A közfoglalkoztatás idén 300 ezer álláskereső embernek nyújt munkát – reagált a Fidesz Szél Bernadett csütörtöki sajtótájékoztatójára. Az LMP-s politikus arról beszélt, hogy a közmunkaprogram drága, megalázó, hatástalan, és szegénységben tartja a benne dolgozókat.

A Fidesz nem hisz "a baloldal kudarcos politikájában", amely hagyta, hogy egész térségek segélyen tengődjenek – írja a kormánypárt az MTI-hez eljuttatott közleményében. A közfoglalkoztatás segély helyett tisztességes, a közösség számára értékteremtő munkalehetőséget nyújt – folytatják.

Hozzáteszik: a programot még a britek is követendő példának tartják. Emellett hangsúlyozzák, hogy a közfoglalkoztatásban részt vevők legtöbbje olyan hátrányos kistelepülésen él, ahol ez az egyetlen esély a munkavállalásra, a megélhetésre.

A közfoglalkoztatásért tisztességes fizetés jár, a garantált bér napi nyolc óra munkaidő esetén 96 800 forint, a szakképzetlen munkavállalóknak 75 500 forint. A közfoglalkoztatás keretében immár százezer ember kap olyan képzést is, amellyel nagyobb eséllyel helyezkedik el a munkaerőpiacon – olvasható a közleményben.

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nil
Javul a statisztika!!! Ott ahol szükség van közmunkásra miért nem rendesen bejelentett embereket dolgoztatnak? Itt lenne az ideje változtatni a bérekre rakodó terheken!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nil
Javul a statisztika!!! Ott ahol szükség van közmunkásra miért nem rendesen bejelentett embereket dolgoztatnak? Itt lenne az ideje változtatni a bérekre rakodó terheken!!!
leszúrt rittberger
20 méteres szakaszon 9-en söpörték egyik nap a faleveleket a ház előtt. De csak a járda egyik oldalán ám, mert a másik oldala az már nem közterület... Miután elmentek, a szél persze visszafújta a megtisztított oldalra is leveleket. Ennyit az értékes, hasznos, közösség számára értékteremtő munkáról...
rokker33
"A közfoglalkoztatásért tisztességes fizetés jár, a garantált bér napi nyolc óra munkaidő esetén 96 800 forint, a szakképzetlen munkavállalóknak 75 500 forint. "
Ha ha tisztességes mi? A közmunkán dolgozó fiatal gyakorlatlan festők meg kőművesek segítettek újítani az óvodát és nem segédmunkásként dolgoztak.Havi 47.000 forintot kaptak akkor hol is van az a tisztességes fizetés??Nem értem akinek van 2-3 szakmája és nem tud egyéb okokból máshova elhelyezkedni csak közmunkára az miért nem kaphatja meg a bruttó 98.000 ret?Miért hasonlítják össze egy analfabéta 5 osztályt végzett cigánnyal aki soha az életébe nem dolgozott és még ott is csak a lapátot támasztja???!Aki meg dolgozik ugyan annyit kap akkor hol is van az igazságos fizetés?
hallgatag
A 2010-es választáskor beigért egymillió munkahely helyett
300 ezer éhbérért dolgozó közmunkás - ez az egyik fele, -
és a felcsuti roma gázszerelö trafikos polgármester 6,9 milliárdos
3,5 évi 6,9 milliárdos " megtakaritott " vagyona...ez meg a
másik fele...Magyarország jobban teljesít !!!
kkalman
Mondhatják ahányszor akarják, hogy a közmunka az tisztességes munka tisztességes fizetésért, attól még nem lesz az. Főleg nem, hogy a fizetés köszönőviszonyban sincs azzal, amit mondanak.
A Tündik bündije
"A közfoglalkoztatás keretében immár százezer ember kap olyan képzést is, amellyel nagyobb eséllyel helyezkedik el a munkaerőpiacon."

És hol, ti töketlenek, mikor nincs munkahely? Virágkötőkkel meg szemét,- és vagonőrökkel van tele az ország.
