, ha meg kimegy, akkor számolnia kell azzal, hogy számon fogják kérni rajta az összefogást. Nem az általa diktált "én megmondom hogyan csináld" diktátumot, hanem az összefogást mindenkivel, aki nem akar még négy évet focisztánban élni.
Holdmaci
@soljanka: Hogy-hogy nem volt tábora.Hová lett az a tömeg aki megszavazta őket 2002-2010-ig.??Vagy értsem úgy ,hogy már akkor is csalással nyertek.???Akkor nem Orbán Viktor a hibás ugye???És nem a Fidesz??És miért őt bántják.???Tessék a TÖMEGET aki otthon ült a SEGGÉN ...ostorozni...saját magát ...és nem Orbánt szidni...átkozni..Oszt jónapot.!!!
soljanka
@Holdmaci: nyugi. Látom sok a kérdőjel nálad. Ülj le, Goggle barátod biztos segít a megválaszolásukban.
Ha meg szereted ezt a mai rendszert, akkor minek idegeskedsz. Mutyisz hatalmon.
Jelek szerint 2014-től is marad. Akkor meg mi a bajod?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.