űrbán
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
űrbán
"A közfoglalkoztatás segély helyett tisztességes, a közösség számára értékteremtő munkalehetőséget nyújt – folytatják."
Mi a k@rva any@tok az értékteremtés ebben??

kepfeltoltes.hu/131107/k_zrabszolga1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/131107/k_zrabszolga2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kukac50
Ez a kormány szégyene,hogy az adófizetők pénzét takarítási segélyre, és nem rendes munkahely teremtésre költi el.
47 ezer forintos takarítási pénzből nem növekedik a fogyasztás,számlákra elég de másra nem. A fiatalok nem alapíthatnak családot ennyi fizetésből,nincs esélyük a nagybetűs élet megkezdéséhez,maradnak a szülők nyakán a szegénységben.
Orbán sikere !!!
űrbán
@kukac50: A közrabszoga = kényszermunkán tartott munkanélküli.
Yeromos
Lassan el kellene magyarázni a tisztelt kormánytagoknak, hogy nem 300 ezer közmunkást kellene foglalkoztatni, hanem valós munkahelyeket kellene teremteni ahol valamilyen eladható terméket állítanak elő. A közmunkások alkalmazása költségvetési szempontból pont olyan mintha segélyt adnánk nekik nincs mögötte érték teremtés. De nekik csak az számít, hogy a statisztika szerint 300 ezer munkahelyet teremtettek ami nem más mint paraszt vakítás.
hallgatag
@űrbán: Ez aztán az igazi fideszes munkaszerzödés...
De Magyarország jobban teljesít !!! Föleg évi szabadság terén ...
verőce21
@hallgatag: (20:14) Nem lehet, hogy egyszerűen csak hatékonyabban tud dolgozni ez a gázszerelő? Esetleg Sztahanovista? :)
hallgatag
@verőce21: De ugye Te sem hiszed ??? Megnyugtattál !!!
űrbán
@hallgatag: Szabadság??? Egy ilyen jól megfizetett munkahelyről ugyan ki akarna szabadságra menni???
csikknorisz
"A közfoglalkoztatásért
tisztességes fizetés jár, a garantált bér napi nyolc óra
munkaidő esetén 96 800 forint, a szakképzetlen
munkavállalóknak 75 500 forint."
1. Elég ritka a 8 órás közmunka.
2. Elfelejti hozzátenni, hogy ez a "tisztességes fizetés" bruttóban értendő, tehát nem ennyit kap, hanem harmadával kevesebbet, ami még a minimálbért sem éri el.
csikknorisz
3. Selmeczi, az agyhalott hívőiteket etesd ezzel. Én már lehúztam pár közmunkás "turnust" Bajnai, meg Orbán kormánya alatt is, nem kívánok neked rosszat, csak azt, hogy te is tapasztald meg azt tisztességes fizetést, amiről beszélsz. Részmunkaidőben, de úgy, hogy semmi más bevételi forrásod ne legyen.
mcsm
Megalázó és gusztustalan az egész program. Minden emberi méltóságot és jogot a sárba tipor és jót profitálnak belőle és csodásan javítják a statisztikai adatokat. Nem rég kaptam magam is a csodás karbantartói állás lehetőséget a kedves munkaügyes hölgytől. Mire odaértem szemét, levél .és minden mocsok takarítása lett belőle és bruttó 75 E-ért. És természetesen az utazás legyen az bárhová ÖNKÖLTSÉGES! Hja kit érdekel az, hogy hazudott szemtől szembe a drága . Az meg pláne le van t...va milyen szakmái és iskolái vannak az embernek. Oda mész ahová mi akarunk küldeni a szlogen. NEM? Nos, NEM!! Akkor már töröltünk is mindennemű (munkaadó felé, tb, képzés, bárminemű ) támogatásból és regisztrációból. Bízom benne ezek az ügyintézők lelkivilága boldogsággal van teli mikor ilyen emberségesek másokhoz. Minek is erőlködött az ember tanulni? De legfőképp minek is akar egyetlen ember is itt maradni, tisztességes melóról, életről, családról stb álmodni?
Orsós Rodrigó
"... az egyetlen esély a munkavállalásra, a megélhetésre."
Megélhetésre??? Zsiga Marcellon kívül ki hiszi el, hogy ebből meg lehet élni? Jelenleg a napi 8 órás közmunkáért 49 ezer, a 6 órásért pedig havi 36 ezer Ft jár. Éljenek meg ennyiből azok, akik ezt kitalálták, és megszavazták!
bakegya
Helyben,nekifutásból rabszolgatársadalomban sikeresen kormányoz Orbán Viktor és az ő nemzetvezető serege.A kiöregedett fityiszt mutogató csapat.
pacsni
@bretagne: akkor lesz a legnagyobb szègyen az orszàgranèzve, ha 2014-ben megint ez a moslèk marad! ès ha mèg is ugy lenne, akkor tènyleg megèrdemli az orszàg, hogy tonkre menjen rendesen!
valakiaki
Utálom a fideszt, de a közmunkával egyetértek. Megalázó? Na és, annál inkább sarkallja az embereket a mielőbbi kiugrásra. Drága? Miért a segély munka nélkül való kifizetése nem az? Hatástalan? Miért, nincs elég kosz, gaz, parlagfű a településeken? Abszolút jó megoldás. Az hogy teljes állású foglalkoztatottként tartják őket számon, az már nem tetszik és az sem, hogy aki nem vállalja az kikerül nem csak a segélyezettek köréből(ez jogos) de a statisztikából is. Na ez már aljas húzás, de alapvetően nincs vele semmi problémám.
buday008
@valakiaki: Mondjuk ez valakiket lehet hogy sarkall a mielőbbi kiugrásra..Bár én szerintem ha már értelmes és ugrik akkor inkább külföldre:_)Na de félretéve az előbbi gondolatot ebből a bérből nem tellik igazán kiugrásra... megeszi , fűt már arra nem tellik hoogy ne adj Isten a fogait megcsináltassa vegyen egy kabátot, egy biciglit ogy ergo megtudjon jelenni egy kvázi normális állásinterjún.Egyre inkább kezd úgy kinézni a helyzet hogy ygakorlatilag kimondva kimondatlanul a közmunka lett a beígért munkahely..Akkor viszont legalább a minimálbért fizessék itt is ki. Aki meg nem alkalmas kipasszolni.. lapát tologatóra sem sok szükség van.
bretagne
@pacsni: Az ellenzéken és az embereken múlik. Az ellenzék egyelőre nagyon hülyén viselkedik. Remélem, megjön az eszük!
buday008
@rokker33: Na ezekben egyetértünk teljes mértékben.
buday008
@bretagne: Valahol szomorú de van igazad... Az ellenzék sem partner abban hogy a jelenlegi rendszert jobbá tegyék közösen.Bajnai is azzal kampáyol folyamatosan hogy nagyrészt visszahozná a volt politikáját. Csak közben elfelejti hogy az átállásmind idő, és a ami az akkori helyzetben működhetett ma garantáltan nem elég. Eyszer élném már meg azt hogy MO-n is úgy működne a dolog hogy az eymást váltó kormányok legalább egymás munkáját figyelembe véve folytatólagosan kormáyoznának. Mint pl az USA- a jelenlegi szokásos évi költségvetési műbalhé ellenére is
bretagne
@buday008: Sajnos, amit kívánsz, ebben az országban soha nem fog megvalósulni. Ilyen acsarkodó nép, nincs máshol, csak mi vagyunk ilyenek. Soha nem fognak össze, csak széthúznak. Pedig olyan egyértelmű, hogy össze kell fogni! - ezt szajkózza az emberek józan többsége. De itt csak a hatalmi harc megy, azon versengenek, ki lesz a minszterelnök. Nem mindegy? Ezt ráérnének eldönteni választás után. Az emberek a mostani kormánytól akarnak megszabadulni. Nem tudom, minek kellene történni, hogy ezt belássák. Abban nincs igazad, hogy a Bajnai a régi politikáját akarja visszahozni. Ne felejtsd el, egy évig volt mindössze miniszterelnök, mégis gatyába rázta az országot. Sajnos, nem volt több ideje, igaz, ő döntött így. Azt is be kell látnia, hogy most más kell már, nemcsak tűzoltás.
coni
Ez a közmunka kizárólag arra jó, hogy ha valaki egy órát dolgozik egy hónapban beleírják a statisztikába, hogy ő is a foglalkoztatottak táborába tartozik. Akárcsak a külföldön dolgozó magyarok, ők is csak a statisztikát javítják. Megélni természetesen nem fog belőle és a munkavállalókból lesznek a közmunkások azért nő a számuk. Visszafele nemigen van járható út.
Valóban egyedül Bajnainak van konkrét elképzelése arról, hogyan lehetne ezt a 2008 évinél is rosszabb helyzetet kezelni. Csak ő nem szerepel, hanem értelmes megoldásokon töri a fejét. Erre lenne szükség és nem a ripacskodásra.
Nil
@valakiaki: A Fidesz nagyon jól tudja- mert ott volt az MTA-n tartott konferencián hogy az emberek egy részét muszáj segélyen tartani - de annyin amiből minimális szinten meg lehet élni - ez a legolcsóbb az államnak - utána jön a valódi munkahely teremtés és a legdrágább a közmunka - ezt jobb helyeken büntiből csináltatják az emberekkel kisebb vétségekért, szabálysértésért. Az embereknek munka kell-bejelentett, a munkával egyenértékű fizetéssel amiből lehet tervezni, élni, családot lapítani. A közmunka jelenleg a haveroknak biztosítja az ingyenmunkaerőt, illetve van aki azért kap pénzt hogy üljön-mert 4- 6 hónap alatt nem érdemes betanítani - velem együtt lévő közmunkás járt így-a számítógép közelébe se engedték ... a telefont se vehette fel, nekem meg hat órában kellett volna 12 órás munkát elvégeznem- ezért néha nyolc órát dolgoztam hat helyett hogy valamennyire kész legyek ... könyvben kellett volna megírnom a történteket ... Talán a törvényeket kellene megváltoztatni hogy valaki három év alatt ne lehessen milliárdos míg mások éheznek ... talán napi 8 órában végzett önkéntes munkát is el lehetne ismerni a nyugdíjban - nekem rögtön lenne plusz 5 évem - ha már fizetett munka nincs - és bocs de nagyapám nem azért tette dolgát hogy én most rabszolgája legyek az újgazdag politikusoknak - és senkinek sem lenne szabad - azért kellene kiállni hogy ma a termelőeszközök ilyen magas fokán már ne kelljen napi 8 órát dolgozni - más helyeken már a négy napos munkahétért küzdenek - rögtön lenne munkahely - ahogy egy könyvben olvastam négy óra munka a köz javára - a többi idődben meg azt csinálsz amihez kedved van mert van rá pénzed ... de te a gazdag, élet és emberrellenes mutyizókat támogatod a szövegeddel. Csak nem vagy te is az?
Zsuga
@hallgatag: A 10 nap szabi 6 hónapra jár. Végül is ez reális.
Zsuga
@mcsm: Az valóban nagyon érdekes, hogy a közmunkás saját költségén köteles a munkahelyére utazni, míg az ugyan onnan és ugyan oda utazó rendes munkaviszonyban álló és jóval többet kereső kollégája megkapja az utiköltség hozzájárulást.
entero
@űrbán: Ez kicsit erősre sikeredett, barátom...
űrbán
@entero: 2014-ben nem szeretnélek "közmunkás"-ként látni ;)
űrbán
@csikknorisz: Egy átlagos közrabszolga 49.570HUF-ot visz haza.
űrbán
@mcsm: Egy dolgot tudok hozzátenni: lámpavas.
Zsuga
@űrbán: ...és ebből még fizetheti a munkahelyre való bejárás költségeit is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.